Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5


Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα  - ΑΓΟΡΑ -  • Αύριο ολοκληρώνεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και σε λίγες ημέρες θα εκλεγεί νέος πρόεδρος από τη βάση. Αν είστε εσείς η νέα αρχηγός , τι θα σηματοδοτήσει αυτό για το κόμμα σας;  Τι θα είναι αυτό που θα κάνετε από την πρώτη κόλας στιγμή ;

Ένα Γενικό Προσκλητήριο! Στην πολιτική και κοινωνική βάση της παράταξης που είναι διάσπαρτη και έχει "μεταναστεύσει" εκλογικά σε άλλους χώρους. Για να κτίσουμε όλοι μαζί ξανά την παράταξη του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στη πατρίδα μας.

  • Αν εκλεγείτε πρόεδρος θα έρθετε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, απ ότι ο προκάτοχός σας ;  Για σας η προοπτική μιας συγκυβέρνησης είναι ανοικτή;

Δεν υπάρχει πολιτική βάση για τέτοια συγκυβέρνηση. Αυτό που αποτυπώνεται σε κάθε κυβερνητική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία είναι μια ιδεοληπτική, παρωχημένη, δήθεν αριστερή αντίληψη . Είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τις ιστορικά και εθνικά επιβεβλημένες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας αναπαράγοντας  την αντίληψη και τις δομές της Ελλάδας που χρεοκόπησε.
Η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν εθνική ανάγκη. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τη χώρα να οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές και να χρεοκοπήσει. Άλλωστε εμείς τότε, το 2012 ,  προτείναμε να στηρίξουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και αρνήθηκαν. Σήμερα τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι νωπό για όλους. Το ΠΑΣΟΚ πήρε σαφές μήνυμα  αναστοχασμού , ανασυγκρότησης και μετεξέλιξης. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει. Ας το πράξει.

  • Θα κάνετε άνοιγμα σε όσους έφυγαν από το κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Παπανδρέου;  Θα τον καλέσετε να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ;

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Σήμερα είναι Πρόεδρος άλλου κόμματος.
 Η πρόσκληση για τη νέα πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα προωθήσουμε, αφορά και  απευθύνεται στη βάση της παράταξης μας και σε κάθε πολίτη που μοιραζόμαστε  ένα κοινό όραμα και θα μας συνδέσει ένα σύγχρονο κοινό πλαίσιο πολιτικών αξιών και προτάσεων. Είναι ένα εγχείρημα που για να έχει  ουσιαστικό περιεχόμενο και αποτέλεσμα θα κτιστεί από κάτω προς τα πάνω και δεν πρέπει να περιορισθεί σε συνεννοήσεις και διευθετήσεις κορυφής. Επιθυμία μου και επιθυμία όλων όσων ενδιαφέρονται γι αυτό το χώρο είναι η επανασύνδεση και επανένωση της Κεντροαριστεράς. Χρειάζεται να μείνουμε μακριά από εγωισμούς, παραγοντισμούς, διαμάχες του χθες. Να μπούμε σε μια διαφορετική πορεία.

  • Υπάρχουν πολλοί σύντροφοι σας που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετασχηματιστεί σε έναν άλλο φορέα , με διαφορετικό όνομα ή σύμβολα και να κάνει μια επανεκκίνηση. Περνάει αυτό απ΄το μυαλό σας;
To ΠΑΣΟΚ πρέπει να μείνει ζωντανό, να αλλάξει, να ανανεωθεί και να λειτουργήσει ως  καταλύτης για την ανασύνταξη του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας στην πατρίδα μας.
Το εγχείρημα αυτό  δεν μπορεί να γίνει ούτε με  λογικές συγκεκαλυμμένης αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ, ούτε με κουτοπονηριές  αναπαλαίωσης ενός κλειστού κόμματος που υπό το πρόσχημα της μετεξέλιξης, θα αναζητά απλώς την ευκαιριακή διεύρυνση του.
Δεν  πρόκειται για μία ιστορία πολιτικών μεταμφιέσεων, αλλά για την ουσιαστική επανασύνδεση με την κοινωνική βάση και παράδοση της δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωσή και  μετεξέλιξη της.

  • Εκτιμάτε ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση ή θα οδηγηθούμε σε εκλογές; Αν κλείσει η διαπραγμάτευση θα ψηφίσετε τα μέτρα για να στηρίξετε την κυβέρνηση ;

Δεν χρειάζεται ελπίζω να θυμίσω ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει δίλημμα. Το συμφέρον της χώρας είναι πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το αποδείξαμε με τόσο κόστος που δεν επιτρέπουμε σε κανένα να το αμφισβητεί!
Το περιεχόμενο της συμφωνίας και το πλαίσιο που θα διαμορφώνει για τη χώρα θα κρίνει την στάση μας. Κανείς δεν πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την προσωπική ή κομματική δικαίωση. Γιατί συχνά οι πολίτες αισθάνονται ότι η κυβέρνηση αντί να κυβερνά προσπαθεί να πείσει πόσο δίκιο είχε όταν ήταν αντιπολίτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση πόσο δίκιο είχε όταν ήταν η κυβέρνηση. Η διαπραγμάτευση είναι εθνική υπόθεση και όχι ζήτημα μόνο της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και να διαμορφωθεί έστω και τώρα ένα εθνικό πλαίσιο για οριστική συμφωνία με τους εταίρους. Εθνική συνεννόηση έχει ανάγκη η Ελλάδα όχι νέο διχασμό.


«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top