Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Σε όλες τις προηγούμενες συζητήσεις δια του ειδικού αγορητή μας κ. Αρβανιτίδη εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το παρόν Σχέδιο Νόμου και τις αγαθές του προθέσεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι θετικό, κ. Υπουργέ, ότι η Νομοθετική πρωτοβουλία συνεχίζεται δεδομένου ότι το Νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες μειώνουν την γραφειοκρατία και ενισχύουν την ιδιωτική οικονομία θα μας βρίσκουν πάντα σύμφωνους.

Ωστόσο, θα ήθελα από πλευράς μου να επισημάνω εκ νέου ορισμένες επιφυλάξεις που διατηρούμε επί του παρόντος Σχεδίου Νόμου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν μεγάλες και ανεξόφλητες.

Όπως έχουμε αναδείξει ήδη ως ΠΑΣΟΚ, υπάρχει σοβαρή και μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση των δημοσίων υποχρεώσεων στο πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών.

Το πρόβλημα είναι διαρκές, σοβαρό και λειτουργεί σήμερα επιβαρυντικά σε μια οικονομία που ασφυκτιά μετά από 4 μήνες διαπραγματευτικών τακτικισμών, αδράνειας, αβεβαιότητας και ασάφειας της Κυβέρνησης.

Και είναι αυτό το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η ανησυχία μας για το παρόν Σχέδιο Νόμου, δεδομένου ότι πρόκειται ναι μεν για ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα, στην πράξη όμως τι γίνεται;

Και για να γίνω πιο σαφής και κατανοητή:

Το οικονομικό περιβάλλον, εντός του οποίου είχε σχεδιαστεί το παρόν Σχέδιο Νόμου ήταν εντελώς διαφορετικό, πιο δυναμικό και αισιόδοξο από το σημερινό.

Σήμερα, τη στιγμή που συζητάμε το Σχέδιο Νόμου, η ρευστότητα έχει στεγνώσει, η στάση εσωτερικών πληρωμών δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση, το πρωτογενές πλεόνασμα  εξανεμίζεται δημιουργώντας δημοσιονομικά κενά, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης βαίνει προς μηδενισμό.

Και αυτά που σας αναφέρω είναι μερικά  από τα στοιχεία που αποδεικνύουν την τραγικότητα της κατάστασης, στην οποία έχουμε οδηγηθεί.

Δεν γνωρίζω αν στο σημείο που βρίσκεται η οικονομία μας, σήμερα, στην Κλίνη του Προκρούστη, μας επιτρέπει  να κάνουμε τέτοιου είδους συζητήσεις.

Μαζί με τη διεθνή μας αξιοπιστία, χάνουμε και τις τελευταίες προσδοκίες μας για  βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για οριστική και μακροπρόθεσμη επίλυση των δημοσιονομικών μας προβλημάτων.

Καθημερινά βρισκόμαστε μεταξύ ρήξης και έντιμου συμβιβασμού.

Μεταξύ δημοψηφίσματος και πρόωρων εκλογών.

 Χθες ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών να μιλάει για συμφωνία.

Την περιμένουμε λοιπόν, γιατί η εμπιστοσύνη  στο πεδίο των συναλλαγών  έχει  πληγεί ανεπανόρθωτα.

Αυτά τα στοιχεία λοιπόν της οικονομίας καθιστούν τη συζήτηση του νομοσχεδίου μια πολυτέλεια.

 Αναρωτιέμαι, ως εκ τούτου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιο Δημόσιο, σε ποια χώρα θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τις απαιτήσεις  από διοικητικές συμβάσεις,  που μάλιστα όχι απλώς δεν θα αμφισβητούνται, αλλά -πολύ περισσότερο- θα έχουν αναγνωριστεί σε σύντομους χρόνους με διαταγές δικαστηρίου;

 Το Ελληνικό Δημόσιο, που σε λίγες μέρες  μπορεί να μην έχει να πληρώσει  μισθούς και συντάξεις;

 Που χρωστάει στους προμηθευτές του  και στους αναδόχους τόσων έργων;

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου;

Που σαν να μην τους έφταναν  τα σαθρά οικονομικά τους, είδαν και τα τελευταία διαθέσιμά τους  να δεσμεύονται στην Τράπεζα της Ελλάδος  με την τελευταία ΠΝΠ, για τον φόβο της χρεοκοπίας;

 Μακάρι να δοθεί μία οριστική λύση  στην επίμαχη συμφωνία  και μακάρι να έχετε καταρτίσει κάποιο πλάνο  για την σωστή εφαρμογή  του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου.

Διότι πρόκειται για ένα μέτρο ορθό, με σωστή στοχοθεσία, ένα μέτρο αναγκαίο για την πραγματική οικονομία και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα που σήμερα στενάζει.

 Εξ άλλου, η συγκεκριμένη Νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται στο πνεύμα της Οδηγίας 2011/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καθυστερημένες πληρωμές και αν μη τι άλλο αποτελεί ένα μέτρο-ανάσα για την ιδιωτική οικονομία σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο εθνικό επίπεδο.

 Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ ξανά σε δύο πολύ σοβαρές επιφυλάξεις  που έχουμε διατυπώσει και νωρίτερα.

 Πρώτον:

Στο θέμα του τρόπου εκτέλεσης, έχουμε ξανά αναφερθεί κ. Υπουργέ  και σε προηγουμένη τοποθέτησή μας.

Δείτε το γιατί μπορεί να βρεθεί  η δημόσια περιουσία σε μεγάλο κίνδυνο.

Δεύτερον:

Σας επισημαίνουμε εκ νέου τη σπουδαία ανάγκη να διασφαλίσετε τη βελτίωση της συχνότητας, της ταχύτητας και του τρόπου διενέργειας του δημοσιονομικού ελέγχου των δαπανών, δεδομένης της σοβαρής καθυστέρησης που καταγράφεται μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες αρχές. Είναι κρίσιμο το παρόν Σχέδιο Νόμου και η μεταρρύθμιση που εισάγει να μην υπονομευτεί από την ίδια τη γραφειοκρατία και τη σοβαρή δυστοκία των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου.

 Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το ΠΑΣΟΚ  ως μεταρρυθμιστικό  και προοδευτικό κόμμα στηρίζει διαχρονικά και σταθερά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες  οι οποίες αποσκοπούν στο δημόσιο όφελος και στο κοινό καλό.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top