Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Στόχος μου η επανασύνδεση του κινήματος. Η βάση αυτής της παράταξης πρέπει να υποχρεώσει όσους στέκονται σε ένα προσωπικό εγωισμό να τον κάνουν στην άκρη.


 Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εδώ είμαστε, ΣΚΑΪ 100,3 και Ημερολόγιο, 21 Ιανουαρίου του 1941 γεννιόταν στο Μπρούκλιν ο Ρίτσι Χέννες, ένας από τους σπουδαίους μουσικούς, ακούμε την περίφημη αυτή ηλεκτρική κιθάρα του ως μουσική υπόκρουση, για να πούμε μία καλημέρα στην κυρία Φώφη Γεννηματά, υποψήφια με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.
Καλημέρα, κυρία Γεννηματά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα, κύριε Τσίμα, και σε όσους μας ακούν.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Για να σας ρωτήσω απευθείας αυτό που φαντάζομαι ότι έχουν όλοι στο μυαλό τους. Έχετε δώσει πολλές μάχες εκλογικές σε αυτή τη Περιφέρεια και για τις βουλευτικές εκλογές και για περιφερειακές εκλογές. Αλλά είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε σε μία κατάσταση να έχετε απέναντί σας και παλιούς συντρόφους. Εννοώ ότι το κόμμα σας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό ενός καινούριου πολιτικού σχήματος στο οποίο συμμετέχουν σύντροφοί σας, φίλοι σας, άνθρωποι με τους οποίους ήσαστε μαζί.
Πώς το διαχειρίζεστε αυτό;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Τσίμα, είναι πράγματι για εμένα πάρα πολύ λυπηρό αυτό. Περιμέναμε να δώσουμε αυτή τη μάχη για δικαίωση και περιμέναμε να τη δώσουμε ενωμένοι.
Δυστυχώς, όπως λέτε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν απέναντι συνυποψήφιοι άνθρωποι με τους οποίους ήμαστε μέχρι χθες φίλοι, με τους οποίους δεν είχαμε τίποτα να χωρίσουμε, δεν έχουμε πολιτικές διαφορές.
Εάν πάρετε να δείτε τις ομιλίες των στελεχών που βρίσκονται σε εκείνο το ψηφοδέλτιο και στο δικό μας, δεν θα βρείτε πολλές διαφορές, σας διαβεβαιώ.
Γι αυτό, αν θέλετε, εγώ λέω ένα πράγμα σε όλες μου τις ομιλίες και σε όλες μου τις συζητήσεις με τους συντρόφους μου, παρόλο που νιώθουμε πάρα πολύ αδικημένοι για αυτή την εξέλιξη, γιατί θα μπορούσαμε πάρα πολύ εύκολα και σίγουρα να είμαστε αυτή την στιγμή στην τρίτη θέση και να είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας και της συνέχειας και τώρα δίνουμε μάχη.
Γι αυτό δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτα που θα δημιουργήσει χάσματα αγεφύρωτα και ότι ο χώρος πρέπει να επανενωθεί.
Εμένα ο στόχος μου είναι η επανασύνδεση του κινήματος. Νομίζω αυτό θέλει η πλειοψηφία των στελεχών και πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας μετά τις εκλογές.
Και μπορούμε, κύριε Τσίμα, να το κάνουμε αυτό σε μία πολύ συγκεκριμένη βάση. Η βάση είναι η πρόταση που χρειάζεται η χώρα για το νέο παραγωγικό μοντέλο, για το  νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει τη δυνατότητα, έχει την εμπειρία, έχει στελέχη που ξέρουν να το οργανώσουν, να το σχεδιάσουν, να μιλήσουν με την ελληνική κοινωνία και πρέπει πια να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε αναπτυξιακή ταυτότητα για κάθε Περιφέρεια.Π. ΤΣΙΜΑΣ:    Αυτό που λέτε αφορά την ουσία της πολιτικής, αλλά αυτή η επανένωση του χώρου στο οποίο αναφερθήκατε….
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα η ουσία της πολιτικής είναι που θα μας ενώσει, κύριε Τσίμα, όχι η παραπολιτική. Αυτό είναι το θέμα.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι, αλλά όπως ξέρετε υπάρχουν και οι πολιτικοί εγωισμοί οι οποίοι πρέπει με κάποιο τρόπο να καταφέρετε να τους ξεπεράσετε, δεν ξέρω πώς.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η πλειοψηφία, όμως, των στελεχών του χώρου, η βάση αυτής της παράταξης πρέπει να υποχρεώσει όσους στέκονται σε ένα προσωπικό εγωισμό να τον κάνουν στην άκρη.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Τώρα για την επόμενη μέρα….
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα κίνημα, έχει πάρα πολύ βαθιές ρίζες, έχει τεράστια ιστορία, έχει γράψει σελίδες της ελληνικής ιστορίας και στο παρελθόν και τώρα έβαλε πλάτη στα δύσκολα, δεν έφυγε, δεν δραπέτευσε. Μπορεί να έχουμε γονατίσει, μπορεί να έχουμε πληγωθεί αλλά είμαστε εδώ, είμαστε αποφασισμένοι να το κρατήσουμε όρθιο.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Τώρα, ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε εσείς την επόμενη μέρα. Εννοώ τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου γιατί από τη μία μεριά ο κόσμος βλέπει, ας πούμε, μία εικόνα καταστροφής, ότι θα πέσουν οι ακρίδες και δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στον τόπο, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη βλέπει μία υπόσχεση ότι τα πουλιά θα κελαηδούν και οι χαρωποί αγρότες θα οργώνουν τα χωράφια τους.
Εσείς πώς τους βλέπετε; Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι και ποιες είναι οι ευκαιρίες; Πώς την βλέπετε αυτή την επόμενη μέρα;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η πραγματική ευκαιρία και μάλιστα το ζητούμενο, κατά τη γνώμη μου, αυτών των εκλογών είναι την επόμενη μέρα να υπάρξει μία εθνική στρατηγική, να υπάρξει μία Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλες οι δυνάμεις που πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σε αυτή την πορεία της χώρας, να μην αφήσουμε ό,τι θυσίες έγιναν το προηγούμενο διάστημα να πάνε χαμένες.
Και να δούμε πώς θα βγούμε από την κρίση γιατί έχει μείνει ένα κομμάτι ακόμα προσπάθειας, δεν είμαστε στην αρχή, είμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής. Και βέβαια να ξεκινήσουμε να χτίζουμε για την Ελλάδα που θέλουμε για την ημέρα μετά την κρίση.
Δεν ωφελεί, κύριε Τσίμα, ούτε η επένδυση στο φόβο που κάνει αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, ούτε η προσπάθεια αξιοποίησης του θυμού και της οργής που έχει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η πόλωση και αυτή η διαμάχη είναι εντελώς αδιέξοδη, δεν οδηγεί πουθενά, διότι πού μπορεί πράγματι να οδηγήσει; Από τη μία μεριά μπορεί να μας πάει σε δεύτερες εκλογές, έχω ακούσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές δεν πειράζει, είναι μία δημοκρατική διαδικασία, πάμε σε δεύτερες, δεν θα χάσουμε τίποτα. Δεν αντέχει η οικονομία….
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Και εγώ το έχω ακούσει αλλά ελπίζω ότι δεν το εννοούν.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν αντέχει η οικονομία της χώρας να πάμε σε δεύτερες εκλογές.
Και από την άλλη μεριά μπορεί να οδηγήσει σε μία οριακή αυτοδυναμία και φαντάζεστε πώς μπορεί κάποιος να κυβερνήσει αυτή τη στιγμή τη χώρα με ένα ποσοστό 33%-36% με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις απέναντι και όλη την ελληνική κοινωνία;
Λοιπόν, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θα πράξει για άλλη μία φορά σοφά με την ψήφο του. Θα απαντήσει σε αυτή την προσπάθεια της πόλωσης, θα….
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σοφία, φαντάζομαι εννοείται να υπάρχει μία ισορροπία στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ισορροπία στο εκλογικό αποτέλεσμα, ακριβώς, κύριε Τσίμα, μπορεί να προέλθει ενισχύοντας ένα τρίτο πόλο. Και ο τρίτος πόλος, ο χρήσιμος πόλος, ο κρίσιμος πόλος είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Και θέλετε να σας πω γιατί σε σχέση με τους υπόλοιπους; Νομίζω ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις….
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτός είναι ένας ρόλος που διεκδικούν και άλλοι. Διεκδικεί το Ποτάμι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω και για το Ποτάμι και για τη Χρυσή Αυγή που φαίνεται, δυστυχώς, να έχει αυτές τις πιθανότητες και ελπίζω να μην δικαιωθούν.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Όντως. Απλώς η Χρυσή Αυγή, ό,τι και να είναι δεν θα μετέχει έτσι και αλλιώς στο πολιτικό παιχνίδι μετά τις εκλογές. Απλώς θα είναι πολύ δυσάρεστο να την εμπιστευτούν οι ψηφοφόροι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Τσίμα, αφενός θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστο να έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, από την άλλη καταλαβαίνετε τι σημαίνει για τη δημοκρατία και για τον τόπο που γέννησε την δημοκρατία να πάρει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης η Χρυσή Αυγή. Θεωρώ πως δεν θα γίνει αυτό.
Από την άλλη μεριά υπάρχει το Ποτάμι. Όμως το Ποτάμι, κανένας δεν γνωρίζει από πού πηγάζει ούτε πού εκβάλλει. Μιλάμε για θολά νερά που χωράνε τα πάντα, από στελέχη της δράσης ακραία νεοφιλελεύθερα, μάλιστα τους έχω ακούσει να λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν εξαιρετικά συντηρητικός.
Και από την άλλη μεριά έχει στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., έχει στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στελέχη που συμμετείχαν σε Κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το θέμα του μνημονίου, ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες μας έλεγαν πως δεν θέλουν να έχουν καμία απολύτως ανάμιξη με το παλιό πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, κύριε Τσίμα, όποιος αποχωρεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξαγνίζεται. Αυτό δεν το έχω καταλάβει και δεν ξέρω γιατί εμείς που μένουμε και παλεύουμε για τη χώρα, για την αλήθεια, με συνέπεια, με ευθύνη, πρέπει να είμαστε κατάπτυστοι και όποιος αποχωρεί ξαφνικά δικαιώνεται.
Για να επιστρέψω, όμως, στο θέμα Ποτάμι, σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι ένα κόμμα χωρίς εσωτερική συνοχή, χωρίς ιδεολογικό στίγμα, χωρίς κανένα ρεύμα που να επικρατεί στο εσωτερικό του, πόσο δύσκολο είναι για αυτό το κόμμα να είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και ο κρίκος της συνεργασίας και της συνεννόησης την επόμενη μέρα.
Φοβάμαι ότι στην πρώτη δυσκολία θα έχουμε τα φαινόμενα ΔΗΜ.ΑΡ., δηλαδή όλα αυτά τα στελέχη που συγκυριακά βρίσκονται σήμερα σε αυτό το κόμμα θα αναζητήσουν μία άλλη σημαία ευκαιρίας.
Επομένως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχει αποδείξει ότι ξέρει να συνεργάζεται, ακόμα και με τον ιστορικό του αντίπαλο, βάζοντας το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό, γιατί βλέπετε τα αποτελέσματα, βλέπετε τι βάρος σηκώσαμε και τι κόστος έχουμε υποστεί, νομίζω ότι εμείς έχουμε και την εμπειρία και τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τη σταθερή πορεία σε αυτή την κατεύθυνση που έχουμε χαράξει όλα αυτά τα χρόνια και που είναι και η κατεύθυνση που θέλει ο ελληνικός λαός, κύριε Τσίμα.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται….
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εννοείτε να μην αποκοπούμε από την Ευρώπη.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλει να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι, Όντως, αυτή είναι η μεγάλη προϋπόθεση. Αλλαγές ναι αλλά που να μην μας αποκόψουν από την Ευρώπη, αυτό νομίζω είναι το συμπέρασμα.
Κυρία Γεννηματά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ και σας εύχομαι καλή επιτυχία. Να είστε καλά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Γεια σας.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Καλημέρα, καλημέρα.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top