Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα -Μακεδονία της Κυριακής-

Κυρία Γεννηματά σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Έχετε εκφράσει την πεποίθηση ότι το κόμμα σας μπορεί να αναγεννηθεί και μιλήσατε για την «Πατριωτική Προοδευτική Αριστερά». Γιατί κάποιος που κάποτε ψήφιζε το κόμμα σας και έχει στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ;
 Η κεντρική αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την οποία κερδοσκόπησε πολιτικά επί 5 χρόνια ως αντιπολίτευση, αποδείχτηκε, μέσα σε 4 μήνες  εκτός τόπου και χρόνου!
Ανεξάρτητα από το αν και τι συμφωνία θα κλείσει  τελικά η κυβέρνηση με τους εταίρους- δανειστές, δεν μπορεί πια να κρυφτεί.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ανεφάρμοστο, εναλλακτική πρόταση δεν έχουν, σπατάλησαν πολύτιμο χρόνο και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας σε μια καλά δραματοποιημένη , δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση που οδηγεί τη χώρα πιο βαθειά σε ένα τρίτο μνημόνιο.
Επίσης είναι πια σε όλους φανερό ότι αυτό που αποτυπώνεται  σε κάθε κυβερνητική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία είναι μια ιδεοληπτική, παρωχημένη, δήθεν αριστερή αντίληψη που καμία σχέση δεν έχει με την συντριπτική πλειοψηφία της συγκυριακής  εκλογικής τους βάσης των πρόσφατων εκλογών. Είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τις ιστορικά και εθνικά επιβεβλημένες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας κράτους και της οικονομίας αναπαράγοντας  την αντίληψη και τις δομές της Ελλάδας που χρεοκόπησε.
Η στροφή στον ρεαλισμό που υποχρεώνεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον καθιστά κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Δεν ξέρω καν αν το θέλει.

Σε δήλωση σας αναφερθήκατε σε κάποιους που βλέπουν το συνέδριο ως ευκαιρία για να δοθεί η «χαριστική βολή στο ήδη διασπασμένο ΠΑΣΟΚ». Πιστεύετε ότι θέλουν να εμποδίσουν να δοθεί η εντολή μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ, στην επόμενη ηγεσία που θα εκλεγεί στις 14 Ιουνίου;

Το ΠΑΣΟΚ, έχει ανάγκη σήμερα από μία ανοιχτή πολιτική διαδικασία, διαλόγου για την ταυτότητα και τη πορεία του ευρύτερου χώρου των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μετατραπεί αυτή η διαδικασία σε ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος οργανωτικών λογαριασμών. Ούτε να υπάρξουν αιφνιδιασμοί, μεθοδεύσεις και ανατροπές από τη συμφωνημένη διαδικασία ενός έκτακτου πολιτικού, προγραμματικού συνεδρίου όπως ακριβώς το οριοθέτησε ο Πρόεδρος που είχε την πρωτοβουλία προκήρυξης του και την ενέκριναν ομόφωνα όλα τα συλλογικά μας όργανα.
Πρέπει να ακουστεί η φωνή της βάσης και θα ακουστεί.

Βλέπουμε ότι τα διάφορα σενάρια και προτάσεις περί συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ επανέρχονται. Πρόσφατα και ο κ. Σημίτης φέρεται να πρότεινε κάτι σχετικό. Εσείς τι λέτε;

Η συνεργασία με τη ΝΔ,  έγινε στη βάση μιας ιστορικής εθνικής αναγκαιότητας για να κρατηθεί η χώρα στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί μια καταστροφική άτακτη χρεοκοπία.
Στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι από την Δεξιά μας διακρίνουν σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Διαφορές  που αναφέρονται όχι μόνο στα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που οραματιζόμαστε και θέλουμε να οικοδομήσουμε μετά την κρίση, αλλά αφορούν και στη διαμόρφωση ενός συνολικού  Ευρωπαϊκού πλαισίου στη βάση της πολιτικής ενοποίησης, της οικονομικής ανάπτυξης, των αναδιανεμητικών πολιτικών, της ενίσχυσης  της αλληλεγγύης, της άρσης  των κοινωνικών ανισοτήτων.
Σε ποιά πολιτική λοιπόν βάση μπορεί να συμπεριληφθεί η ΝΔ, στο διάλογο για  συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες όμορες δυνάμεις;

Με δεδομένο ότι το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ συνεργάσθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο με την δεξιά ΝΔ, υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μόλις στην πρώτη ερώτηση σας ,οριοθέτησα συνοπτικά αλλά με σαφήνεια την διαφορά ιδεολογικών αναφορών, πολιτικών αντιλήψεων, προγραμματικών θέσεων που μας χωρίζουν από το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του. Επίσης έχω ήδη αναφερθεί στο γεγονός ότι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ήταν μια αναγκαστική επιλογή για λόγους εθνικής ανάγκης, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και ενώ τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή και ανάληψη ευθύνης και κόστους για στην εθνική προσπάθεια.
Σήμερα εξάλλου  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την σύμπραξη του ακροδεξιού, εθνικό - λαϊκιστικού κόμματος  των ΑΝΕΛ,  με τους οποίους επέλεξε να συνεργαστεί.  

Υπάρχει χώρος στο νέο ανασυγκροτημένο ΠΑΣΟΚ και στην νέα «πλατιά πολιτική και κοινωνική συμμαχία» που προτείνετε, για το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γ.Παπανδρέου αλλά και άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες από το διάσπαρτο σοσιαλιστικό χώρο;

Η πρόσκληση για τη νέα πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα προωθήσουμε, αφορά και  απευθύνεται στη βάση της παράταξης μας. Σε κάθε πολίτη με τον οποίο  μοιραζόμαστε  ένα κοινό όραμα και θα μας συνδέσει ένα σύγχρονο κοινό πλαίσιο πολιτικών για το πολιτικό σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο, το κράτος και το κοινωνικό κράτος με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Είναι ένα εγχείρημα που για να έχει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο και αποτέλεσμα θα κτιστεί από κάτω προς τα πάνω και δεν πρέπει να περιορισθεί σε συνεννοήσεις και διευθετήσεις κορυφής.
Επιθυμία μου και επιθυμία όλων όσων ενδιαφέρονται γι αυτό το χώρο είναι η ενότητα της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται μέσα από την ταχεία ανασυγκρότηση του να αποτελέσει τον καταλύτη δημιουργίας ευρύτερης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί κανένα από τα κόμματα και τις κινήσεις  δεν μπορεί σήμερα από μόνο του να καλύψει το μεγάλο κενό ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου.

Τι πρέπει να πράξει το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη νέα συμφωνία που αναμένεται να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές;

Καταρχήν δεν υπάρχει δυστυχώς καμία συμφωνία προς το παρόν.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Επομένως δεν υπάρχει αντικείμενο ούτε καν σχολιασμού και πολύ περισσότερο απόφασης για την πολιτική ή κοινοβουλευτική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ας μη σπεύδει λοιπόν κανείς. Σε ότι με αφορά δεν θα τροφοδοτήσω καμία σχετική συζήτηση χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας.
Δεν χρειάζεται ελπίζω να θυμίσω ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει δίλημμα. Το συμφέρον της χώρας είναι πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το αποδείξαμε με τόσο κόστος που δεν επιτρέπουμε σε κανένα να το αμφισβητεί!
Το περιεχόμενο της συμφωνίας και το πλαίσιο που θα διαμορφώνει για τη χώρα θα κρίνει την στάση μας.

Σε κάθε περίπτωση η θέση μου είναι σταθερή .Είναι ώρα ευθύνης. Απαιτείται άμεσα με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και στη συνέχεια η συνεννόηση για τη διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου για την τελική συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική, με ασφαλή βήματα έξοδο από την κρίση.


«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top