Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

1. Μάλλον δεν κάνουμε την ιδανική αρχή. Και εξηγούμαι:
Επεισόδιο πρώτο: Το νομοσχέδιο αναρτάται στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση στις 24 Μαρτίου, 5 το απόγευμα και μέχρι τις 26 Μαρτίου, 12 το μεσημέρι! Μιάμιση ημέρα δημόσιας διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Μόλις και μετά βίας αποφασίσατε την παράταση για μερικές ημέρες. Με αποτέλεσμα να κρίνεστε σήμερα και όχι άδικα για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου ο απαιτούμενος διάλογος
Επεισόδιο δεύτερο: Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, 4 Απριλίου, βιαστικά και πρόχειρα. Όπως είναι γνωστό, «όποιος βιάζεται σκοντάφτει». Το σχέδιο μέχρι την Παρασκευή δεν έχει υπογραφές υπουργών και δεν  συνοδεύεται από την απαραίτητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μετά και από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου δίνετε την εντύπωση ότι σύρεστε και δίνετε διαβεβαιώσεις σε πάσης φύσεως καταληψίες, εισβολείς και εν γένει αυτοαποκαλούμενους αντιεξουσιαστές. Προς τι τόση βιασύνη;

2. Η Κυβέρνηση, αφού δε μπόρεσε να… καταργήσει τα Μνημόνια «με ένα άρθρο», αρκείται να το πράξει με τις φυλακές Γ΄ τύπου.

3. Η Βουλή έχει συζητήσει και ψηφίσει νόμους για την ελάφρυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων, με απολύσεις κρατουμένων.
Όμως:
- Ποτέ η παρέμβαση του νομοθέτη δεν έφτασε στο σημείο να απολύει καταδικασθέντες με πολυετείς ποινές κάθειρξης, χωρίς εξαιρέσεις για βαρύτατα εγκλήματα κατά της δημόσιας τάξης.
- Ποτέ ένας νόμος δεν πήγε τόσο μακριά ώστε να αναιρέσει ουσιαστικά την ίδια την καταδίκη του δράστη ιδιαίτερα απαξιωτικών αδικημάτων, όπως η τρομοκρατία.

4. Παρά τη συμφωνία μας με επί μέρους ρυθμίσεις, το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ως αποσπασματικό, συντηρητικό και αναποτελεσματικό. Η απόφασή μας αυτή στηρίζεται στην παντελή έλλειψη των αναγκαίων εξαιρέσεων και δικλίδων που θα εξασφαλίζουν συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης στις φυλακές.

5. Διαφωνούμε ριζικά με τη συγχώνευση των Υπουργείων Δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης. Πρόκειται για δυσάρεστη πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα. Στο όνομα ενός συντονισμού που ακόμα αναζητείται, 2 μήνες μετά τις εκλογές, ακυρώνετε όσα θέλετε να πετύχετε. Αντί για δικαιοποίηση της αστυνομίας μήπως τελικά επέλθει η αστυνομικοποίηση της δικαιοσύνης, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου. Η απόσταση ανάμεσα στην ανεξάρτητη  δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας είναι και πρέπει να παραμείνει πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που χωρίζει την Κατεχάκη από τη Μεσογείων.

6. δυστυχώς, παρά τη συμφωνία μας με επί μέρους ρυθμίσεις, το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ως αποσπασματικό, συντηρητικό  και αναποτελεσματικό. Η απόφασή μας αυτή στηρίζεται στην παντελή έλλειψη των αναγκαίων εξαιρέσεων και δικλίδων που θα εξασφαλίζουν συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης στις φυλακές.

ΣΗΜΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ

Θα ήθελα να επιμείνω επί της αρχής στην ανάγκη για μια στρατηγική θεώρηση του όλου ζητήματος του σωφρονισμού και της ποινικής δικαιοσύνης στη Χώρα μας.
Είναι σημαντικό εκτός από την αναφορά του κ. Βούτση να δεσμευτείτε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα φέρετε ολοκληρωμένη ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση του ποινικού μας συστήματος:
Ο Ποινικός Κώδικας προχωρεί με γενναία προοδευτικά βήματα στην αναμόρφωση του ποινικού δικαίου, με ηπιότερο ποινικό χαρακτηρισμό αδικημάτων χαμηλής κοινωνικής απαξίας και την ενίσχυση εναλλακτικών τύπων έκτισης ποινών.
Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει νεοπαγείς και διεθνώς επιτυχημένους θεσμούς, όπως η ποινική διαπραγμάτευση που αποσκοπούν στην ταχεία αντίδραση της Πολιτείας σε κάθε αξιόποινη συμπεριφορά και στη σημαντική αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων και των φυλακών.
Ο Σωφρονιστικός Κώδικας εισάγει το καθεστώς της ημιελεύθερης διαβίωσης, τροποποιεί το σύστημα μεταγωγών και προασπίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων.
Η εξυπηρέτηση της πραγματικής αποστολής του σωφρονιστικού συστήματος προϋποθέτει συνολική στρατηγική και όχι «μπαλώματα».

Οι μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων που το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει σήμερα στη Βουλή, αποτυγχάνουν στους στόχους τους. Δεν μεταρρυθμίζουν, διευθετούν.
Και υπ’ αυτήν την έννοια είναι ατελείς, ατελέσφορες και ανεπαρκείς

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top