Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, βουλευτή Β' Αθήνας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε

Σήμερα συζητάμε επί της αρχής το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση έχει αναλωθεί εδώ και ενάμιση μήνα σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στο εσωτερικό και ασάφειας στο εξωτερικό. Θεωρεί ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ της χώρας μας, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο που τον χάνει η χώρα.

Εμείς δεν σας λέμε να μη διαπραγματευτείτε. Κάντε το.

Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας δεν είναι η πιθανή κατάρρευση της χώρας ούτε ένα νέο Κούγκι, είναι οι θυσίες των πολιτών όλα αυτά τα χρόνια που οδήγησαν στην εξαφάνιση του ελλείμματος.

Αυτό που με την αδράνεια υπάρχει κίνδυνος να ξαναδημιουργήσετε.
Από την προεκλογική αβεβαιότητα οδηγηθήκαμε στην μετεκλογική ανησυχία.

Η  ανασφάλεια και η έλλειψη ρευστότητας σκοτώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας που είχαν διαφανεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Το λένε και στελέχη σας:  Αφήστε τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις με φόντο την Ακρόπολη και πιάστε το τιμόνι πριν είναι αργά.

Η παντελής έλλειψη σχεδίου  έχει αυξήσει την  επιφυλακτικότητα απέναντι στη χώρα μας, ενώ τη στιγμή που η Ευρώπη στην πράξη κόβει χρήμα για να δώσει ώθηση στην οικονομία της, κάτι που έπρεπε να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, εμείς αυτοαποκλειόμαστε.

Όσο και αν χρησιμοποιείτε επικοινωνιακά τεχνάσματα πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι αυτή η τακτική δεν μπορεί να κρατήσει πολύ.

Θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελείωσε; Έπρεπε να έχει τελειώσει.
Τι περιέχει το πρόγραμμα που υπογράψατε; Οικονομική ασφυξία;

Θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι δεν υφίσταται πλέον η τρόικα;
Ας πούμε ότι δεν υφίσταται και γεννήθηκαν οι τρεις θεσμοί.

Το ζήτημα είναι ότι η κρίση δεν τελείωσε. Η ελπίδα δεν φαίνεται, το χρέος δεν διαγράφηκε.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι τι τελειώνει, αλλά το τι αρχίζει

Έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά, σοβαρά προβλήματα  που δεν λύνονται ούτε με επικοινωνία, ούτε με άρτο και θεάματα.

Λύνονται μόνο με ειλικρίνεια, συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και συγκεκριμένο σχέδιο. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τη λογική του μικροκομματικού συμφέροντος.

Αυτό που σας λέμε είναι: Τολμήστε!
Κάντε ότι αρνηθήκατε τόσα χρόνια.
Προχωρήστε σε διάλογο
Αξιοποιήστε την εμπειρία που αποκτήθηκε.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές .

Λυπάμαι πραγματικά γιατί και στην περίπτωση του νομοσχεδίου που συζητάμε η Κυβέρνηση λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που περιέγραψα

Και στο ζήτημα της φτώχειας η Κυβέρνηση βαπτίζει το ψάρι κρέας.

1. Αναφέρεται στην ακραία φτώχια αλλά δεν την ορίζει
2. Δεν έχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το ποιοι θα είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των μέτρων που μας παρουσιάζει σήμερα και κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα νέο πελατειακό μηχανισμό.
3. Δεν έχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα με ποιους μηχανισμούς; Πότε θα ξεκινήσουν; Θα υπάρχει συνέχεια;
4. Δεν τα συνδέει πραγματικά με τις υπόλοιπες δράσεις κοινωνικής πολιτικής της Πολιτείας.

Στην ακρόαση των φορέων κ. Υπουργέ ακούσατε πραγματικά τι σας είπαν;
Διαβάσατε τις προτάσεις τους;
Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Οφείλει να είναι συνεκτική και στοχευμένη.

Είναι παρήγορο ότι η κ. Φωτίου τουλάχιστον αναγνώρισε και τροποποίησε σχετικά τις διατάξεις ώστε να μην εξαιρεθούν οι πραγματικά φτωχοί, όπως το ΠΑΣΟΚ είπε από την πρώτη στιγμή. Δεν φτάνει.

Κάντε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε για την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος του   εγγυημένου κοινωνικού   εισοδήματος  μέχρι  30.6.2015  και την επέκτασή  του  από  1η Ιουλίου  μέσα  στο  2015. Η εκτέλεση του πραγματικά θα είναι μια καινούργια αφετηρία γιατί η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πάντως, παρόλο που ως ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουμε τις διατάξεις αυτές δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε: αυτό έχετε να προτείνετε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης; Τρείς ευγενείς, αλλά κατά τα άλλα ανεπεξέργαστες και γενικόλογες προθέσεις, αποτυπωμένες σε σχέδιο νόμου;

Αντί να δομήσετε ένα σοβαρό και αποτελεσματικό φορέα για τη διαφθορά φτιάχνετε έναν λαβύρινθο συναρμοδιοτήτων, συνεργασιών και δικτύων που αντί να λύσει τα χέρια των ελεγκτικών οργάνων και να εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακας θα οδηγήσει σε περισσότερες καθυστερήσεις στο ήδη παραγόμενο έργο.

Δεν θέλω να πω πολλά και για το σφάλμα να μεταφερθεί η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείου Υγείας. Αυτό τουλάχιστον το διορθώνετε. Ωστόσο το λάθος είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία έγινε η σύσταση των Υπουργείων.

Η διαχείριση του Δημόσιου Τομέα διαπνέεται  από την ίδια κουλτούρα που μας οδήγησε εδώ.

Αυτό αποδεικνύει η σπουδή σας να διορίσετε αναπληρωτές γενικούς γραμματείς στα Υπουργεία, στρατιές συμβούλων χωρίς κανένα περιορισμό στην παράλληλη άσκηση του επαγγέλματος τους και η δημιουργία μιας ακόμη θέσης συμβούλου στην Προεδρία. Και τέλος η σπουδή σας να καταργήσετε με τροπολογία το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ για να διορίσετε άλλο ΔΣ, τη στιγμή που ήδη έχετε παρουσιάσει το νέο νομοσχέδιο.

Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία και να συζητήσουμε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου για την ΕΡΤ, πως θα διαμορφωθεί ένας δημοκρατικός, ανεξάρτητος, πολυφωνικός δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης που έχει ανάγκη η χώρα.

Είναι κρίμα γιατί το νομοσχέδιο για την κρίση θα συμπεριλάβει όλες εκείνες τις διατάξεις που αφορούν το βόλεμα των ημετέρων.

Σημασία έχει η ουσία.

Η χώρα έχει την ανάγκη ενός σοβαρού προγράμματος για την οριστική έξοδο από την κρίση που απαιτεί συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση.

Η μοίρα της Ελλάδας δεν είναι η φτώχεια.
Η πατρίδα μας μπορεί να αναπτυχθεί ξανά, με  πρωταγωνιστή τη μεσαία τάξη.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top