Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με όσο γίνεται προοδευτικότερο πρόσημο, αμέσως μετά τις εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για τη χώρα, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Β΄Αθήνας, Φώφη Γεννηματά.
Ασκεί κριτική στη ΝΔ για τις υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Σαμαράς με τα «Ζάππεια» και στη συνέχεια «ακολούθησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ μετά την υπογραφή του μνημονίου». Βλέπει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί -και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα- την ίδια πορεία με τη ΝΔ, όπως προκύπτει από τη σύγκριση του προεκλογικού του λόγου του 2012 και του 2015.

Επιπλέον καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ σύγχυση και αοριστία σχετικά με τις προτάσεις του, μια πολιτική «Βαβυλωνία», έτσι που κανένας να μη μπορεί να πει με τι συμφωνεί και με τι διαφωνεί.

Για Το Ποτάμι αναφέρει ότι δεν έχει ιδεολογικό ρεύμα. Δηλώνει: «Δεν γνωρίζουμε ούτε από πού πηγάζει, ούτε πού εκβάλλει».

Αναφερόμενη στην ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών η κ. Γεννηματά τονίζει ότι «δεν υπήρχε καμία νομιμοποιητική βάση για τη διάσπαση του χώρου», ενώ θα έπρεπε να δοθεί η μάχη της δικαίωσης με την παράταξη ενωμένη.

Αναφορικά με τα μετεκλογικά του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στο Συνέδριο που έχει εξαγγελθεί και στο οποίο θα συζητηθούν τα πάντα. Αλλά στην ερώτηση αν φιλοδοξεί η ίδια να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, επιφυλάσσεται να μιλήσει αφού κερδηθεί η «μάχη επιβίωσης» που δίνει το κόμμα σε αυτές τις εκλογές.

Η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Σας καταλογίζεται, στο ΠΑΣΟΚ, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ότι, ως κόμμα, ταυτιστήκατε με τη ΝΔ, δεχόμενοι, μάλιστα, την αποδόμηση αλλαγών της κυβέρνησης της περιόδου 2009-2011 και ανεχθήκατε την ύπαρξη ακροδεξιού «στίγματος» στη συγκυβέρνηση. Αυτά και όσα άλλα λέγονται, δεν είναι αρκετά για να αποφασιστεί η ίδρυση ενός διαφορετικού κόμματος;

Απ: Φυσικά και όχι. Πραγματικά δεν μπορώ να διανοηθώ αυτό που έχει συμβεί και ότι δεν δίνουμε αυτή τη μάχη ενωμένοι, που έπρεπε να είναι μία μάχη δικαίωσης.

Εξέφρασα την πολιτική διαφωνία μου για την ίδρυση νέου κόμματος και προσπάθησα να αποτρέψω αυτήν την εξέλιξη. Μετά την έκκληση για ενότητα και τη δέσμευση για προκήρυξη ενός ανοιχτού δημοκρατικού Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, δεν υπήρχε καμιά πολιτική νομιμοποίηση για τη διάσπαση του χώρου. Είναι εξάλλου φανερό ότι δεν υπάρχει ούτε καμία πολιτική και ιδεολογική διαφοροποίηση που να επέβαλε μια τέτοια απόφαση. Η ουσιαστική ένσταση των στελεχών που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν ότι δεν ήθελαν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Τελικά το εγκατέλειψαν.

Ερ: Υποστηρίζετε ότι μετά τις εκλογές θα συνεργαστείτε είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Μετά τις εκλογές του 2012, υπήρξαν δύο συμφωνίες, μια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και μια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν τηρήθηκαν κατ΄ ομολογίαν και του κ. Βενιζέλου. Πόση αξιοπιστία μπορούν να έχουν οι προγραμματικές συμφωνίες;

Απ: Εμείς ποτέ, από το 2012, δεν μιλήσαμε για σχηματισμό κυβέρνησης από δύο κόμματα. Εμείς ζητήσαμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα τηρηθεί από όλους και φυσικά έχει μεγάλη αξία.

Η δική μας πρόταση και μετά τις εκλογές του 2012, ήταν η δημιουργία μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών κομμάτων που συμφωνούν στη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την Ελλάδα. Υπήρξε, όμως, άρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως δεύτερη επιλογή προτείναμε την κοινοβουλευτική στήριξη από πλευράς του ΠΑΣΟΚ μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Επίσης αρνήθηκαν.

Προτείναμε στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο και να διεκδικήσουμε τη βελτίωση της συμφωνίας. Και πάλι αρνήθηκαν. Με αυτά τα δεδομένα και μετά από διπλές εκλογές, τη συζήτηση για το «grexit» να φουντώνει σε όλη την Ευρώπη, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης ήταν εθνική αναγκαιότητα.

Αυτή την αναγκαιότητα υπηρέτησε, με δυσκολίες και τους απαραίτητους συμβιβασμούς, το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό επίπεδο με τη στήριξη σύσσωμης της κοινοβουλευτικής του ομάδος στην Βουλή.

Ερ: Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μόνο του την ευθύνη της ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης κι από 44% το 2009, πήγε στο 13,5% τον Μάϊο του 2012 και στο 12% τον Ιούνιο. Στις ευρωεκλογές, μετέχοντας στην κυβέρνηση, με τη ΝΔ, έφθασε στο 8% και οι τωρινές δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν μόλις να μπαίνει στη Βουλή. Θα συνεχίσετε να σηκώνετε τα βάρη μέχρι το ΠΑΣΟΚ να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη;

Απ: Μην ανησυχείτε, κ. Μούρτη. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ βαθιές ρίζες στην κοινωνία και δεν θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Θα συμφωνήσω, όμως, μαζί σας ότι αν το ΠΑΣΟΚ σκεφτόταν μόνο παραταξιακά και όχι εθνικά, δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο. Είναι δίκαιο όμως, να μας καταλογίζεται αρνητικά αυτή η στάση ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος; Πού θα βρισκόταν σήμερα η χώρα, αν και το ΠΑΣΟΚ πρότασσε το κομματικό έναντι του εθνικού συμφέροντος; Να υπενθυμίσω ότι κανένας, ακόμα και σήμερα, δεν έχει δείξει άλλο δρόμο. Πολλοί σκίσανε μνημόνια στο παρελθόν.

Η Νέα Δημοκρατία στα Ζάππεια 1, 2 και 3 εμφάνιζε 18 δισ ισοδύναμα. Ένα άλλο δήθεν μείγμα πολιτικής. Μετά όμως μίλησαν για επαναδιαπραγμάτευση. Στο τέλος κυβέρνησαν ακολουθώντας την ίδια αναγκαστικά πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα ακριβώς τη πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Συγκρίνετε τον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με τον αντίστοιχο του 2012. Νομίζει κανείς ότι πρόκειται για άλλο κόμμα. Από εκεί που έσκιζε, ακύρωνε, καταργούσε τα μνημόνια με μονομερείς ενέργειες, τώρα μιλάει απλά για επαναδιαπραγμάτευση, χωρίς όμως κανείς να έχει καταλάβει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί αυτή. Να είσθε βέβαιος ότι σύντομα τα πράγματα θα αποκατασταθούν στο σωστό και δίκαιο ιστορικό και πολιτικό τους μέτρο.

Ερ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ, όπως λέτε, σήκωσε το βάρος, είναι αυτό που χάνει εκλογικά και η ΝΔ, με την οποία είσαστε στην ίδια κυβέρνηση, κερδίζει; Μήπως ισχύει η φράση της Μελίνας Μερκούρη «δεν αρέσουμε πια»; Μήπως το στίγμα του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ήταν λιγότερο κεντρώο και περισσότερο αριστερό;

Απ: Το τι είναι προοδευτικό και «αριστερό» σε συνθήκες μεγάλης εθνικής κρίσης είναι μια μεγάλη συζήτηση. Το νιώσαμε στο πετσί μας από την άνοιξη του 2010, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να πάρει το βάρος των δύσκολων αποφάσεων για να αποφευχθεί η άτακτη χρεωκοπία της χώρας. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που μέχρι τότε είμαστε αντίθετοι και δυσαρεστήσαμε κοινωνικές τάξεις και ομάδες που επί πολλά χρόνια στηρίζαμε και μας στήριζαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τότε «να μην αρέσουμε πια». Και ήταν αναμενόμενο.

Οι πολίτες πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Η ζωή τους έχει αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Όσο και αν πιστεύουμε ότι ακολουθήσαμε τη μοναδική επιλογή που είχαμε, όσο και αν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται σε δραματικά χειρότερη θέση, τα προβλήματα και οι δυσκολίες των πολιτών είναι μεγάλες.

Δυστυχώς και πολλά στελέχη μας δεν στήριξαν την παράταξη, αναζήτησαν νέους δρόμους. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε άλλοθι των υπολοίπων κομμάτων και προσώπων για όλα τα λάθη που έγιναν από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Δεν θεωρώ ότι κάποιος άλλος είναι πιο γνήσιος και πιο καθαρός από εμάς. Δεν είμαι διατεθειμένη να δεχτώ ότι η παράταξή μας θα γίνει η κολυμβήθρα για να ξεπλυθούν κάποιοι.

Ερ: Έχετε πει ότι μετά τις εκλογές η παράταξή σας πρέπει να ξαναενωθεί. Μπορούν να εξαφανιστούν δια μαγείας οι λόγοι που τη διέσπασαν; Και ποιο ρόλο θα έχουν οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος στην ενωμένη παράταξη; Ή θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις ηγετικές θέσεις και να αποτελέσουν, μαζί με τον κ. Σημίτη την «τρόικα» των σοφών της παράταξης;

Απ: Βιάζεστε. Αμέσως μετά τις εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εξαγγείλει τη διεξαγωγή συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν όλα ανοιχτά.

Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται για το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να έρθει εκεί. Τον περιμένουμε.

Ερ: Προσωπικά, φιλοδοξείτε να ηγηθείτε μιας ενωμένης παράταξης; Είδα ότι στην προεκλογική σας συγκέντρωση παραβρέθηκε όλο το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ...

Απ: Όταν συγκεντρώνονται, τούτους τους καιρούς, περισσότερα από 2.000 άτομα σε μια πολιτική εκδήλωση υποψηφίου, παρουσία δεκάδων ιστορικών στελεχών, από τον καπετάν Ερμή, τον Αντ. Λιβάνη, τον Απ. Κακλαμάνη, τον Κ. Λαλιώτη και δεκάδες άλλα στελέχη της νεότερης γενιάς, απλά επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μου ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν είναι «εναπομείναν», αλλά έχει ρίζες, ιστορία και προοπτική.

Κύριε Μούρτη, εγώ φιλοδοξώ να συμβάλω, ώστε να κρατηθεί όρθια η παράταξη. Δίνουμε μια μάχη επιβίωσης. Όταν την κερδίσουμε τότε και μόνο τότε, θα έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα. Πιστεύω στην ανασυγκρότηση και επανασύνδεση του χώρου, εργάζομαι γι αυτή την υπόθεση και καλώ όλους τους πρώην συντρόφους μου να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και να επιστρέψουν σε αυτό.

Ερ: Μιας που μιλάμε για Κεντροαριστερά, υπάρχει και Το ΠΟΤΑΜΙ...

Απ: Υπάρχει ένα ΠΟΤΑΜΙ χωρίς ρεύμα ιδεολογικό. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν ξέρουμε ούτε από πού πηγάζει, ούτε πού εκβάλλει. Μέσα στα θολά νερά του, χωράνε όλοι από τη «Δράση» μέχρι την... απόδραση.

Ερ: Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις Βρυξέλλες, συζητείται η 6μηνη παράταση του προγράμματος, αλλά και πληθαίνουν οι φωνές για νέο κούρεμα του χρέους. Εσείς, το ΠΑΣΟΚ, πιστεύετε ότι όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα πρόσφατα δεν πρέπει να αλλάξουν, είναι μονόδρομος, ή μπορεί να γίνει κάποια επαναδιαπραγμάτευση;

Απ: Αν η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του προγράμματος που έληγε 31/12/2014 είχε ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί, το θέμα αυτό θα είχε κλείσει στην ώρα του. Το ότι δεν ολοκληρώθηκε σημαίνει ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, τα οποία καθιστούν επιβεβλημένη την συνέχιση της διαπραγμάτευσης από το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές. Όποιο και αν είναι αυτό. Αυτό πρέπει να γίνει στον συντομότερο δυνατό χρόνο και να συνδυασθεί με τις αποφάσεις για την προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά και την ελάφρυνση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει χρηματοδοτικά στον «αέρα», αλλά ούτε να μπει σε έναν αέναο κύκλο παρατάσεων που θα παρατείνουν ουσιαστικά μόνο τις δεσμεύσεις της χώρας, χωρίς να δίνουν λύσεις στα θέματα της επόμενης μέρας.

Ερ: Τι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει για τη χώρα μετά τις εκλογές; Κυβερνήσεις συνεργασίας είχαμε, αλλά ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης... ο κ. Σαμαράς δεν πήρε ποτέ την πρωτοβουλία να τη συγκροτήσει κ.λπ. Πέρα από αυτά τα γενικά πολιτικά που δεν έγιναν, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο κράτος, πρέπει να γίνει ένα δίκαιο και μόνιμο φορολογικό σύστημα, πρέπει να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, αλλά κανένας δεν το εφαρμόζει στην Ελλάδα;

Απ: Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματά σας, η απάντηση είναι αυτονόητα ναι. Το θέμα είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις, με ποιο κοινωνικό συσχετισμό, με ποιο σχέδιο και με τι χρονοδιάγραμμα θα τα κάνουν όλα αυτά πράξη.

Επιμένω. Αμέσως μετά τις εκλογές η μοναδική διέξοδος για τη χώρα είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με όσο γίνεται προοδευτικότερο πρόσημο. Για την έξοδο από την κρίση με ασφαλή βήματα και την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο και των ρεαλιστικών μέτρων που θα στηρίξουν την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή των πολιτών.

Ερ: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις που προτείνει προεκλογικά, υπάρχουν κάποιες με τις οποίες συμφωνείτε, και ποιες; Ή δεν βλέπετε να υπάρχει καμία επαφή;

Απ: Για να μπορεί κάποιος να εκφράσει άποψη για το αν και με ποιες προγραμματικές προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμφωνήσει, προϋπόθεση είναι να γίνει ξεκάθαρο ποιες είναι τελικά αυτές οι θέσεις και οι προτάσεις. Δυστυχώς, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές η σύγχυση γύρω από το τι τελικά προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλά κρατεί. Με ποιες, αλήθεια, από τις παραλλαγές αυτής της πολιτικής «Βαβυλωνίας» απόψεων και θέσεων να αναζητήσει κανείς την επαφή;

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε την ευθύνη να διατηρούμε ανοιχτό μέτωπο έναντι δημαγωγικών, ευκαιριακών, παρωχημένων δήθεν προοδευτικών πολιτικών επιλογών. Είναι ευθύνη όσων προσώπων, ή δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως υπάρχουν και θέλουν να εκφράσουν κάτι διαφορετικό να το πράξουν, έστω και μετά τις εκλογές. Θα ήταν μεγάλη συμβολή στις ανάγκες της χώρας.

Β. Μούρτης

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top