Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Έχουμε στο τηλέφωνό μας την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την κα Φώφη
Γεννηματά. Καλησπέρα κα Γεννηματά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλησπέρα και σε εσάς.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Πόσο περίεργο είναι να μιλάμε στον πληθυντικό!
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μπορούμε και να μη μιλάμε στον πληθυντικό, γνωριζόμαστε τόσα χρόνια εξάλλου και μας συνδέουν και πάρα πολλά, Κώστα μου.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Πράγματι. Θέλω να δούμε λιγάκι την πολιτική επικαιρότητα, γιατί είναι μέρες κρίσιμες όπου γίνονται και πολιτικές ζυμώσεις μεγάλες, μεγάλες αλλαγές.
Κατ' αρχήν να ξεκινήσω με το γεγονός αυτό ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και πρέπει να πείσει για το νέο του πρόσωπο, πετώντας από πάνω του και τα βαρίδια του παρελθόντος και πρέπει επίσης να πείσει τον κόσμο κυρίως της Κεντροαριστεράς, ότι έχει μια νέα πρόταση διαφορετική από τα άλλα Κόμματα που θέλουν κομμάτια από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μιλάω για το Ποτάμι, μιλάω και για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη. Ποια θα είναι αυτή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ που θα πείσει τον κόσμο να ψηφίσει ένα ΠΑΣΟΚ, είναι το οποίο τραυματισμένο θανάσιμα, θα έλεγα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Κατ' αρχήν εγώ είμαι αισιόδοξη ότι το ΠΑΣΟΚ αυτό μπορεί να το κάνει και είμαι αισιόδοξη γιατί έχω ήδη δείγματα. Βλέπω ότι υπάρχει συσπείρωση, βλέπω ότι υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη ανανέωση στελεχών, ήδη η επικοινωνιακή ομάδα είναι όλη νέα και έχουμε εκπρόσωπο Τύπου τον Παύλο Χρηστίδη ο οποίος προέρχεται από τη Νεολαία μας και είναι ένα εξαιρετικά φρέσκο πρόσωπο βαθύτατα πολιτικοποιημένο και με εξαιρετικό πολιτικό λόγο.
Βλέπω συσπείρωση, βλέπω επιστροφή στελεχών και φίλων. Μας ακούν ξανά, μας αντιμετωπίζουν με χαμόγελο και για εμένα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί αν μας ακούν, είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να τους πείσουμε. Γιατί μπορούμε να τους πείσουμε;
Πριν από όλα γιατί είναι κατανοητό πλέον μετά από το 3ο Μνημόνιο που υπογράφτηκε από την Κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς, ότι τελειώνει το πλαστό δίλημμα Μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Είναι πλέον φανερό ότι από την αρχή υπήρχε μόνο μια εθνική γραμμή που μπορούσε να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη ως ισότιμο μέλος και είναι ακριβώς αυτή η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ.
Γιατί μπορούμε καλύτερα από τους άλλους; Γιατί είμαστε σοβαροί, είμαστε αποτελεσματικοί, έχουμε στελέχη που έχουν διοικητική ικανότητα, έχουμε κάνει πλήρη ανανέωση τα τελευταία χρόνια του στελεχιακού μας δυναμικού. Τα στελέχη των προηγούμενων ετών με δική τους πρωτοβουλία έχουν μείνει στην άκρη, έχουν αποσυρθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμβάλλουν και δεν βοηθούν τον αγώνα. Επομένως έχουμε μια νέα ομάδα, που όμως έχει διοικητική εμπειρία.
Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση αποφασιστική και αποτελεσματική, δηλαδή τα δυο στοιχεία που δεν είχε η Κυβέρνηση Τσίπρα. Είπε πάρα πολλές φορές στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός τη λέξη «αποφασιστικότητα», την οποία δεν είδαμε τους έξι αυτούς μήνες.
Αντίθετα τον χαρακτήρισα πολλές φορές άβουλο και είπα «ελπίζω να μη γίνει μοιραίος» και για να μη γίνει μοιραίος κ. Χαρδαβέλλα και κα Λάζου, χρειάστηκε να δείξουμε ευθύνη τα Κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλουμε στην κυριολεξία πλάτη για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, να μη βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με την άτακτη χρεοκοπία και να υπάρξει έστω αυτή, η κακή συμφωνία.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Και το κάνατε αυτό. Το κάνατε, βάλατε πλάτη και ψηφίσατε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το κάναμε, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αν δεν υπήρχε αυτή η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και η στάση της αντιπολίτευσης, δεν θα συνεχιζόταν καν η διαπραγμάτευση από την πλευρά των εταίρων.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα, ή στο σήμερα ή στην επόμενη μέρα γιατί αυτό έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον ίσως από την ιστορία.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να πω μια στιγμή όμως κάτι, για τη συμφωνία πριν πάμε στην επόμενη μέρα;
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Πέστε μου.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί μέσα σε αυτό το διάγγελμα ακούστηκαν πάρα πολλά ψέματα. Εμείς τα αναδείξαμε ένα - ένα, αλλά δεν μπορώ να μην πω πριν απ' όλα για το θέμα της συμφωνίας.
Μας είπαν στη Βουλή ότι υπήρξε πραξικόπημα, ότι λίγο ως πολύ ο Πρωθυπουργός εκβιάστηκε. Στη συνέχεια ήρθε στο διάγγελμα και είπε ότι έφερε την καλύτερη δυνατή συμφωνία και αυτή η καλύτερη δυνατή συμφωνία, έχει ένα λογαριασμό 14 δις ευρώ που θα πληρώσουν οι ελληνικές οικογένειες. Και αυτή η συμφωνία έχει την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής τους.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Κυρία Γεννηματά ξέρετε κάτι; Από η άλλη πλευρά θα έλεγε ότι μα κι εσείς σαν συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία υπογράψατε συμφωνίες οι οποίες επίσης επιβάρυναν τον ελληνικό λαό πολύ.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ποτέ δεν φέραμε λογαριασμό 14 δις ευρώ στη χώρα.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: 14 δις δεν φέρατε, αλλά ….
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ποτέ με ευθύνη μας και μιλάω για το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάω για τη συγκυβέρνηση, εγώ εκφράζω το χώρο μου εκφράζω τη Δημοκρατική Παράταξη αυτή την Παράταξη που έχει τεράστια ιστορία και έχει γράψει σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου.
Εμείς ποτέ δεν φέραμε λογαριασμό 14 δις, ποτέ δεν φέραμε το Grexit στην αυλή μας και στην πόρτα μας, ποτέ δεν φυγομαχήσαμε, ποτέ δεν δραπετεύσαμε όπως κάνει αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας με τις εκλογές. Μείναμε και δώσαμε τη μάχη με τεράστιο κόστος.
Α. ΛΑΖΟΥ: Κυρία Γεννηματά αυτό το Grexit  βέβαια υπήρχε ως απειλή και στις προηγούμενες Κυβερνήσεις, μπορεί να μην ήρθε τόσο κοντά όσο στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ήρθε και σε εσάς.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως. Βρέθηκε η χώρα το 2010 αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, γιατί είχε προηγηθεί η πενταετία της Νέας Δημοκρατίας που εκτοξεύτηκε και το χρέος και το έλλειμμα και βεβαίως είχε αφεθεί στην τύχη της η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Διότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήγαινε επί πέντε χρόνια με τον αυτόματο πιλότο και μας διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ληφθούν μέτρα, γιατί η οικονομία είναι απολύτως θωρακισμένη και δεν κινδυνεύει από τη διεθνή κρίση.
Α. ΛΑΖΟΥ: Σαφώς και έγινε έτσι όπως το λέτε εν πάση περιπτώσει. Εγώ θέλω να πάρω μια αφορμή από μια δήλωσή σας αμέσως μετά τη συνάντησή σας με τον κ. Μεϊμαράκη. Είπατε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αδικηθεί» και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό θα συμφωνήσω μαζί σας, ωστόσο θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε να πείσετε τον κόσμο ότι δεν έχετε την απόλυτη ευθύνη τα δυο μεγάλα Κόμματα που διακυβερνήσατε τα προηγούμενα χρόνια για την κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα συνολικά, μέχρι το 2010, οπότε υποχρεώθηκε να μπει σε ένα Μνημόνιο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω πως ήδη σας πρόλαβα. Μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γιατί έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε δεν χτύπησε το πελατειακό κράτος, ή δεν έκανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο οργάνωσης του παραγωγικού μοντέλου ή της οικονομίας.
Όμως δεν μπορεί αυτή η ευθύνη να μπει στην ίδια ζυγαριά, με την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας που έβλεπε το έλλειμμα να εκτοξεύεται επειδή αύξησε τις δαπάνες του κράτους, δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας που εκτόξευσε το χρέος σε αυτή την πενταετία και δεν έκανε απολύτως τίποτε για να θωρακίσει τη χώρα.
Επομένως εγώ θεωρώ ότι αυτή η ισοπέδωση είναι επικίνδυνη ισοπέδωση. Δεν εξυπηρετεί παρά μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα και έχει καλλιεργηθεί αυτή η αντίληψη τα τελευταία χρόνια και έχει έρθει η στιγμή ο χώρος μας, η Δημοκρατική Παράταξη να υπερασπιστεί την ιστορία της, να υπερασπιστεί τα θετικά αυτής της διαδρομής. Βεβαίως εμείς είμαστε από αυτούς που έχουμε κάνει σκληρότατη αυτοκριτική για τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Όμως το κάθε λάθος πρέπει να μπαίνει στη σωστή του θέση.Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Για πέστε μου τώρα κάτι άλλο για την επόμενη μέρα. Θα γίνουν εκλογές, εάν υπάρξει αυτοδυναμία ενός Κόμματος εντάξει προχωράμε κανονικά. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα πρέπει να γίνει συνεννόηση των Κομμάτων. Εσείς, το ΠΑΣΟΚ θα προτιμούσατε να είστε σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ' αρχήν να ξεκινήσω από το θέμα της αυτοδυναμίας κ. Χαρδαβέλλα, γιατί η αυτοδυναμία είναι η νέα αυταπάτη και η εποχή της αυταπάτης και της πολιτικής εξαπάτησης τελειώνει, με την παραίτηση αυτής της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα.
Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να παραπλανηθεί για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός. Κανένα Κόμμα μόνο του δεν μπορεί να αντέξει το βάρος αυτής της κρίσης, της διαχείρισης και της υλοποίησης και της βελτίωσης αυτού του Μνημονίου. Αν μπορούσε, να είστε βέβαιος ότι δεν θα είχε παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας. Γιατί δραπέτευσε από τις ευθύνες, αυτό προσπάθησε να κάνει.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Αυτό το λέτε συνέχεια.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως μα είναι ολοφάνερο.
Πάμε στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Από εκεί και πέρα εγώ θεωρώ πως το μοντέλο των συνεργασιών που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με Κόμματα που συνεργάζονταν χωρίς πραγματική προγραμματική συμφωνία, χωρίς ιδεολογικές συγγένειες και ομοιότητες έχει ολοκληρώσει και αυτό τον κύκλο του.
Από το 2012 το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει ανάγκη από Κυβερνήσεις συνεργασιών και Κυβερνήσεις εθνικής συνεννόησης. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι αυτό που μπορεί να διασφαλίσει την επόμενη Κυβέρνηση έτσι ώστε να έχει και βάθος χρόνου και άρα να εξασφαλίσει σταθερότητα για τη χώρα, είναι δεσμευτική προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής της.
Αυτό δηλαδή που γίνεται σε όλα τα σοβαρά κράτη της υπόλοιπης Ευρώπης.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Άρα με αυτά που λέτε εννοείτε ότι είστε ανοιχτοί σε μια μετεκλογική συνεργασία είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα Δημοκρατία.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό θα πρέπει να το απαντήσουμε εφόσον δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό όμως που πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα της επόμενης Κυβέρνησης είναι μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία, η οποία θα έχει συζητηθεί στο εσωτερικό των Κομμάτων που θα σχηματίσουν αυτή την Κυβέρνηση όπως δηλαδή γίνεται…. Σας θυμίζω πόσους μήνες συζητούσε το SPD για να μπει στην Κυβέρνηση της Γερμανίας.
Α. ΛΑΖΟΥ: Βέβαια κα Γεννηματά υπήρχε αυτή η συμφωνία την οποία λέτε όταν συγκυβερνήσατε με τη Νέα Δημοκρατία και με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά η ΔΗΜΑΡ μέσα σε μια νύχτα αποχώρησε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γι' αυτό μιλάω για δεσμευτική προγραμματική συμφωνία γιατί ήταν φανερό ότι η προγραμματική συμφωνία που έγινε μέσα σε μία ημέρα με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε δεσμευτική ήταν, ούτε υλοποιήθηκε έτσι όπως είχε συμφωνηθεί και αυτό το πληρώσαμε. Το πληρώσαμε, γιατί εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Βεβαίως το πληρώσατε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η εικόνα της ταύτισης, η εικόνα –γιατί δεν ταυτιστήκαμε πραγματικά- με τη Νέα Δημοκρατία, στοίχισε πάρα πολύ στο ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Πάρα πολύ. Πάντως με τη ΔΗΜΑΡ κουβεντιάζεται τώρα από ό,τι μαθαίνω, δηλαδή έχετε έρθει σε μια επαφή πιθανής συνεργασίας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αλίμονο εάν δεν υπάρξει συζήτηση στο χώρο αυτό. Ξέρετε ότι το έχω πει πάρα πολλές φορές, είμαι φανατικός υποστηρικτής της άποψης ότι θα πρέπει να σχηματιστεί αυτός ο τρίτος εναλλακτικός πόλος στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, γιατί είπατε πριν ότι πιθανά ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Ποτάμι εκφράζουν τη Σοσιαλδημοκρατία.
Κατ' αρχήν το Ποτάμι δεν έχει ένα ξεκάθαρο και σαφές στίγμα, έχει και πολύ νεοφιλελεύθερες απόψεις μέσα και στελέχη που προέρχονται από ακραία νεοφιλελεύθερους χώρους. Δεν έχει ένα ξεκάθαρο στίγμα. Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ έχω πει και σε κάποιες συνεντεύξεις μου, ούτε ως λαθρεπιβάτης ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να περάσει από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας με τη μέχρι σήμερα παρουσία του.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Μάθαμε πριν από λίγο ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν θα κατέβει στις εκλογές. Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας μαζί του;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν το γνωρίζω αυτό που μου λέτε ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές. Εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ από κάτω, από την κοινωνία. Όπως σας είπα πριν έχουμε μεγάλες επιστροφές και συζητούμε με στελέχη, με μέλη …
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Σε αυτή την ανασυγκρότηση χωράει και ο κ. Παπανδρέου; Αυτό θέλω να ρωτήσω εγώ, επειδή μας λέτε για ανασυγκρότηση. Χωράει και ο Γιώργος Παπανδρέου;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ’ επανάληψη έχουμε πει όλο αυτό το διάστημα ότι όλα τα στελέχη, πλην των πρωτεργατών αυτού του ρήγματος που δημιουργήθηκε, έχουν κληθεί να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση κ. Χαρδαβέλλα νομίζω ότι κάθε βήμα πρέπει να γίνεται στην ώρα του, για να έχει αξία και να έχει και αποτελεσματικότητα.
Α. ΛΑΖΟΥ: Κυρία Γεννηματά, εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι με αφορμή όλα αυτά που μας λέτε τόση ώρα  και σας ακούω με πολύ προσοχή, ακούσαμε ότι υπάρχει μία ανανέωση προσώπων σε επίπεδο στελεχών και σας ρωτώ: το πρόγραμμα όμως που θα κληθείτε να εφαρμόσετε εάν είστε εσείς ενδεχομένως το πρώτο ή δεύτερο Κόμμα, ή μπορεί κάποιο τρόπο συμμετέχετε σε μια Κυβέρνηση, είναι το πρόγραμμα που έφερε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας ο Πρωθυπουργός.
Ένα πρόγραμμα, με το οποίο φαντάζομαι ότι κι εσείς σε μεγάλο βαθμό δεν συμφωνείτε και αναρωτιέμαι αν θα το εφαρμόσετε, ή αν θα μας πείτε ό,τι μας λέει και ο Πρωθυπουργός ότι «το έφερα, είναι το καλύτερο, αλλά δεν το πιστεύω».
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θεωρώ ότι η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να κάνει τρία πράγματα. Το πρώτο, είναι να ξεκινήσει να υλοποιεί τη συμφωνία.  Το δεύτερο, είναι να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για αλλαγή των εξαιρετικά άδικων και υφεσιακών μέτρων που συμφώνησε η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, τα οποία μέτρα δεν επιτρέπουν και στη χώρα να ανακάμψει και να στηριχθεί στους τομείς που θα έπρεπε να είναι δυναμική και να υποστηριχθούν, προκειμένου να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
Και το τρίτο που πρέπει να κάνει, είναι να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αυτό που σας ανέφερα και πριν, στον τρόπο οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας και της παραγωγής. Μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από οποιοδήποτε Μνημόνιο και που αν θέλετε, θα μας δώσουν και τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε με άλλο αέρα και άλλη αποτελεσματικότητα, να αλλάξουμε τα πολύ δυσμενή στοιχεία της συμφωνίας του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.
κα ΛΑΖΟΥ: Είστε αισιόδοξη ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις όταν πέντε χρόνια τις ακούμε και δεν γίνονται; Και δεν μιλάμε τώρα για την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων, μιλάμε για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία. Γιατί αυτό το one shop stop το ακούσαμε, αλλά δεν το είδαμε ποτέ να εφαρμόζεται.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, να υπάρξει Κυβέρνηση με ευρύτατη λαϊκή στήριξη, δηλαδή να υπάρξουν κοινωνικές συναινέσεις.
Εάν έχουμε κάθε φορά το δεύτερο πιο ισχυρό Κόμμα απέναντι να υπόσχεται παραδείσους, να συνεχίζει τη συντήρηση του πελατειακού κράτους, τα ψέματα και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ναι είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ όχι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, να ξεπεράσουμε οριστικά το Grexit και να φέρουμε τη χώρα μας εκεί που της αξίζει, στην καρδιά της Ευρώπης.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Κάτι τελευταίο από εμένα που ήθελα να σας το ρωτήσω χρόνια τώρα, αλλά δεν βρήκα την ευκαιρία.
Ποια πολιτική παρακαταθήκη σας άφησε ο πατέρας σας, ο μεγάλος αυτός άνθρωπος και πολιτικός ο Γιώργος Γεννηματάς και ποιο είναι το πολιτικό δίδαγμα, αν θέλετε αυτό που κρατήσατε από τον πατέρα σας σε όλα αυτά τα χρόνια που είστε και κοντά του και μακριά του.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο Γιώργος Γεννηματάς άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη στη Δημοκρατική Παράταξη και στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ανήκει στην οικογένειά του, το ξέρω πάρα πολύ καλά αυτό.
Όμως δίπλα του, όπως πάρα πολλοί άνθρωποι διδάχτηκαν πριν απ' όλα την εντιμότητα, το ήθος, την ειλικρίνεια στη σχέση με τους πολίτες να μπορείς να κοιτάς στα μάτια τους ανθρώπους που εκπροσωπείς, ακόμη κι αν αυτά που λες δεν είναι αυτά που θα ήθελαν ή περιμένουν να ακούσουν, εμείς οφείλουμε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με αλήθεια να παλέψουμε να ανοίξουμε δρόμους. Να κάνουμε την χαραμάδα, πόρτα της ελπίδας για τη νέα γενιά, για τις Ελληνίδες και για τους Έλληνες.
Αυτό διδάχτηκα: να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για το όφελος των ανθρώπων, γιατί ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας επιλογών.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Και αυτό να κρατήσετε από τον πατέρα σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Α. ΛΑΖΟΥ: Σας ευχαριστούμε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.
Κ. ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Γεια σας.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top