Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Κυρία Γεννηματά, όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ντέρμπι. Μήπως έτσι πέσετε θύμα του «φόβου» των εκλογέων για ακυβερνησία;

Η περίοδος των αυτοδυναμιών έχει παρέλθει. Κανένα από τα σημερινά κόμματα δεν μπορεί να την κατακτήσει. Οι πολίτες επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας, κυρίως δε κυβερνήσεις εθνικής ενότητας. Συνεπώς σταθερή κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο που εμείς προτείνουμε δηλαδή με την συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Αυτή είναι βεβαίως και η απόλυτη αναγκαιότητα που προκύπτει από την δυσμενή οικονομική πραγματικότητα που μόνο Όλοι Μαζί είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε. Οι τεχνικές πολώσεις και τα ψευδοδιλλήματα που επιχειρούν να θέσουν οι κκ Τσίπρας και Μεϊμαράκης, καρικατούρα διλλημάτων άλλων εποχών, πέφτουν στο κενό.

Είναι ρεαλιστικός ο στόχος της τρίτης πολιτικής δύναμης;

Είναι απολύτως ρεαλιστικός. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ θα αποτελέσει τη θετική έκπληξη των εκλογών. Καλούμε τους πολίτες να μας ενισχύσουν. Θα ήμαστε η τρίτη δύναμη με ισχυρό ποσοστό. Ο στόχος αυτός, εκτός όμως από εφικτός πιστεύουμε πως είναι και αναγκαίος για την πολιτική σταθερότητα και την πορεία της χώρας. H Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως τρίτος ισχυρός πόλος στην πολιτική ζωή, θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για σοβαρές και σταθερές κυβερνητικές λύσεις. Mε την γνώση που διαθέτουμε και το προγραμματικό μας πλαίσιο θα συμβάλλουμε καθοριστικά στην δημιουργία και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, με προοδευτικό πρόσημο.


Είναι ντέρμπι οι εκλογές ή εκτιμάτε ότι θα υπάρξει καθαρή πρωτιά;

Τα ντέρμπι είναι πιστεύω για τα γήπεδα, όχι για την πολιτική αρένα. Οι πολίτες με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει τον τελευταίο καιρό, σήμερα πλέον αδιαφορούν για τα κομματικά ντέρμπυ παλαιάς κοπής. Θέλουν λύσεις στα δραματικά προβλήματα που τους ταλανίζουν καθημερινά, θέλουν σιγουριά και απαιτούν σοβαρή και υπεύθυνη εργασία από τους πολιτικούς και όχι πολιτικά καλλιστεία, εξυπνάδες και διαγωνισμούς της καλύτερης «ατάκας». Τι θα πει άλλωστε καθαρή πρωτιά. Είπαμε ότι αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει. Κάποιο κόμμα βέβαια θα βγει πρώτο, κάποιο δεύτερο και κάποιο τρίτο. Δεν υπάρχουν καθαρές πρωτιές, απαιτούνται καθαρές κουβέντες, καθαρές προτάσεις και καθαρές λύσεις. Προπάντων ξεκάθαρες δεσμεύσεις

Γιατί να ψηφίσει εσάς ο πολίτης να γίνετε ρυθμιστής και όχι το ΠΟΤΑΜΙ;

Εμείς είμαστε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και λύσεις, με την απαραίτητη γνώση να τα υπηρετήσει. Είμαστε το μόνο κόμμα που από την αρχή της κρίσης δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, δεν κρύφθηκε και δεν λιποτάκτησε. Είχε, παρά τα όποια λάθη του, μια σταθερή γραμμή πολιτικής πλεύσης όλο αυτό το διάστημα, με μοναδικό γνώμονα τα να βγούμε από την κρίση.

Το Ποτάμι εμφανίζεται με θολό ιδεολογικό και προγραμματικό στίγμα, με σχεδόν αποκλειστικό πολιτικό αφήγημα την επίκληση ότι εκφράζει το «νέο», με έναν καθαρά «απολίτικο» κατά την γνώμη μου όμως τρόπο και με αρκετές δόσεις «παλιού».

Σε αυτές τις εκλογές δημοσκοπικά δεν αγκομαχάτε, αλλά γιατί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία σας, όταν σας έχει χρεώσει ως κόμμα την κρίση;

Έχουν πάρα πολλούς λόγους οι πολίτες για να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θα μπορούσα να απαριθμήσω δεκάδες, που τους περισσότερους τους γνωρίζουν ή θα τους θυμηθούν αν ανατρέξουν στα μεγάλα επιτεύγματα και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια που είναι στην πλειοψηφία τους έργα ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα όμως να επικεντρώσω σε έναν. Το ΠΑΣΟΚ κάνει τώρα μια Νέα Αρχή έχει πρόγραμμα και ξέρει τον τρόπο να προσφέρει ξανά στην χώρα και τον λαό με γνώμονα πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τι έχετε αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν του για να γίνει το Κίνημα πιο ελκυστικό;

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ανανεωμένο ριζικά με νέα πρόσωπα και νέους ανθρώπους σε όλη την πυραμίδα. Έχει μπολιαστεί από την κοινωνία με άξιους ανθρώπους και νέες αντιλήψεις. Πάθαμε και μάθαμε άλλωστε έχουμε στο dna μας την αλλαγή. Είμαστε έτοιμοι να είμαστε ο καταλύτης της σταθερότητας και της συνεργασίας που χρειάζεται η χώρα.

Ξαφνικά όλες οι συζητήσεις στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας άνοιξαν ως δια μαγείας. Μήπως, οι προηγούμενες ηγεσίες, και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και η ύπαρξη του ΚΙΔΗΣΟ αποτελούσαν εμπόδια στην συμπόρευση;

Η Ελλάδα σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Και αυτό τώρα γίνεται πράξη.

Συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ, ναυάγιο με το ΚΙΔΗΣΟ. Η προσωπική βεντέτα Βενιζέλου – Παπανδρέου δεν άφησε να προχωρήσει η συμπόρευση με τους πρώην συντρόφους σας;

Αφήνουμε πίσω ότι μας πλήγωσε και προχωράμε μπροστά. Πρέπει να πάμε Όλοι Μαζί. Η Συνεργασία μας με τη ΔΗΜΑΡ είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Το κάλεσμά που έχουμε κάνει προς κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό πολίτη είναι διαρκές. Ανταποκρίνονται ήδη χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας. Η ενότητα του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας είναι ένα αίτημα πιο ισχυρό από ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ τη νιώθει αυτή την ανάγκη ανταποκρίνεται και αναλαμβάνει την ευθύνη να κάνει ότι είναι δυνατόν γι’ αυτό.

Πώς αποτιμάτε την μη κάθοδο στις εκλογές του ΚΙΔΗΣΟ;

Πιστεύουμε πως είναι μια θετική εξέλιξη που απελευθερώνει χιλιάδες πρώην στελέχη, μέλη, φίλους και ψηφοφόρους μας να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν και ανήκαν πάντα, στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και που σαράντα χρόνια τώρα αποτελεί τον βασικό πυλώνα του σοσιαλιστικού προοδευτικού χώρου και της σοσιαλδημοκρατίας στην πατρίδα μας.

Πιστεύετε ότι ανοίγει ο δρόμος για μια ουσιαστική συζήτηση συμπόρευσης με όσους αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ;

Με τους συντρόφους και φίλους που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ μας συνδέουν μακρόχρονοι κοινοί αγώνες, κοινές ιδεολογικές και προγραμματικές αντιλήψεις. Τους καλούμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους στο κόμμα τους. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, πάνω απ΄όλα για το καλό του τόπου.

Τα επόμενα βήματα μετά τις εκλογές και εφόσον υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ποια θα είναι για την συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου;

Η κοινή κάθοδος μας στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το πρώτο βήμα. Ζητάμε από τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να μας στηρίξουν γιατί πιστεύουμε πως η διαμόρφωση αυτού του Τρίτου Πόλου είναι απολύτως αναγκαία και χρήσιμη για τον τόπο. Η προσπάθεια μας αυτή είναι προφανές ότι θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ακόμη ένταση και πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές. Αυτή άλλωστε είναι και η απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας.

Συνεργασία μετεκλογική με όποιο κόμμα βγει πρώτο προς χάριν της σταθερότητας στην χώρα;

Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία όλων των δημοκρατικών κομμάτων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα θα βγει πρώτο και ποιο δεύτερο. Κανείς δεν δικαιούται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του. Η δική μας ισχυρή παρουσία στην επόμενη Βουλή ως τρίτης πολιτικής δύναμης, μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο καθοριστικό ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις εθνικής συνεννόησης.

Ο κ. Τσίπρας σας διαχωρίζει στην ρητορική του από τις προηγούμενες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ. Αφήνει πόρτα διαλόγου και συνεργασίας ανοικτή. Εσείς πως βλέπετε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας;

Εμείς έχουμε θέσει, όπως σας έχω πει ήδη, το πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας που προϋποθέτει δεσμευτικό, πρόγραμμα στόχους και χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Τσίπρας αρνείται την συνεργασία, με διάφορα καλοκαιρούς προσχήματα. Δεν κρύβει άλλωστε την προτίμηση του για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση του υπενθυμίζουμε ότι στις Δημοκρατίες σε τελευταία ανάλυση ο λαός με τη ψήφο του αποφασίζει.

Μήπως ο σημερινός κ. Τσίπρας αλώνει τον χώρο της κεντροαριστεράς και φλερτάρει την σοσιαλδημοκρατία, περιορίζοντας τον δικό σας ζωτικό χώρο;

Ο κ. Τσίπρας από όταν έγινε Πρόεδρος του τότε Συνασπισμού, υπήρξε ορκισμένος εχθρός της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Θα έλεγα πως έχει τόση σχέση με την σοσιαλδημοκρατία όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Τώρα προφανώς για επικοινωνιακούς προεκλογικούς λόγους, κάποιοι προσπαθούν να τον επιβιβάσουν στην κεντροαριστερά ως λαθρεπιβάτη. Οι πολίτες όμως ξέρουν και θα κρίνουν

Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανήκει στην ιστορική ευρωπαϊκή οικογένεια των σοσιαλδημοκρατικών, σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων και φυσικά διεκδικεί ξανά μια κεντρική θέση στο πολιτικό σκηνικό.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top