Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ RADIONORTH 98.0
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ


Οι δικαστές δικάζουν με βάση τον Νόμο και το Σύνταγμα
Η πολυφωνία κ. Γιακουμή συνδέεται άρρηκτα με τα ζητήματα της Δημοκρατίας. Η προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης θίγει, πλήττει, την καρδιά της Δημοκρατίας. Και από την άλλη μεριά έρχομαι σε αυτό που είδαμε χθες. Υπήρξε η συνάντηση χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του ΣτΕ και την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Και με έκπληξη ακούσαμε μέσα στο Μαξίμου να διατυπώνεται η άποψη ότι οι δικαστές δικάζουν με βάση το λαϊκό αίσθημα.
Οι δικαστές δικάζουν με βάση το νόμο και το σύνταγμα. Εάν υπάρχουν αυτές οι αντιλήψεις και διατυπώνονται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτώ ευθέως τον Πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή και τον προκαλώ να απαντήσει, εάν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διότι αυτές οι απόψεις είναι πέρα για πέρα αντίθετες με τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση φαντάζεστε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, οι δικαστές πρέπει να παίρνουν αποφάσεις με βάση τη βούληση και τις επιθυμίες της κυβέρνησης.
Είναι αδιανόητο να αφήνεται έστω και η αίσθηση ότι οι δικαστές προσαρμόζονται στις επιθυμίες της κυβέρνησης. Και θεωρώ ότι είναι κορυφαίο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί σήμερα και να μπει στη θέση του. Σε συνέχεια με το πώς η κυβέρνηση μεταχειρίζεται την υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη και εδώ και μήνες η ίδια έχω πει στον Πρωθυπουργό. Εσείς κ. Πρωθυπουργέ έχετε τους βουλευτές που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία, φέρτε τη διαδικασία στη Βουλή να ξεκινήσει η Επιτροπή της Βουλής η αρμόδια τη συζήτηση, ελάτε με τις συγκεκριμένες σας προτάσεις και εμείς θα είμαστε εκεί. Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία για να συζητηθεί το σύνταγμα. Δεν προβλέπονται πουθενά αυτές οι Επιτροπές που σήμερα ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός. Δεν αρνούμαι το διάλογο ούτε με την κοινωνία, ούτε με την επιστημονική κοινότητα. Αλλά αυτός ο διάλογος μπορεί να οργανωθεί από την ίδια τη Βουλή και από την Επιτροπή της Βουλής που θα ξεκινήσει την διαδικασία της αναθεώρησης.
Εμείς είμαστε έτοιμοι με τις απόψεις μας εδώ και πάρα πολύ καιρό, τις έχουμε παρουσιάσει σε ανοιχτές εκδηλώσεις και διαδικασίες, αλλά ας έρθουν στη Βουλή χωρίς ιδεολογήματα και συζητήσεις για αντιπερισπασμό στα αδιέξοδα που δημιουργεί και θα είμαστε εκεί με τις προτάσεις μας.

Έχουν βάλει την Παιδεία στο κρεβάτι του Προκρούστη
Πριν από  λίγες μέρες είχαμε τη συζήτηση στη Βουλή, στο τεράστιο θέμα της παιδείας και των ολοήμερων σχολείων που αυτή τη στιγμή στην πράξη ακυρώνονται. Και αυτό χτυπάει την καρδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Διότι μια εργαζόμενη μητέρα που υπολόγιζε ότι θα έχει στη διάθεσή της ένα σοβαρό ολοήμερο σχολείο, όπου το παιδί της θα έχει δημιουργικές δραστηριότητες, θα ολοκληρώσει τη μελέτη και θα γυρίσει πίσω την ώρα που τελειώνει και εκείνη τη δουλειά διαβασμένο, βλέπει σήμερα ότι όλα είναι στον αέρα. Τα παιδιά σχολάνε από τις 12.30 και ακόμα και εάν έχουν ολοκληρωμένο ωράριο σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώνεται ούτε το διάβασμά τους και η μελέτη τους, ούτε υπάρχουν οι επιπλέον δραστηριότητες, διότι έχουν περικοπεί τα πάντα, έχουν βάλει την παιδεία στο κρεβάτι του Προκρούστη και προσπαθούν με τις υπάρχουσες δυνατότητες και το υπάρχον προσωπικό, να κόψουν όλες τις ανάγκες, να περιορίσουν τις ανάγκες, να ισοπεδώσουν την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας, έτσι ώστε να πούνε ότι εντάξει τα καταφέραμε, λειτουργήσαμε και φέτος.
Προσπαθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια να μαζέψουμε τις σπατάλες και να εξορθολογίσουμε το σύστημα. Δεν ήταν όμως μέσα στο μνημόνιο. Αυτή είναι μια ακόμη «επιτυχία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και για να μην φαίνονται όλα αυτά και για να μην είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης η ανεπάρκειά τους και τα προβλήματα που δημιουργούν στην εκπαίδευση και η ισοπέδωση στην οποία οδηγούν αυτή τη στιγμή την εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών, δημιουργούν συνέχεια αντιπερισπασμούς.

Για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, είχαν ξεκινήσει το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών όλων των μαθημάτων. Ανάμεσα σε αυτά και τα θρησκευτικά, τα οποία έπρεπε να αλλάξουν. Τα προγράμματα αυτά, τα ανανεωμένα προγράμματα σπουδών παραδόθηκαν και βρίσκονται στα συρτάρια του Υπουργείου. Δεν θα είχαν παρά να ενεργοποιήσουν αυτές τις μελέτες που είναι αποτέλεσμα εκατοντάδων εκπαιδευτικών και πολλών ετών και να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών σε όλα τα μαθήματα. Και στα θρησκευτικά.
Αντί γι’ αυτό δημιούργησαν όλη αυτή την κρίση, προκειμένου ο κόσμος να στραφεί σε αυτή τη συζήτηση στο δημόσιο διάλογο και όχι στις απίστευτες περικοπές που γίνονται αυτή τη στιγμή στην παιδεία, που οδηγεί τα νέα παιδιά όχι στην ισότητα στην εκπαίδευση, αλλά στην ισότητα των χαμένων ευκαιριών.

Για τους πλειστηριασμούς
Ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ πριν από χρόνια, ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που έβγαλε ανακοίνωση και κυνήγησα και πολεμήσαμε τότε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σήμερα υπενθυμίζω ότι από 1/1/2018 απελευθερώνονται πλήρως όλοι οι περιορισμοί με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ήδη οι πλειστηριασμοί έχουν ξεκινήσει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει παραδώσει την κατοικία των Ελλήνων πολιτών στα κοράκια.

Στα θέματα Υγείας επιστρέψαμε στην εποχή πριν το 1981
Το ΕΣΥ έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Πριν από λίγες μέρες εμείς ζητήσαμε να συζητηθεί στη Βουλή στο πλαίσιο μιας επίκαιρης επερώτησης που κάναμε στον αρμόδιο Υπουργό και παρουσιάσαμε στοιχεία για τις απίστευτες ελλείψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και την υποχρηματοδότηση. Είναι τουλάχιστον 7.000 λιγότεροι οι νοσηλευτές τον τελευταίο 1,5 χρόνο και δυστυχώς η κυβέρνηση ενώ βρήκε έγκριση στον προϋπολογισμό για προσλήψεις 4.500 νοσηλευτών, δεν προχώρησε τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε αυτές τις προσλήψεις, παρά το γεγονός κ. Γιακουμή ότι δεν χάνει ευκαιρία να τις εξαγγέλλει και να λέει πότε ότι θα προσλάβει 4.500 νοσηλευτές στο σύστημα, πότε ότι έχει ήδη προσλάβει 4.500 νοσηλευτές, με αποκορύφωμα την έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε 10.000 προσλήψεις στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν καταφέρει να προσλάβουν ούτε 300 ανθρώπους από μια προκήρυξη που έρχεται από το 2014, εγκεκριμένη από τους θεσμούς, την τρόικα και με τις αντίστοιχες πιστώσεις, με αποτέλεσμα τον προηγούμενο χειμώνα λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να ανοίξουν μονάδες εντατικής θεραπείας από τις ελλείψεις του προσωπικού, να έχουμε ρεκόρ θανάτων από τη γρίπη.
Έχουμε επιστρέψει στα θέματα της Υγείας στην εποχή πριν από το 1981, όταν ήταν επιτακτική η ανάγκη η εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σήμερα στην Ελλάδα όποιος δεν έχει χρήματα πεθαίνει.

Για τις τηλεοπτικές άδειες
Είμαστε μπροστά σε απίστευτες καταστάσεις και υπάρχουν πλέον ζητήματα στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας κ. Γιακουμή. Όσον αφορά τις άδειες, εμείς είμαστε από αυτούς που πάντα έλεγαν και το λέμε ότι έπρεπε να υπάρχει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Βεβαίως και έπρεπε να υπάρξει. Όμως ο αριθμός των τεσσάρων αδειών αποδείχτηκε ότι ήταν τελείως αυθαίρετος και αυτός ο διαγωνισμός έτσι όπως εξελίχθηκε, αποδείχτηκε ότι ήταν παρωδία.
Πέρα όμως και από όλα αυτά που έχουμε καταγγείλει, εδώ μετά από την ιστορία της Τράπεζας Αττικής, είναι φανερό ότι η πρόθεση δεν ήταν να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του θα ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο, θα ελέγξει την ίδια την ενημέρωση, τα μέσα ενημέρωσης και πώς θα διαμορφώσει το δικό του κανάλι.
Και αυτό που είδαμε ότι έγινε ήταν ότι η ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΝΚ, όπως λέω πολύ συχνά, χρηματοδότησε το συγκεκριμένο εργολάβο προκειμένου να δημιουργήσει το ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL. Και όλα αυτά έχουν αποκαλυφθεί και έχουν έρθει στο φως. Και έρχομαι τώρα στη χθεσινή συνάντηση. Θα τα συζητήσουμε και τη Δευτέρα, όπως γνωρίζετε για θέματα διαπλοκής, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο συζητάμε για όλα αυτά, αλλά το θέμα είναι να μη μένουμε σε συζητήσεις. Το θέμα είναι ότι ο ελληνικός λαός την ώρα που βλέπει ότι για τόσα συνεχή χρόνια ζει μέσα στην ύφεση, στις περικοπές, σε ένα αδιέξοδο γιατί δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Θέλει αποτελέσματα και δεν μπορεί να βλέπει την κυβέρνηση που ήρθε με σημαία την ηθική και το ηθικό πλεονέκτημα να καταβαραθρώνεται αυτή τη στιγμή με αυτό τον τρόπο και να μην υπάρχει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής από την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για όλα αυτά που συμβαίνουν.

Σε σχέση με το χρέος, με ευθύνη της Κυβέρνησης, βρισκόμαστε σε απόλυτο κενό
Το 2015, σας θυμίζω, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είχαμε φτάσει σε μικρά πάντως πλεονάσματα. Εγκατέλειψε τότε την προσπάθεια να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση και σήμερα βρισκόμαστε στο απόλυτο κενό, σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ υπενθυμίζω ότι πέρσι, όταν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, πανηγύριζε η κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει πάρει και οδικό χάρτη και δεσμεύσεις ρύθμισης για το θέμα του χρέους.
Σήμερα είναι προφανές ότι εάν υπάρξει συζήτηση για το χρέος, αυτή θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και νέα μέτρα. Και η συζήτηση ξεκινάει από μηδενική βάση με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ετοιμότητα
Η κυβέρνηση έτσι όπως έχει απομονωθεί, πολιτικά και κοινωνικά και εν μέσω της λαϊκής κατακραυγής από όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει, αλλά και τους χειρισμούς που παρατηρούμε ότι κάνει το τελευταίο διάστημα, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε μέσω όλων αυτών, σε εξελίξεις..
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τίθεται σε ετοιμότητα, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί από εδώ και πέρα να δούμε ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Ανεξάρτητα όμως με αυτό, εμείς θέλουμε να ξανασυναντηθούμε με τους ανθρώπους που θέλουμε να εκφράσουμε. Θέλουμε να τους πούμε τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί, να ακούσουμε τις δικές τους απόψεις, να υπάρξει αυτή η αλληλοτροφοδότηση και αυτή η επικοινωνία που δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων διακόπηκε και μας έχει στοιχίσει αυτό.
Θέλουμε να ξαναβρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους που αγωνιούν, που δίνουν τη μάχη καθημερινά, αυτή την παραγωγική Ελλάδα που στενάζει και ψάχνει να βρει μια διέξοδο και μια διαφυγή από το τέλμα που βρίσκεται. Αυτό ήταν το μεγάλο μας πλεονέκτημα, ότι μπορούσαμε να μιλάμε με τους ανθρώπους, να καταλαβαίνουμε την αγωνία τους, να την εκφράζουμε και να βρίσκουμε και λύσεις και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα εμείς.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top