Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Άρθρο της Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα - ΤΑ ΝΕΑ-

H χώρα βρίσκεται για ακόμη μια φορά μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Ο πρώτος δρόμος, αυτός της απομόνωσης, φαίνεται κατηφορικός και εύκολος στα πρώτα λίγα μέτρα αλλά μετά την πρώτη στροφή ακολουθεί απύθμενος γκρεμός. Είναι ένας δρόμος που η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν επιθυμεί καθώς αντιλαμβάνεται τις ολέθριες συνέπειες του.
Ο άλλος δρόμος, είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος της ευθύνης , του μόχθου αλλά και τις εθνικής συνεννόησης. Είναι ένας δρόμος που παρά τις αντιξοότητες του έχει πολλές προοπτικές αν ξέρουμε πως ακριβώς να κινηθούμε σε αυτόν.
Το δίλημμα λοιπόν είναι γκρεμός ή ανασυγκρότηση και οριστική έξοδος από την κρίση.
Μέχρι τώρα σε επίπεδο πολιτικού συστήματος το ως άνω δίλημμα λειτούργησε φυγόκεντρα και διασπαστικά.
Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίσει.
Το αίτημα της κοινωνίας για συναίνεση και συμφωνία στα αυτονόητα ώστε να ανασυγκροτήσουμε την Οικονομία μας και την Πολιτεία μας είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.
Οι κοινωνικές συναινέσεις που απαιτούνται θα πραγματοποιηθούν αναπόφευκτα  στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στο χώρο όμως αυτό, που εκφραζόταν πολιτικά κατά την μεταπολίτευση αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ υπάρχει τώρα ένα τεράστιο κενό.
Το ΠΑΣΟΚ είναι σοβαρά τραυματισμένο και διαιρεμένο, καθώς κατέθεσε το σύνολο του πολιτικού του κεφαλαίου για τη διάσωση της πατρίδας μας. Τα διάσπαρτα κομμάτια του Κόμματος βρήκαν στέγη αλλά όχι έκφραση, στις υπόλοιπες όμορες πολιτικές δυνάμεις.
Δεν βρήκαν έκφραση, γιατί οι αρχές του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού αποτελούν το μόνο αξιόπιστο πολιτικό αντίβαρο στην πρωτοκαθεδρία του νεοφιλελευθερισμού και της τυραννίας των αγορών που αναζωπυρώθηκαν,  αντί να αποκαθηλωθούν, από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν παραμένει ο κύριος εκφραστής των αρχών του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού από τις οποίες εμφορούνται ακόμη και σήμερα μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει για ακόμη μια φορά τα αιτήματα των πολλών, των λιγότερο προνομιούχων. Τα αιτήματα όσων θέλουν να συνδυάσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση με την επαναθεμελίωση ενός αναδιανεμητικού κοινωνικού κράτους.
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να συντρέξουν και αλλαγές στην Ευρωπαϊκη Σκακιέρα. Να εκριζωθούν οι ακραίες λαϊκίστικές και ευρωφοβικές απόψεις της άκρας δεξιάς αλλά και της άκρας αριστεράς αλλά και να ανατραπούν οι συντηρητικές απόψεις, που συναντώνται πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Κεντροδεξία,  που φρενάρουν την πολιτική και την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.  Μια ενοποίησης που θα είχε προφυλάξει όλους τους Ευρωπαίους από τη χρηματοοικονομική κρίση των ασύδοτων κεφαλαιαγορών.
Αυτή πιστεύω ότι πρέπει να είναι η συμβολή του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην Πατρίδα μας και στην Ευρώπη.
Γι αυτό δηλώνω παρούσα! Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αποτελέσει για ακόμη μια φορά τον καταλύτη των εξελίξεων και τον πυρήνα των συνθέσεων που είναι τόσο απαραίτητες.
Οφείλουμε να ανοίξουμε γι ακόμη μια φορά έναν ευρύτατο διάλογο με όλες τις όμορες πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα στη βάση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για τη χώρα.
Χωρίς εσωστρέφεια αλλά και χωρίς ενοχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός φορέας που εξασφάλισε τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσής (ΕΣΥ, σύστημα πρόνοιας) αλλά και τις μεγαλύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις (ΑΣΕΠ, ΚΕΠ, Καλλικράτης, ΔΙΑΥΓΕΙΑ).
Το ΠΑΣΟΚ απαλλαγμένο από το δογματικό Κυβερνητισμό που το στοίχειωνε για χρόνια μπορεί όχι μόνο να προσφέρει ένα νέο εθνικό Όραμα και Σχέδιο για τη χώρα, αλλά και να χτίσει τις μεγαλύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες γύρω από αυτό.


«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top