Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Α. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η εξέλιξη του νομοθετικού έργου αποτυπώνει με αυθεντικό τρόπο τη γενικότερη εικόνα της Κυβέρνησης.
Οι μεγάλες προσδοκίες του εύκολου αντιπολιτευτικού λόγου, αντικαθίστανται η μια μετά την άλλη από μεγάλες χαμένες ευκαιρίες στη δύσκολη κυβερνητική πράξη.
Η Κυβέρνηση, μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί ως η Κυβέρνηση των χαμένων ευκαιριών.
Χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα, όπου οι θυσίες των πολιτών δίνονται βορά σε ιδεοληψίες,  επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση, προχειρότητες και έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου.

Η Κυβέρνηση αντί να αξιοποιεί το χρόνο για όλα όσα πρέπει να κάνει η ίδια, τον σπαταλά, μαζί με τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας, ποντάροντας στο τι δεν θα κάνουν οι άλλοι.

«Δεν θα χρεωκοπήσουμε γιατί κάνεις δεν θέλει Grexit, δεν θα μας αρνηθούν γιατί δεν θέλουν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη», είναι η επικίνδυνη θεωρία που εκφράζεται από επίσημα χείλη υπουργών.

Αντί να εργάζεστε για την έξοδο από την κρίση με ασφαλή βήματα, επί της ουσίας πειραματίζεστε και προσπαθείτε να επινοήσετε «ενόχους» μέσα ή έξω από τη χώρα, για μια πιθανή σας αποτυχία.
Ήσαστε τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση.
Τόσα χρόνια αγανακτισμένοι, τόσα χρόνια επενδύατε στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τους προπηλακισμούς των πολιτικών σας αντιπάλων, με μοναδικό σκοπό να κερδίσετε την εξουσία.
«Ήρθε η ώρα για την Αριστερά», «πρώτη φορά Αριστερά», είπατε στους πολίτες. Και σας πίστεψαν.
Θεώρησαν ότι είστε η εναλλακτική λύση.Είχατε τόσο χρόνο για να προετοιμαστείτε, όντας έξω από τις δυσκολίες, έξω από το χορό.
Ποιο είναι λοιπόν το σχέδιο της Αριστεράς για τη διακυβέρνηση του τόπου;
Η ανικανότητα, η αδυναμία διακυβέρνησης του τόπου, είναι Αριστερά;
Δεν υπάρχει ενιαία κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχετε συστήσει πολλές καινούργιες θέσεις συντονιστών.
Συντονιστές για το κυβερνητικό έργο, για τη διαφθορά, για τους μετανάστες και ο συντονισμός αναζητείται ακόμη.
Είναι αριστερά να μην εφαρμόζεται ο Νόμος στην υπόθεση του Πανεπιστημίου;
Ο αρμόδιος Υπουργός ζητά οδηγίες από τον Πρωθυπουργό.
Ποιος έχει τελικά την ευθύνη; Ποιος αποφασίζει; Ποιος είναι υπεράνω του Νόμου; Οφείλετε να μας απαντήσετε.

Εφαρμόζεται μια πολιτική η οποία άγεται και φέρεται ανάμεσα στις δεσμεύσεις προς τις συνιστώσες σας και στην παραχώρηση ζωτικού χώρου στον κ. Καμμένο.

Μια πολιτική που οδηγεί από την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την ανοχή στους καταληψίες, μέχρι τα γλέντια στο Σύνταγμα, τα αρνιά στο Γουδή.
Αλήθεια είναι Αριστερά η υιοθέτηση της  πολιτικής των ΑΝΕΛ στο θέμα των προσφύγων;
Συνέλθετε! Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν στην Ελλάδα  να λιαστούν, ήρθαν  αναζητώντας στον ήλιο μοίρα .
Δεν μπορείτε να βλέπετε αποσπασματικά τα θέματα παραπλανώντας την κοινή γνώμη και τους πρόσφυγες.

Χρειάζεται διακομματική συνεννόηση γιατί πρέπει να γίνουν πολλά, να καταρρίψουμε τους μύθους που γεννούν ρατσισμό και ξενοφοβία, να φτιάξουμε δομές και διαδικασίες σύμφωνα με το νόμο.
Έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε αξιόπιστοι συνομιλητές στην Ευρώπη.
Όχι με αντιευρωπαϊκούς εντυπωσιασμούς για εσωτερική κατανάλωση.

Εφαρμόστε το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Επικαιροποιήστε το action plan διαχείρισης μεταναστευτικών ροών που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2010.
Διεκδικήστε περισσότερους πόρους για την υλοποίηση του.

Είναι Αριστερά ότι μοιράζετε τη χώρα σε ζώνες επιρροής;
Τη Θράκη και την Εθνική Άμυνα την παραχωρήσατε στους ΑΝΕΛ, τα πανεπιστήμια και την πρωτοβουλία για αλλαγές στη δικαιοσύνη στους καταληψίες, την εκπαίδευση στην κομματοκρατία, τη δημόσια διοίκηση στον κ. Κατρούγκαλο.
Κλείνετε το μάτι στους πολίτες.
Τους καλείτε να αναζητήσουν, αυτή τη φορά, τον  «Αριστερό» Μπάρμπα στην Κορώνη.

Ψάχνουμε σε όλα αυτά να βρούμε την Αριστερά. Ε λοιπόν όχι.
Η νέα σύγχρονη Αριστερά δεν μπορεί να είναι η αντίληψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Σας έχουμε ξαναπεί ότι σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα είναι βαθιά συντηρητικό.
Δεν ακούσαμε από εσάς ούτε μια κουβέντα για την απειλή που υφίστανται οι σύγχρονες δημοκρατίες από την τρομοκρατία.
Ας απολυθούν κρατούμενοι για τέτοια θέματα μόνο αν κριθεί ατομικά από τις δικαστικές αρχές η κάθε ξεχωριστή περίπτωση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.  Να επιμείνετε όμως στην ηθική και πολιτική απαξία αυτών των εγκλημάτων.
Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα καλούμαστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για ένα νομοσχέδιο με ιδιαίτερη σημασία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ζητά η Κυβέρνηση να νομοθετήσουμε, χωρίς καμία καθυστέρηση, σ’ έναν ιδιότυπο κοινοβουλευτικό αγώνα δρόμου.
Σας το είπαμε και προχθές Κύριε Υπουργέ. Να μη φέρετε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια μέχρι να λήξουν οι καταλήψεις.
Δεν δικαιούστε να μιλάτε για συκοφαντία. Είχατε την ευκαιρία να κλείσετε αυτή τη συζήτηση.
Σας ζητήσαμε να απαλλάξετε την ελληνική Βουλή από την πίεση των ακραίων εξωθεσμικών παραγόντων που ζητούν την εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικρατεί μια γενικευμένη αίσθηση στην Κοινωνία ότι η Πολιτεία εκβιάζεται από ακραία στοιχεία.
Και δυστυχώς δεν φταίει η «τρομολαγνεία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι’ αυτό.
Είναι η ίδια η Κυβέρνηση και οι ακραίοι συνομιλητές της που έδωσαν πλείστες αφορμές για τον αποπροσανατολισμό της διαδικασίας, με αποτέλεσμα η συζήτηση πολλές φορές να επεκταθεί και σε θέματα εκτός του νομοσχεδίου.
Και επίσης δυστυχώς, η Κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να δικαιολογήσει τις απόψεις που την θέλουν να «άγεται και να φέρεται» από τους ακραίους καταληψίες.
Γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε ότι το νομοσχέδιο απαντά σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα πολύ συγκεκριμένων κύκλων που υποστηρίζουν πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων για βαριά, οργανωμένη μορφή εγκληματικότητας;
Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τον ζήλο και τη σπουδή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προτεραιοποίηση αυτού του νομοσχεδίου έναντι άλλων που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Υπουργός;
Τι άλλαξε στην ατζέντα της Κυβέρνησης;

Εμμένετε σε διατάξεις, που, όπως επανειλημμένως τονίσαμε, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, τη διατήρηση μιας ήρεμης και ασφαλούς διαβίωσης στις φυλακές αλλά και την ίδια τη δημόσια ασφάλεια.
Προχωράτε σε διευθετήσεις και εξόφληση γραμματίων.
Και είναι πολύ συγκεκριμένα τα σημεία του νομοσχεδίου που αυτό γίνεται σαφές:

Πρώτα με τη δογματική κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.
Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση, αφού δε μπόρεσε να… καταργήσει τα Μνημόνια «με ένα άρθρο», έρχεται να το πράξει με τις φυλακές Γ΄ τύπου.
Και βέβαια η επιλογή αυτή απαντά στην προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίνει όμως καμία απάντηση στα ζητήματα ασφαλείας που οδήγησαν στη δημιουργία αυτών των δομών, που όμοιές τους λειτουργούν και αλλού στην Ευρώπη.
Κι αυτό γιατί δεν λαμβάνετε καμία μέριμνα για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα.
Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν πτέρυγες ασφαλείας στις ελληνικές φυλακές πλην Δομοκού.
Πού θα μεταχθούν οι επικίνδυνοι κρατούμενοι; Θα επιστρέψουν εκεί που βρίσκονταν;
Η απόλυτη κατάργηση των φυλακών Γ τύπου επαναφέρει τους επικίνδυνους κρατουμένους στο προηγούμενο καθεστώς κυριαρχίας τους στις περιφερειακές φυλακές.
Πώς θα προστατευθούν οι υπόλοιποι κρατούμενοι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις κακοποιήσεις;
Επαναλαμβάνουμε και αποσαφηνίζουμε ότι δεν είμαστε δογματικά υπέρμαχοι των φυλακών Γ τύπου.
Αλλά η αυτόματη, πρόχειρη κατάργησή τους, μας ανησυχεί πολύ, διότι αντί να επέμβετε δημιουργικά στους όρους λειτουργίας των φυλακών ασφαλείας, αντί να δημιουργήσετε περισσότερες πτέρυγες ασφαλείας σε περισσότερα καταστήματα, για να καταπολεμήσετε την «υπερσυγκέντρωση» που αναφέρετε και στην αιτιολογική έκθεση, εσείς προτιμάτε να αυξήσετε τις πιθανότητες εξαγωγής της βίας στην Κοινωνία, υπονομεύοντας τελικά τη δημόσια ασφάλεια.
Μαζί με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, δυστυχώς κ. Υπουργέ, καταργείτε τελικά και την ασφάλεια.

Δεύτερο σημείο, στο οποίο διαφαίνεται η εμμονή της Κυβέρνησης, εντοπίζεται στην άρνησή σας να εισάγετε εξαιρέσεις στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς και για τις διατάξεις για την απόλυση κρατουμένων με αναπηρία ή υπερήλικες.
Προχωρείτε σε οριζόντιες απολύσεις, χωρίς να προβλέπετε κανένα κριτήριο, κανέναν περιορισμό.
Δεν προβλέπετε καν την κρίση ενός δικαστικού συμβουλίου.
Επιμένουμε ότι είναι απαραίτητο να εξαιρεθούν συγκεκριμένα βαρύτατα και σοβαρότατα αδικήματα, όπως η εσχάτη προδοσία, οι τρομοκρατικές πράξεις και ο βιασμός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες εξαιρέσεις είχαν προβλεφθεί σε όλες τις ανάλογες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και με τον ν. 4043/2012 και τον πρόσφατο ν. 4274/2014.
Και αναρωτιόμαστε, αλήθεια. Ποια είναι τελικά τα οφέλη της παρέμβασης;
Έστω ότι θα καταφέρετε την απόλυση 1000 ατόμων. Οι 700 θα σας έρθουν άμεσα από τα κρατητήρια. Πώς θα βελτιωθεί λοιπόν η κατάσταση;
Πώς θα γλιτώσουμε δήθεν τις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης;
Καμία καταδίκη δεν θα γλιτώσουμε, γιατί πολύ απλά καμία οριστική, καμία πειστική λύση δεν δίνουμε στο χρόνιο πρόβλημα των ελληνικών φυλακών.
Και όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα με τους κρατούμενους με αναπηρία, επαναλαμβάνω ότι οι βουλευτές δεν είμαστε ούτε γιατροί, ούτε δικαστές.
Αυτό είναι έργο επιστημονικό και δικαστικό και θα πρέπει να αφεθεί στα αρμόδια όργανα η κρίση για τη διακοπή της έκτισης της ποινής, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Είναι απαραίτητες κι εδώ, λοιπόν, οι εξαιρέσεις. Είναι νομικά και πρακτικά αναγκαίο το φίλτρο της δικαστικής κρίσης.

Τις προηγούμενες ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έγιναν πολλές τοποθετήσεις, με διαφορετικό πρόσημο.
Εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε δημιουργική αντιπολίτευση.
Να θέσουμε όλα τα ζητήματα στις πραγματικές τους βάσεις. Και είναι θετικό ότι ορισμένες παρατηρήσεις μας ελήφθησαν υπ’ όψη από τον Υπουργό.
Θα υπερψηφίσουμε ορισμένες διατάξεις του σχεδίου που μας βρίσκουν σύμφωνους, όπως ιδίως σε σχέση με τα ναρκωτικά. Περιμένουμε να δούμε αν θα χωριστεί το άρθρο 2 σε διαφορετικές παραγράφους.
Και όλα αυτά τα λέμε υπεύθυνα γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση στις φυλακές.
Ακούσαμε προχθές βουλευτές της πλειοψηφίας να διαμαρτύρονται για την εικόνα των φυλακών που τους παρέδωσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Ακούσαμε τον Υπουργό κ. Βούτση να λέει ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν παρέχει κανενός είδους σωφρονισμό.
Μα τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και τις ιδεολογικές του εμμονές.
Στις ελληνικές φυλακές υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, ανθρωπιστική τραγωδία.
Και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς μέσα σε αυτήν την αίθουσα που να το αμφισβητεί αυτό.
Αυτήν ακριβώς την κατάσταση πρέπει να αλλάξουμε. Γι’ αυτήν ακριβώς τη μεταρρύθμιση κάναμε λόγο στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής.
Και γι’ αυτό το λόγο επιμένουμε και ζητούμε την επίσπευση των μεγάλων, ιστορικών μεταρρυθμίσεων στα πεδία της Ποινικής Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.
Με τους νέους Κώδικες, Ποινικό, Σωφρονιστικό και Ποινικής Δικονομίας.
Με την ενίσχυση των υποδομών, την εκπαίδευση του προσωπικού, τη δημιουργία σύγχρονων διαπαιδαγωγικών δομών για τους ανήλικους.
Με τον εκσυγχρονισμό του ποινικού μας δικαίου, την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών ποινής, την αποποινικοποίηση πράξεων χαμηλής απαξίας.

Μόνο έτσι, κ.κ. συνάδελφοι, και όχι με μερικές ακόμη αποσπασματικές, μεμονωμένες διατάξεις, πρόκειται η Ελληνική Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στους ανθρώπους που διαβιούν σήμερα στο απάνθρωπο περιοριστικό περιβάλλον, αυτό της ελληνικής φυλακής.
Ας μην αφήσουμε κι αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top