Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5


Θα είμαι στην πρώτη  γραμμή της προσπάθειας για την αναγέννηση της παράταξης  • Πώς κρίνετε τον έναν μήνα της κυβέρνησης; Πιστεύετε ότι όντως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί μία «στροφή στον ρεαλισμό»;


Η Κυβέρνηση προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα και το ρεαλισμό. Είναι προφανές ότι όπως όλες οι νέες κυβερνήσεις δικαιούται χρόνο τόσο από τους πολίτες, όσο και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Όμως υπάρχουν ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης και εμείς έχουμε την υποχρέωση να τα κρίνουμε .
Μπορεί να βαφτίζει το ψάρι κρέας όπως είπε και ο Μανώλης Γλέζος, όμως με το αίτημα παράτασης του προγράμματος, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί και μάλιστα πλήρως στις δανειακές  υποχρεώσεις, ενώ η φράση διαγραφή  του χρέους είναι πλέον απαγορευμένη  στο λεξιλόγιο του κ. Βαρουφάκη.

Επίσης δεσμεύτηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες ,ενώ  αποδέχτηκε  την παρακολούθηση και την αξιολόγηση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ,δηλαδή από την τρόικα.
Με επικοινωνιακά τεχνάσματα, παιχνίδια με τις λέξεις, ανακολουθία στις πράξεις, απουσία σχεδίου, συνωμοσιολογία  και "Βαβέλ" απόψεων μπορεί να κάνεις αντιπολίτευση αλλά δεν ασκείς υπεύθυνη διακυβέρνηση.


  •  Εκτιμάτε ότι οδεύουμε προς ένα νέο Μνημόνιο;


Το αν οδεύουμε σε τρίτιο μνημόνιο ή στην έξοδο από την εξάρτηση, θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και ευρύτατης συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Θα έπρεπε να έχει συμφωνηθεί μια στρατηγική που να καθοδηγεί τα επόμενα βήματα. Από το 2012 εισηγούμαστε τη σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
Αν η Κυβέρνηση οδηγήσει τη χώρα σε 3ο μνημόνιο θα έχει όλη την ευθύνη.
Το αίτημα για παράταση της κύριας σύμβασης σημαίνει παράταση του προγράμματος. Eίναι το ίδιο πρόγραμμα για το οποίο μας είπαν δοσίλογους  και προδότες.Η Κυβέρνηση κερδίζει χρόνο που τον χάνει η χώρα. Αυτό σημαίνει τετράμηνο πρόγραμμα χωρίς χρήματα. Πώς αλήθεια, θα χρηματοδοτηθούν οι τρέχουσες ανάγκες του δημοσίου; Με μερική στάση πληρωμών , δέσμευση των αποθεματικών  των ταμείων και των ενισχύσεων των αγροτών; Ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτής της συμφωνίας; Η μεσαία τάξη;
Αυτός ο χρόνος  που κέρδισε, χωρίς  το μαξιλάρι των 11δις, χωρίς την προοπτική της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν οδηγεί στις αγορές αλλά σε 3ο μνημόνιο  που θα έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δηλαδή των «αγανακτισμένων» συγκυβερνούντων.

  • Η συνεργασία με τη ΝΔ τελείωσε για το ΠΑΣΟΚ;

Προφανώς. Η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ήταν δύσκολη, είχε ημερομηνία λήξης και ένα συγκεκριμένο στόχο: Το σχηματισμό Κυβέρνησης, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχθηκε να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούσαν τότε  ως αξιωματική αντιπολίτευση  και να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Κάποιοι προσπάθησαν να προσδώσουν σε αυτή τη συνεργασία ιδεολογικά χαρακτηριστικά με το τεχνητό διαχωρισμό σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις. Ένας διαχωρισμός που καταρρέει από τα γεγονότα. Σήμερα  και ο Σύριζα μετά την ΝΔ, το ΛΑΟΣ, τη ΔΗΜΑΡ προσχωρεί επί της ουσίας στην μοναδική εφικτή εθνική στρατηγική αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας, που πρώτο και μόνο το ΠΑΣΟΚ, αναγκάστηκε να υιοθετήσει.
Ίσως  αυτό  μας επιτρέψει να σπάσουμε  το κλίμα της διχόνοιας και της καχυποψίας που ταλαιπώρησε τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια και να αποτελέσει τη βάση για την εθνική συνεννόηση που παραμένει αναγκαία για την οριστική, με ασφαλή βήματα έξοδο από την κρίση.


  • Πολλοί μιλούν για ενδεχόμενο ακόμα και «συγκυβέρνησης» του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη νέα ηγεσία του κόμματός σας μετά το Συνέδριο. Το βλέπετε ως ενδεχόμενο; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;


Η κεντροαριστερά σήμερα δεν χρειάζεται ευκαιριακές συμμαχίες αλλά πρόταση ελπίδας γύρω από την οποία θα συσπειρωθεί ξανά ο χώρος.
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όλοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στην πράξη ότι τα προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με μεγάλα λόγια και ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης η οπτική ματιά είναι εντελώς διαφορετική, καθώς σε πνίγουν τα προβλήματα που απαιτούν άμεσες αποφάσεις και λύσεις. Οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε. Οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει   είναι μεγάλες και θα κρίνεται από δω και πέρα καθημερινά.

Η στροφή στο ρεαλισμό που υποχρεώθηκε να κάνει δεν μετέτρεψε το ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, απέχει  πολύ και δεν ξέρω αν θέλει και αν μπορεί.

Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Οφείλει να ξαναβρεί τον εαυτό του. Χρειάζεται μια νέα αφήγηση που θα το διαχωρίζει από δεξιά, από αριστερά και από τον κακό του εαυτό. Χρειαζόμαστε αλλαγή παραδείγματος, τρόπο έκφρασης, καθημερινές πρακτικές, θετικά πρότυπα, επανάσταση στη σκέψη, αξιοπιστία.


  • Η κυβέρνηση θα φέρει πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο. Θα ήθελα το σχόλιό σας για το πώς θα μπορεί να είναι αποτελεσματική ως προς την απόδοση ευθυνών η Επιτροπή αυτή.

Καταρχήν εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση. Αυτή η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί παρά να αφορά  και την περίοδο οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας 2004-2009 και βέβαια θα πρέπει να είναι ανοιχτή  να εξετάσει  την παράταση του μνημονίου, καθώς και τις συμφωνίες που έρχονται.
Αν θέλουμε, όμως, πράγματι να υπηρετήσουμε την αλήθεια και να δούμε την ουσία των πραγμάτων, η Βουλή θα έπρεπε να εξετάσει τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, την κρίση και τα μνημόνια. Τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές , δηλαδή, παθογένειες που μας οδήγησαν ως εδώ.
Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος και όχι την σκανδαλοθηρία ως μέσον μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.


  • Επιμένετε ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία της βάσης, πριν από το Συνέδριο; Για ποιον σκοπό;


Γιατί πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε απλά το νέο πρόεδρο και τα νέα όργανα ενός μικρού περιχαρακωμένου κόμματος χωρίς προοπτική ή θέλουμε το νέο ΠΑΣΟΚ.
Η αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης δεν γίνεται εντός των τειχών, περνά μέσα από την κοινωνία. Ας ξανασυναντηθούμε, δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε. Γιατί αυτή η διαδικασία εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και υιοθετήθηκε και από άλλα κόμματα ως η πλέον δημοκρατική.
Γιατί όσοι πολίτες παραμένουν στην παράταξη πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ενώ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο κάλεσμα σε όσους απογοητεύθηκαν, αλλά δεν μας εγκατέλειψαν οριστικά.
Γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τη δύναμη της συμμετοχής.  • Θεωρείτε σωστό ο Γιώργος Παπανδρέου να συνεχίσει την ύπαρξη του κόμματός του;  Ή χρειάζεται επανένωση του χώρου;

Το κόμμα του κ. Παπανδρέου δεν είχε απήχηση στους πολίτες.
Η επανένωση του χώρου αφορά τη βάση της δημοκρατικής παράταξης που ξεπερνά κατά πολύ τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Εκεί πρέπει να απευθυνθούμε.
Αν οι εξελίξεις στη χώρα δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών και το νέο ΠΑΣΟΚ δεν ανασυγκροτηθεί γρήγορα και δεν εμπνεύσουμε με σχέδιο για το μέλλον, κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται ότι σηκώνουν άδικα το κόστος της προσαρμογής ή βιώνουν τον αποκλεισμό λόγω της κρίσης, θα μας ξεπεράσουν και ενδεχομένως θα αναζητήσουν διέξοδο σε λύσεις που στο παρελθόν κατέστρεψαν την Ευρώπη.


  • Εσείς, κ. Γεννηματα θα είστε υποψήφια για την ηγεσία;


Όλα με τη σειρά τους και στην ώρα τους. Κατ' αρχήν πρέπει να διασφαλίσουμε μια ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία συμμετοχής και έκφρασης των μελών και φίλων και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την πολιτική ενότητα  του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.  Αυτό προέχει. Ούτως ή άλλως προσωπικά θα είμαι στην πρώτη  γραμμή της προσπάθειας για την αναγέννηση της παράταξης.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top