Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ EUROPEAN YOUTH PLAN ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ


Για τους νέους η Ευρώπη έγινε συνώνυμο της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, της αναγκαστικής μετανάστευσης

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα στηρίχθηκε στο κοινό όραμα για ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη.
Για περίπου 60 χρόνια, μέσα από τα σταδιακά βήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης,  η Ευρώπη προσέφερε ένα ασφαλές περιβάλλον,  ευκαιρίες απασχόλησης για όλους και ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Δυστυχώς, η χρηματοπιστωτική κρίση,  και η κρίση χρέους  που  ακολούθησε, αλλοίωσαν  το χαρακτήρα της.  Για τους νέους,  που επλήγησαν δυσανάλογα, ειδικά στις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα,  η Ευρώπη έγινε συνώνυμο της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, της αναγκαστικής μετανάστευσης. Ακριβώς το αντίθετο, από το  Ευρωπαϊκό όραμα.

 Η νέα γενιά στην Ελλάδα χτυπήθηκε βάναυσα

 • Η ανεργία των νέων από 34,51% το 1998,  άγγιξε το 50% τον Μάιο του 2016.
 • Ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 20 έως 24 ετών είναι εκτός εργασίας, εκτός εκπαίδευσης και εκτός κατάρτισης.
 • Ακόμα και οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται,  όταν δημιουργούνται,  αφορούν στην πλειοψηφία τους ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το 61% των νέων θέσεων εργασίας είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

H Ελλάδα ματώνει.  Χάνει τους νέους της.

Άνθρωποι με υψηλή μόρφωση και όρεξη για δουλειά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν γιατί εδώ έχουν χάσει κάθε προοπτική και κάθε ελπίδα.  Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί και δεν μπορούμε να τους αγνοούμε:
 • Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν φύγει από την Ελλάδα περίπου 400.000 νέοι άνθρωποι  για να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
 • Οι νέοι αυτοί συνεισφέρουν ετησίως 13 δισεκατομμύρια € στο Α.Ε.Π. των χωρών υποδοχής, κυρίως στη Γερμανία και την Αγγλία.
 • Συνεισφέρουν επίσης 9,1 δισεκατομμύρια € σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων 7,9 δισεκατομμύρια € σε φόρους και εισφορές και 1,2 δισεκατομμύρια € σε ΦΠΑ.
 • Αθροιστικά από το 2008 μέχρι σήμερα οι Έλληνες αυτοί έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια € στις νέες πατρίδες τους. Χρήματα που χάνει η Ελλάδα, ενώ τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Χρειαζόμαστε τολμηρές, ρηξικέλευθες πολιτικές, με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο.

Εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν μπορούμε να δεχτούμε το νεοφιλελεύθερο επιχείρημα της δήθεν ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη συμπίεση των μισθών.
Η οικονομία δεν μπορεί να προοδεύει ερήμην της κοινωνίας. Το επιχειρηματικό κέρδος δεν μπορεί να επιδιώκεται σε βάρος των ανθρώπων.
Χρειαζόμαστε τολμηρές, ρηξικέλευθες πολιτικές, με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Αλλά και αποτελεσματική διαπραγμάτευση ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χτίζοντας συμμαχίες και επιτυγχάνοντας συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα μέτρα που προτείνουμε είναι συγκεκριμένα  και εφαρμόσιμα.

 • Οι δαπάνες για εκπαίδευση και κατάρτιση να εξαιρεθούν από τα μέτρα λιτότητας και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 • Κάθε κυβερνητική δράση που αφορά θέματα οικονομίας και ανάπτυξης πρέπει να περιέχει ρήτρα απασχόλησης. Όπου δίνονται κρατικά λεφτά πρέπει να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Ίδια πρόβλεψη πρέπει να επιδιώξουμε να υπάρξει σε όλες τις ενωσιακές χρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου Γιούνκερ.
 • Σαφή φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε νέα πρόσθετη θέση εργασίας, πρέπει να υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει  από την φορολογία  για την επιχείρηση, με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Αυτό συνεπάγεται,  μέσω της μείωσης του φόρου,  επιδότηση του μισθολογικού κόστους κάθε νέας θέσης σε ποσοστό από 8 έως 10 %.

Παράλληλα με αυτές τις συγκεκριμένες δράσεις, στηρίζουμε και προωθούμε τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τους νέους, πολλές από τις οποίες έχουν ξεκινήσει από δικές μας πρωτοβουλίες και προτάσεις.

Το Σχέδιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη Νεολαία βασίζεται σε τέσσερις βασικές ιδέες.

 • Κανένας νέος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από μια ευκαιρία απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης: Απαιτούμε μόνιμη Εγγύηση για τη Νεολαία της Ευρώπης με ενισχυμένη χρηματοδότηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε στην πράξη ότι κάθε νέος θα έχει μια ευκαιρία εργασίας, μαθητείας ή κατάρτισης μέσα στους πρώτους έξι μήνες αφότου έχει μείνει εκτός αγοράς εργασίας.
 • Η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο της συνοχής της Ευρώπης: απαιτούμε Erasmus για όλους, ένα σύστημα που ωφελεί όλους τους φοιτητές και μαθητές – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από φτωχότερα στρώματα. Ωφελούμενοι πρέπει να είναι οι μαθητές ήδη από το γυμνάσιο, αλλά και όσοι φοιτούν σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης.
 • Η παιδική φτώχεια δεν αποτελεί επιλογή: απαιτούμε εγγύηση για τα παιδιά. Να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά στην Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, φροντίδα, αξιοπρεπή στέγαση και κατάλληλη διατροφή.
 • Ο πολιτισμός πρέπει να βρίσκεται στη ζωή του καθενός: απαιτούμε Πάσο Νεολαίας για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, για πολιτιστικές δραστηριότητες της επιλογής τους.
Τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και τους αγώνες της τότε νέας γενιάς για δημοκρατική αλλαγή.

Η σημερινή Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για τη Νεολαία συμπίπτει με την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, όπου τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και τους αγώνες της τότε νέας γενιάς για δημοκρατική αλλαγή. Το σύνθημα «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία», που σημάδεψε την εποχή εκείνη μας εμπνέει.
Η δημοκρατία είναι πάντα ο σταθερός μας προσανατολισμός.
Το πρόταγμα της παιδείας, παραμένει επίκαιρο.
Σήμερα περισσότερο  από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
Ο άνθρωπος ξανά στο επίκεντρο των επιλογών μας. Οι δυνάμεις του λαϊκισμού, της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και της οπισθοδρόμησης καραδοκούν ,να εκμεταλλευτούν την κοινωνική ανασφάλεια.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top