Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Πιστεύω βαθιά ότι σήμερα, σε πείσμα όσων διαπιστώνουν ή εύχονται τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ,είναι σημαντικό και επείγον, να σταλεί ένα μήνυμα «εδώ και τώρα», από τούτη την αίθουσα, στη συνεδρίαση της κεντρικής του επιτροπής, ότι όχι μόνο είναι ακόμα ζωντανό αλλά και ότι σκοπεύει να παραμείνει.

Ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ισχυρό προς κάθε ενδιαφερόμενο ,ένα μήνυμα που είναι προς όφελος της χώρας.

Της χώρας που ενώ δειλά είχε μπει σε ένα δρόμο συγκρατημένης αισιοδοξίας, αναζητώντας στις εκλογές την ελπίδα τώρα σχοινοβατεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να σχηματίσει Κυβέρνηση με δεξιούς, λαϊκιστές και αντιευρωπαϊστές.
Έδωσε άφεση αμαρτιών στην καταστροφική 5ετία της ΝΔ, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και αποθέωσε το πελατειακό κράτος, τη σπατάλη και τη διαφθορά, καταστρατήγησε το ΑΣΕΠ , έφερε το 42% στην αυτοδιοίκηση και το μπόνους των 50 εδρών στις εθνικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση  μετά το αίτημα για παράταση της κύριας σύμβασης κρύβεται πίσω από τις ασάφειες της συμφωνίας στο EUROGROUP , και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει με την σύσταση εξεταστικών και την  απαξίωση για άλλη μια φορά της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η στροφή της Κυβέρνησης στο ρεαλισμό επιβεβαιώνει ότι υπήρχε πάντα μόνο μία εθνική στρατηγική εντός ευρώ στην οποία ,μετά το ΠΑΣΟΚ, προσχώρησαν η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΑΡ και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Η αδυναμία όμως της Κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πραγματικότητα, συνεχίζοντας την πορεία της χώρας από εκεί που την παρέλαβε δημιουργεί
σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία και την πολιτική ομαλότητα.

Όμως μην κάνουμε για μια ακόμα φορά λάθος.
Η όποια αποτυχία της Κυβέρνησης δεν δικαιώνει αυτόματα το ΠΑΣΟΚ.
Είναι λάθος η αναμέτρηση με το ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί στο τι κάναμε μέχρι σήμερα.

Αν εμείς δεν ανασυγκροτηθούμε γρήγορα και δεν εμπνεύσουμε με σχέδιο για το μέλλον, κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται ότι σηκώνουν άδικα το κόστος
της προσαρμογής ή βιώνουν τον αποκλεισμό λόγω της κρίσης, θα αναζητήσουν διέξοδο σε λύσεις που στο παρελθόν κατέστρεψαν την Ευρώπη ή θα μας ξεπεράσουν.

Για να μπορέσει όμως το αποδυναμωμένο  από το εκλογικό αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσει να συμβάλει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, να διατυπώσει μια νέα πολιτική και προγραμματική πρόταση και  να είναι πραγματικά χρήσιμο στη χώρα και τους πολίτες  θα πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε πολιτικές διαδικασίες επαναπροσδιορισμού και ριζικών αλλαγών.

Δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο να μην δούμε ούτε αυτή τη φορά κατάματα την πραγματικότητα και να μην αναλάβουμε συλλογικά πρωτοβουλίες υπέρβασης της.

Έχουν γίνει προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του χώρου μας.

Σημαντικοί άνθρωποι μίλησαν για την κεντροαριστερά, υπήρξε το εγχείρημα της Ελιάς ,της ΔΗ.ΠΑΡ. αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα μας τοποθετεί σε οριακό σημείο.

Τι πρέπει να κάνουμε;

1. Να αποφασίσουμε σήμερα ότι έχουμε τη δύναμη, τη θέληση , την αλληλεγγύη να δικαιώσουμε την ιστορία μας και να δουλέψουμε για την ανασυγκρότηση του χώρου μας.

Είμαστε ΠΑΣΟΚ και είμαστε η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης που από το 1974 έφερε πραγματική ελπίδα και αλλαγή σε αυτή τη χώρα.

Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και του χώρου της ιστορικής δημοκρατικής παράταξης είναι μονόδρομος. Δεν μπορεί να μην εκπροσωπείται ο δημοκρατικός σοσιαλισμός στην Ελλάδα.
Δεν μπορούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της χώρας να αφεθούν στα χέρια της αριστερής και δεξιάς ιδεοληψίας και λαϊκισμού.

2. Να ξανασυνδεθούμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, για να ανοίξουμε το δρόμο για το διάλογο και τη συνεργασία με αυτούς που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για το μέλλον της πατρίδας μας.

Η  βάση  της παράταξης ξεπερνά κατά πολύ το αποτέλεσμα των εκλογών. Εκεί πρέπει να απευθυνθούμε.
Είναι λάθος να κλειστεί το ΠΑΣΟΚ στον εαυτό του  και να κτίσει με γραφειοκρατικές διαδικασίες ένα μικρό περιχαρακωμένο κόμμα. Η παράταξη μας δεν είναι μόνο το 4.7% της σημερινής κοινωνίας.

3.Να ετοιμάσουμε μια νέα αφήγηση. Μια αφήγηση που θα μας διαχωρίζει από  δεξιά, από αριστερά αλλά και από τον ίδιο μας τον κακό εαυτό στην μέχρι σήμερα διαδρομή μας. Χρειαζόμαστε μια πραγματικά νέα αφήγηση, αλλαγή παραδείγματος , τρόπο έκφρασης , καθημερινές πρακτικές, θετικά πρότυπα, επανάσταση στη σκέψη, αξιοπιστία.
Να μιλήσουμε για τη χώρα που θέλουμε να χτίσουμε, τις τομές που πρέπει να γίνουν στην παιδεία, στο κράτος πρόνοιας, στο παραγωγικό μοντέλο,  το όραμά μας για ένα κράτος που εκτός από κανονικό θα είναι δίκαιο, δημοκρατικό, συμφιλιωμένο με τον πολίτη, αποκεντρωμένο, καινοτόμο το ίδιο αλλά θα ενθαρρύνει ταυτόχρονα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα των νέων με τους οποίους μόνο έτσι θα ξανασυναντηθούμε. Αν έχουμε κάτι να τους πούμε για το αύριο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα προηγούμενα είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα «θέλουμε ένα μικρό, μίζερο, φοβικό κόμμα, περιχαρακωμένο στα πρόσφατα εκλογικά του ποσοστά»;

Εγώ απαντώ ευθέως :Αυτή η επιλογή δεν έχει μέλλον, δεν
έχει προοπτική. Δεν υπάρχουμε για να αμυνόμαστε.
Είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός που μπορεί να μαθαίνει από τα λάθη, έχει μεγάλη εμπειρία και είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι συλλογικά να αγωνιστούμε για να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κατέθεσα μια διαφορετική πρόταση για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε.

Πρώτη ανάγκη να ξεκινήσουμε διαδικασία πολιτικού διαλόγου άμεσα που θα κορυφωθεί με τη σύγκληση εθνικής συνδιάσκεψης. Συγκροτείται θεσμικά και αποφεύγουμε εσωστρεφείς διαδικασίες εκλογής συνέδρων στην παρούσα φάση.

Προχωρούμε  σε εκλογή Προέδρου από τη βάση σεβόμενοι μια δημοκρατική κατάκτηση και διαδικασία που εμείς πρώτοι υιοθετήσαμε και πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και στη χώρα μας και διεθνώς.

Το μητρώο δεν μπορεί παρά να ισχύσει και να παραμείνει ανοιχτό , να επικαιροποιείται και να συμπληρώνεται κατά την συμμετοχή στις διαδικασίες.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κανέναν.

Τέλος ακολουθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα το Συνέδριο και η εκλογή νέων οργάνων του κόμματος.

Η διαφωνία μου δεν είναι διαδικαστική , είναι απολύτως ουσιαστική και πολιτική γιατί δεν έχει σημασία ποιόν δρόμο θα διαλέξεις αν δεν ξέρεις που θέλεις να πας. Η θέση μου είναι όχι σε ένα μικρό και μίζερο ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως λόγω της κρισιμότητας των στιγμών είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε με ομοφωνία στα επόμενα βήματα και αν χρειαστεί να ξανασυζητήσουμε τις λεπτομέρειες.

Να πούμε όχι σε μια εικόνα εσωστρέφειας.
Η αφετηρία μιας νέας πορείας χρειάζεται καθαρές λύσεις και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση.

Τότε μόνο θα ενώνει και θα δεσμεύει.

Είναι μια δύσκολη πλην όμως εφικτή απόπειρα.
Ας το τολμήσουμε, πριν είναι αργά.
Είναι η τελευταία μας  ευκαιρία.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top