Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Τί έχει αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ ώστε να ζητάτε την ψήφο των πολιτών;

Πολλά, από όσα έπρεπε να αλλάξουν. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε διαχρονικά το κόμμα των μεγάλων αλλαγών, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Με την δική μας καθοριστική συμβολή άλλαξε μεταπολιτευτικά η μορφή της ελληνικής κοινωνίας, με την αναδιανομή του πλούτου και την δημιουργία του κοινωνικού κράτους. Άλλαξε η μορφή του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Από το κράτος της Δεξιάς περάσαμε σε ένα κράτος δημοκρατικό, σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκού τύπου κοινοβουλευτική δημοκρατία Εμείς διδασκόμαστε από τα λάθη μας, αλλάζουμε πολιτικά και προγραμματικά, ώστε να μπορούμε να εκφράσουμε τις νέες κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες. Το μόνο που δεν αλλάζουμε είναι η σταθερή μας προσήλωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και η απόφασή μας να εκφράζουμε πάντα τον πόλο της προόδου στο δίπολο της αντίθεσης μεταξύ προόδου και συντήρησης. Είδαμε στην κρίση κατάματα την πραγματικότητα, συντομότερα από κάθε άλλο κόμμα. Αναγνωρίσαμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Κανένα άλλο κόμμα δεν έκανε το ίδιο. Πληρώσαμε δυσανάλογα μεγάλο κόστος επειδή αποφασίσαμε να λέμε την αλήθεια, επειδή δεν λιποτακτήσαμε από τις ευθύνες, δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας. Δεν χαϊδέψαμε αυτιά. Τώρα, που οι μύθοι κατέρρευσαν και τα ψέματα τελείωσαν, τώρα αρχίζει πλέον και το βλέπει αυτό ο πολίτης.

Σβήνει εύκολα εκτιμάτε από τη μνήμη των πολιτών η είσοδος μας στα μνημόνια επί Γ. Παπανδρέου;

Είναι καλό να θυμόμαστε ακριβώς τι συνέβη το 2010. Η αλήθεια είναι πως η κρίση έφερε το μνημόνιο. Τώρα το βλέπουν όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα που μας κατακεραύνωνε μετά από επτά μήνες ανεδαφικής και τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης, μας οδήγησε στο 3ο και χειρότερο μνημόνιο. Τη στιγμή που όταν έριξε μαζί με τους συμμάχους του την προηγούμενη κυβέρνηση η χώρα ήταν πλέον πολύ κοντά να βγει οριστικά από αυτά. Χαράμισε τις θυσίες, με «αίμα και δάκρυα», του ελληνικού λαού, στο βωμό της κατάκτησης της εξουσίας. Επιβάρυνε τους πολίτες με άλλα 86δις δανεικά και 14δις νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Πώς προήλθε η συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ;

Με τη ΔΗΜΑΡ συζητάμε ανοιχτά εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν προκηρυχθούν οι εκλογές. Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έπαψε να συζητά με άλλα κόμματα και πολιτικές κινήσεις της κεντροαριστεράς για την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι συνθήκες ωρίμασαν τους τελευταίους μήνες, καθώς η λαίλαπα της διακυβέρνησης των ΣΥΡΖΑ/ΑΝΕΛ βλέπαμε ότι διέλυε τη χώρα. Με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ξεκινάμε να ανασυγκροτήσουμε τον χώρο της κατακερματισμένης κεντροαριστεράς που εκτείνεται πολύ πέρα από το «σκέτο» άθροισμα ποσοστών και ψήφων. Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών για να αναδειχθούμε η Τρίτη ισχυρή πολιτική δύναμη. Πιστεύουμε πως αυτό είναι σήμερα απολύτως εφικτό και εντελώς αναγκαίο για τη χώρα. Είναι ανάγκη τώρα να αποκατασταθεί η πολιτική κανονικότητα που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, με την ύπαρξη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής κεντροαριστερής παράταξης. Η προσπάθειά μας αυτή θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και μετά τις εκλογές.

Πώς θα βλέπατε μια μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως σας κλείνει το μάτι.

Ο κ. Τσίπρας δεν μας κλείνει το μάτι, έχει τα μάτια του κλειστά. Αρνείται να δει τη νέα πραγματικότητα. Μιλάει για αυτοδυναμίες λες και ζει σε άλλον πλανήτη. Εμείς επιδιώκουμε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που βλέπουν το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη και μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα σαφές συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Στην κατάσταση που έφτασε η χώρα μετά τους 7 τελευταίους τραγικούς μήνες, όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε, χωρίς ιδεοληψίες και παρωπίδες. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί η κρίσιμη κατάσταση και να αποφευχθεί ένα Grexit που δυστυχώς ακόμη παραμονεύει. Μόνο μαζί μπορούμε.

Αν σας ρωτούσα το ίδιο για τη Ν.Δ.; Εξάλλου έχετε συνεργαστεί την προηγούμενη περίοδο.

Ισχύει ακριβώς το ίδιο. Με τη ΝΔ συνεργαστήκαμε για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα, όταν επιτέλους η συντηρητική παράταξη είδε πως ο λαϊκισμός της, ως συνιδρυτής του αντιμνημονιακού μετώπου της «Πλατείας» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή και τα «Ζάππεια» της δεν οδηγούσαν πουθενά. Όταν υιοθέτησε τελικά την εθνική γραμμή που χαράξαμε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Της πήρε βέβαια δύο χρόνια να το καταλάβει προκαλώντας ζημιά στον τόπο.

Ποια είναι για εσάς τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον Έλληνα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν;

Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ και επενδύσεις. Αυτό προϋποθέτει κυβερνητική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η μείωση της ανεργίας τονώνει την αγορά και στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα, για την οποία μόνο το ΠΑΣΟΚ μιλάει, συνδέεται με τις τιμές στα ράφια, με τη ζωή στις πόλεις, την ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος. Γιατί να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για όλα αυτά;

Θα χρειαστεί να εφαρμόσετε το τρίτο μνημόνιο, εσείς τι θα κάνετε; Τί βελτιώσεις μπορεί να γίνουν για την καθημερινότητα τις οποίες επικαλείται κι ο Αλέξης Τσίπρας;

Και στο ερώτημα αυτό ο κ. Τσίπρας, ο πατέρας του 3ου μνημονίου υπεκφεύγει και παραπλανά με το «παράλληλο» πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστεί να πετύχουμε τους δεσμευτικούς στόχους, προκειμένου να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας και να μπορέσουμε να ξαναδιαπραγματευτούμε τους δυσμενείς όρους. Εμείς προτείνουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ένα προγραμματικό πλαίσιο που ανέπτυξα τις προάλλες στη Θεσσαλονίκη και απαντά σε όλα τα ζητήματα σε σχέση με την πορεία της χώρας, την έξοδο από την κρίση, τις ανάγκες της κοινωνίας και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για μια κυβέρνηση με ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα. Βλέπετε καταρχήν ότι θα προκύψει κυβέρνηση απ’ αυτές τις εκλογές;

Αυτό που χρειαζόμαστε και πρέπει να γίνει, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα. Ζητάμε δύναμη από τη δύναμη της κοινωνίας για να αποτελέσουμε τον καταλύτη για αυτό. Να μην αφήσουμε κανένα από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να αποδράσουν από τις ευθύνες του και να τορπιλίσουν μια πραγματικά καθοριστική εθνική προσπάθεια.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top