Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Θέμα: Διαμόρφωση αρνητικού κλίματος για τη χώρα σε σχέση με τη διαχείριση του
μεταναστευτικού ζητήματος.

Πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών καταδεικνύουν ότι η εθνική προσπάθεια για τη διαπραγμάτευση μεταλλάσσεται από προσπάθεια συνολικής αλλαγής των αντιαναπτυξιακών πολιτικών λιτότητας της ΕΕ προς όφελος της χώρας και των ευρωπαίων πολιτών στο σύνολο τους  σε μια στείρα αντιπαράθεση με "δήθεν " εθνικά χαρακτηριστικά που απομονώνουν την χώρα και στοχοποιούν τους πολίτες της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 στην Ελλάδα ζουν γύρω στις 200.000 πολίτες άλλων κρατών της ΕΕ . Από αυτούς 36.661 προέρχονται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, τη Σουηδία και το Βέλγιο . Σε αυτές τις χώρες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μόνο κατα το πρώτο εξάμηνο του 2014, είχαν υποβάλει αιτήσεις για άσυλο 163.562 άτομα. Κατά το ίδιο διάστημα οι αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν 4.863.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα κυβερνητικά στελέχη εχουν προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις όπου, σε διάφορους τόνους, προτείνουν ή απειλούν για την, χαλάρωση ή ακόμη και μονομερή κατάργηση των όρων της Σένγκεν και του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ εκ μέρους της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά δημοσιεύματα του ξένου τύπου παρουσιάζουν την Ελλάδα ως χώρα που συναλλάσσεται με μετανάστες  χωρίς χαρτιά με αντάλλαγμα την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων για άλλες χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα τη Γερμανία . Τα αναληθή δημοσιεύματα δεν απαντώνται  από την ελληνική κυβέρνηση και συντείνουν στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος για τη χώρα στο εξωτερικό. Στις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης έχουν εξαγγελθεί πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των άτυπων μεταναστών χωρίς να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη υποστήριξης και ένταξης των προσφύγων που καταφτάνουν στη χώρα μας.

Η αντιευρωπαϊκή ρητορική μελών της κυβέρνησης δημιουργεί την εντύπωση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους λαούς των άλλων κρατών μελών της ΕΕ προκαλώντας  ανθελληνικά ανακλαστικά στον ξένο τύπο αλλά και ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι σε Έλληνες μετανάστες που ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και εγκατάστασης εντός της ΕΕ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανάπτυξης "ελληνοφοβικών" τάσεων  στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και ρατσιστικών συμπεριφορών εναντίον Ελλήνων από ακραίες ομάδες .

Παρά το γεγονός ότι η ελεύθερη  κυκλοφορία και εγκατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών στο εσωτερικό της κοινοτικής επικράτειας είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ήδη τα τελευταία χρόνια ακούγονται φωνές για τον περιορισμό  του.


Στο παρελθόν υπήρξαν επίσης περιπτώσεις ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που ανήγαγαν σε μείζον ζήτημα την μετακίνηση μεταναστευτικών πληθυσμών από την Ελλάδα προς τις αλλες ευρωπαϊκές χώρες και ζήτησαν την αποπομπή της Ελλάδας απο τον ενιαίο χώρο Σένγκεν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εθνικής άμυνας "η Ελλάδα θα αναστείλει τη συνθήκη του Δουβλίνο ΙΙΙ και θα δώσει στους μετανάστες χαρτιά και ταυτότητες για να πάνε στο Βερολίνο" .
Η αναφορά σε "ταυτότητες" δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ελλάδα απειλεί την ΕΕ με χορήγηση,καταχρηστικά, ελληνικής ιθαγένειας σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ελληνικής νομοθεσίας.  Σε αυτό το μη ορθολογικό πλαίσιο δεν γίνεται καν  σαφές αν η κυβέρνηση αναφέρεται σε πολίτες που δικαιούνται άσυλο ή όχι.
Η σύγχυση που δημιουργείται απο τις ατυχείς δηλώσεις των υπουργών αποβαίνει σε βάρος των νόμιμων μεταναστών και των προσφύγων  που ζουν στη χώρα αλλά και των Ελλήνων πολιτών που επιλέγουν την μετακίνηση τους σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Δημιουργείται επίσης ζήτημα όσον αφορά την αξιοπιστία  των ελληνικών ταξιδιωτικών εγγράφων προκαλώντας τις αστυνομικές αρχές των άλλων κρατών μελών της ΕΕ για αυξημένους ελέγχους σε Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν εντός ΕΕ.
Το διαμορφούμενο κλίμα απέναντι στην Ελλάδα δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις για τη χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την κινητικότητα Ελλήνων και μεταναστών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την εικόνα της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Η ανάπτυξη αρνητικών στερεοτύπων για τους Έλληνες δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων κάθε είδους.Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι Υπουργοί:
1. Υπάρχει περίπτωση μονομερούς αποχώρησης από τη Σένγκεν ή τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ ή άλλου αντίστοιχου μέτρου; Σε ποιους ακριβώς πολίτες τρίτων χωρών αναφέρονται τα κυβερνητικά στελέχη που απειλούν με αποχώρηση από τις δυο αυτές συνθήκες; Στους στους πρόσφυγες, στους νόμιμους ή στους άτυπους μετανάστες;
2. Τι προτίθεται να πράξει για την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων για τους Έλληνες που δημιουργούνται στις ευρωπαϊκές χώρες ;
3. Υπάρχει μέριμνα για την αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων πολιτών ΕΕ που ζουν στη χώρα μας προς όφελος της εθνικής μας προσπάθειας ;
4. Προτίθεται  η κυβέρνηση να υποστηρίξει και να αναβαθμίσει τη λειτουργία  των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου;
5. Θα αξιοποιήσει τους υφιστάμενους κοινοτικούς πόρους για την οργάνωση των διοικητικών διαδικασιών επιστροφής των άτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους ή επιλέγει να τους χρησιμοποιεί ως απειλή προς τους ευρωπαίους εταίρους κρατώντας τους στη χώρα χωρίς δικαιώματα;


Οι ερωτώντες βουλευτές 

Φώφη Γεννηματά

Λεωνίδας Γρηγοράκος 

Γεώργιος Αρβανιτίδης

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top