Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Την πρώτη φορά που είχατε έρθει στο Onalert, ήσασταν υπουργός λίγων ωρών και δεν είχατε ακόμη ενημερωθεί. Τώρα μετά από τόσο καιρό στην θέση της ΑΝΥΕΘΑ, είστε έτοιμη για απολογισμό; Είστε ικανοποιημένη “μετρώντας” τα συν και τα πλην  της θητείας σας μέχρι τώρα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και βέβαια, κύριε Καρβουνόπουλε, μπορώ να κάνω απολογισμό της θητείας, έχει περάσει ήδη ένας χρόνος που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση.
Πριν, όμως,  μπω σε αυτό το θέμα θέλω να ξεκαθαρίσω, σε σχέση με τον πρόλογο που κάνατε, ότι το σύνολο των ερωτημάτων που σας έχουν έρθει, προφανώς ξεπερνούν τις δικές μου αρμοδιότητες, γιατί δεν είμαι εγώ η Υπουργός του Υπουργείου, έχω ένα κομμάτι, ένα κομμάτι έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Το έκανα και εγώ αυτό το λάθος. Σας έχουν και σας έχουμε, οι δημοσιογράφοι, χρεώσει, δεν ξέρω για ποιο λόγο ότι έχετε όλη την μέριμνα προσωπικού.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, δεν την έχω.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Ενώ είναι σαφές ότι δεν την έχετε, ναι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν την έχω την μέριμνα προσωπικού, έχω μόνο τα ιδιαίτερα οξέα κοινωνικά και την υγειονομική πολιτική. Δυστυχώς, θα ήθελα να έχω το σύνολο αλλά δεν το έχω.
Όμως επειδή καταλαβαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει αγωνία, είναι δύσκολες οι συνθήκες για το προσωπικό, το σύνολο των ερωτημάτων θα το συγκεντρώσουμε και θα το στείλω στις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε πάρα πολύ γρήγορα να έρθουν οι απαντήσεις σε εσάς….
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Νομίζω ότι σε πολλά μπορείτε να απαντήσετε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ..και να μπορέσετε να ενημερώσετε το κοινό σας που ξέρω ότι ανησυχεί και αγωνιά και θέλει να πάρει απαντήσεις.
Για όποια θέματα μπορώ να απαντήσω εγώ στη συνέχεια βεβαίως θα απαντήσω.
Επιστρέφω στον απολογισμό, για να μην χαθούμε.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Ικανοποιημένη;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως είμαι ικανοποιημένη. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τα βήματα που έχουν γίνει αυτό το διάστημα, αν λάβει κανείς υπόψη του μέσα σε ποιες συνθήκες δουλεύουμε, σε ποια οικονομικά δεδομένα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.
Αν  λάβει κανείς υπόψη του ότι είχαμε ζητήματα και με την τρόικα το προηγούμενο διάστημα, νομίζω ότι είναι πολύ θετικός ο απολογισμός.
Και θέλω να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι ένας θετικός απολογισμός δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα δουλειάς ενός ανθρώπου. Βρήκα εξαιρετικούς συνεργάτες σε αυτό το Υπουργείο και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και αφοσιωμένους επαγγελματίες σε στρατιωτικό επίπεδο.
Επομένως ό,τι καταφέραμε να κάνουμε σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είναι αποτέλεσμα δουλειάς σοβαρής και συνεργασίας, συλλογικής προσπάθειας και των στρατιωτικών και των αρχηγών και των γενικών επιτελείων και βεβαίως των ανθρώπων που έχω στο γραφείο μου, στο στενό μου περιβάλλον.
Προσπάθησα να δώσω προτεραιότητες. Γιατί μέσα σε αυτό το λίγο διάστημα δεν μπορεί κανείς να ανοίξει όλα τα θέματα που έχει στην αρμοδιότητά του.

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Και είναι και μεγάλα θέματα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η πρώτη βασική μου αρμοδιότητα και προτεραιότητα ήταν η αμυντική βιομηχανία.
Στην αμυντική βιομηχανία, εν τάχει σας λέω γιατί φαντάζομαι ότι θα θέλετε να συζητήσουμε αναλυτικά τα ζητήματα, δώσαμε πολύ μεγάλη προτεραιότητα στο να καταρτιστεί η εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική. Είναι έτοιμη, πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και το αμέσως επόμενο διάστημα θα περάσει και από το ΚΥΣΕΑ.
Εξωστρέφεια. Αυτό είναι το μήνυμα. Εξωστρέφεια, διαφάνεια, πλαίσιο για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα, δεν είναι μόνο ο δημόσιος τομέας η αμυντική βιομηχανία, υπάρχουν σημαντικές εταιρείες με εξαγωγικό χαρακτήρα στον ιδιωτικό τομέα. Και κατεύθυνση, ποια είναι η κατεύθυνση; Η κατεύθυνση είναι η έρευνα και η καινοτομία.
Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, δουλέψαμε στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, θα τους πούμε αναλυτικά στη συνέχεια.
Ο δεύτερος τομέας ήταν τα οξέα κοινωνικά προβλήματα. Και εκεί προσπαθήσαμε, μέσα στο μέτρο του δυνατού, με τα οικονομικά δεδομένα που γνωρίζετε και τους συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, προσπαθήσαμε στοχευμένα να ανακουφίσουμε, με άδειες, με ωράρια, με ρυθμίσεις που στήριζαν την οικογένεια κατά κύριο λόγο, τους  ανθρώπους που έχουν παιδιά με αναπηρία, τις γυναίκες, τις γυναίκες που επιστρέφουν στην δουλειά τους μετά από τη λοχεία. Και αυτά, αν θέλετε, θα τα συζητήσουμε αναλυτικά στη συνέχεια.
Ο τρίτος τομέας ήταν η υγειονομική πολιτική. Στην υγειονομική πολιτική η προτεραιότητα δόθηκε στο κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων με προγράμματα που συμπαραστάθηκαν στους ακρίτες μας, στα νησιά, θα τα πούμε και αυτά, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στη συνέχεια, αν θέλετε να μιλήσουμε αναλυτικά.
Αλλά και στο κομμάτι της στελέχωσης των νοσοκομείων, της αντιμετώπισης των χρεών τους και κυρίως σε μία νέα αντίληψη που υπήρχε πριν από εμένα, προφανώς, αλλά τη στηρίζω, που είναι η αντίληψη της διακλαδικότητας έτσι ώστε με τους πόρους που έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε να μπορέσουμε να σχηματίσουμε κλινικές εξειδικευμένες που θα αντιμετωπίσουν ανάγκες των οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και βεβαίως προσπαθήσαμε να απλοποιήσουμε και διαδικασίες, ή να επεκτείνουμε τη δυνατότητα αναβολής λόγω σπουδών, γιατί έχω και ζητήματα που αφορούν τη στρατολογία.
Το ότι έχουν γίνει πολλά βήματα και το ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις δεν σημαίνει, κύριε Καρβουνόπουλε, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα και σε μία τέτοια εποχή είναι και μεγάλα και σημαντικά.
Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τα προβλήματα αυτά. Νομίζω ότι αναγνωρίζεται από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια. Και για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι μπορώ να είμαι ικανοποιημένη ότι έχει γίνει δουλειά.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Να ξεκινήσουμε από την αμυντική βιομηχανία που αναφέρατε. Εγώ ως σχόλιο θα κρατήσω την εξωστρέφεια και το ότι δίνετε και μία βαρύτητα στην ιδιωτική βιομηχανία.
Εξωστρέφεια, γιατί υπάρχει αυτό το κλίμα καχυποψίας και στην κοινή γνώμη, όποτε πάμε να ασχοληθούμε με θέματα αμυντικής βιομηχανίας και εξοπλισμούς δικαιολογημένα ο κόσμος, με όσα προηγήθηκαν, έχει μία καχυποψία οπότε είναι καλό να πάμε στην εξωστρέφεια.
Κάνατε μία μεγάλη προσπάθεια, είχατε απέναντί σας την τρόικα, για να αποφύγουμε τα λουκέτα σε ΕΑΣ και ΕΑΒ, η ΕΑΣ κυρίως, η ΕΑΒ δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΕΑΣ είναι στην εποπτεία του Υπουργείου μας. Η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ εποπτεύονται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Ναι, απλά ανησυχούμε και για την ΕΑΒ.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Παρόλα αυτά είμαστε πολύ σοβαροί πελάτες της ΕΑΒ και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και κάνουμε προσπάθειες για να ενισχύσουμε με έργο συγκεκριμένο και την ΕΑΒ.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Έχουν έρθει πάρα πολλά ερωτήματα. Υπάρχει μία ανησυχία για τα ΕΑΣ. Πιστεύετε ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο; Ότι έχουν μπει σε ένα δρόμο σωτηρίας πραγματικά;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακούστε, θεωρώ ότι είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο αυτή η προσπάθεια. Και πρέπει να πω ότι πολεμήσαμε πολύ σκληρά αυτό το χρόνο. Και πολεμήσαμε και εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, γιατί πρέπει να πω ότι είτε εκούσια είτε ακούσια υπήρχαν προβλήματα κυρίως αν θέλετε μέσα από καθυστέρηση, μέσα από χάσιμο χρόνου από διάφορους φορείς και χώρους.
Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι τόσο το Υπουργείο όσο τα συναρμόδια Υπουργεία, οι εργαζόμενοι, η διοίκηση και η αντιπολίτευση πρέπει να καταλάβουν πως ό,τι έχουμε χτίσει, και έχουμε χτίσει στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με λάθη και παλινδρομήσεις κινδυνεύει να γκρεμιστεί.
Άρα, χρειάζεται προσοχή, χρειάζεται σύμπνοια, χρειάζεται συνεννόηση και κατανόηση των δυσκολιών και των ευαίσθητων θεμάτων στο χώρο αυτό για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε ανοίξει ως προοπτικές αυτή τη στιγμή, και έχουμε ανοίξει σημαντικές προοπτικές.
Πριν από ένα χρόνο, τέτοια εποχή ανταλλάσσαμε emails με την τρόικα που μας έλεγαν: θα βάλετε λουκέτο. Και εμείς λέγαμε: όχι, δεν θα βάλουμε λουκέτο, θα παλέψουμε να κάνουμε μία αναδιάρθρωση με την εταιρεία σε λειτουργία. Γιατί θέλουμε και να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να διατηρήσουμε γραμμές παραγωγής, που μπορούν να γίνουν εξωστρεφείς, που μπορούν να φέρουν συνάλλαγμα, που μπορούν να βγάλουν τη χώρα μας εκτός συνόρων και άρα παράλληλα, να δώσουμε και μία μάχη και να δούμε, χωρίς να της βάλουμε λουκέτο, χωρίς να τη βάλουμε σε  εκκαθάριση μπορούμε μία εταιρεία που μέχρι χθες παρήγαγε ελλείμματα που πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, να τη κάνουμε σήμερα βιώσιμη και αύριο κερδοφόρα;
 Όλος αυτός ο αγώνας έχει ξεκινήσει. Δεκάδες άνθρωποι δουλεύουν σε αυτή τη προσπάθεια και στην εταιρεία και στις εταιρείες Συμβούλων και στο Υπουργείο και στα συναρμόδια Υπουργεία.
 Είμαστε σε εξαιρετικά καλό δρόμο. Έχει προχωρήσει η διάσπαση της εταιρείας. Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Περίπου 200 εργαζόμενοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αιτήσεις συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο λήγει στις 20 Νοεμβρίου.
 Τα χρήματα που παίρνουν οι άνθρωποι αυτοί αποχωρώντας κυμαίνονται από 16.000 ευρώ έως και 33.000 ή 35.000 αν θυμάμαι καλά σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις διοικητικών υπαλλήλων, γιατί προσπαθούμε να ενισχύσουμε την έξοδο των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν και υπεράριθμοι.
 Και εκτός από αυτά τα σημαντικά πράγματα που έχουν γίνει, το πιο σημαντικό έχει να κάνει με τις συμβάσεις. Προωθήσαμε όλα τα προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων που είχαν σε προτεραιότητα και ήταν και ενδιαφέροντος των ελληνικών αμυντικών συστημάτων.
 Ήδη 70 εκατομμύρια συμβασιοποιούνται μέχρι το τέλος του χρόνου, που μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα και υπάρχει ένα καλάθι περίπου 80 εκατομμυρίων καθαρού ενδιαφέροντος ΕΑΣ, που μέσα από διαγωνισμούς ότι και αν γίνει, μπορούν να καταλήξουν σε αυτούς.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Αυτό δίνει μία ανάσα ζωής σημαντική. Δηλαδή …
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Βεβαίως δίνει σημαντική ανάσα. Με οποιονδήποτε τρόπο, όποιος και αν πάρει το διαγωνισμό, έχει τέτοιες συνεργασίες αναπτύξει αυτή τη στιγμή και συμφωνίες η εταιρεία και έχει τη δυνατότητα να κάνει τέτοιο υποκατασκευτικό έργο, που μπορεί να διεκδικήσει ένα καλάθι επιπλέον των 70 που έχει διασφαλιστεί σήμερα που μιλάμε, ένα επιπλέον καλάθι περίπου 80 εκατομμυρίων.
 Αυτά όσον αφορά τις εγχώριες ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα ξεκίνησε ένας πολύ μεγάλος αγώνας και από την εταιρεία και από το ΓΕΕΘΑ, από τον ίδιο τον αρχηγό προσωπικά.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Τον κύριο Κωσταράκο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Και από το Υπουργείο και τον κύριο Αβραμόπουλο στο προηγούμενο διάστημα. Ο κύριος Δένδιας δεν έχει προλάβει ακόμα και από εμένα προσωπικά, να ανοίξουμε την εταιρεία σε συνεργασίες στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή έχουμε για το ’15 περίπου 20 εκατομμύρια εξαγωγές, συμβόλαια κλεισμένα.
 Έχουμε συμφωνίες πλαίσιο πολύ μεγάλες με την ATK της τάξεως των 100 εκατομμυρίων. Με την Lockheed  και με τη Rheinmetall συμφωνία στρατηγικής σημασίας για τη συνεργασία τους και βεβαίως συνομιλούμε και με άλλες μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.
 Τις επόμενες μέρες περιμένουμε μία πολύ μεγάλη εταιρεία για να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση που έχουμε…
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Δεν θα μας τη πείτε ποια είναι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Δεν θα σας πω την εταιρεία. Θα σας πω όμως ότι είναι μία πολύ μεγάλη δουλειά. Ελπίζουμε μέσα στις επόμενες μέρες Να προχωρήσει και να κλείσει θετικά.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Δεν ξέρω αν είναι αμερικάνικη. Γιατί …
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Όχι δεν είναι αμερικάνικη.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Ρωτάω γιατί οι εντυπώσεις που αφήσατε στην Αμερική, στην έκθεση που επισκεφτήκατε, αλλά επισκεφτήκατε και πολύ μεγάλες εταιρείες αμερικάνικες, ήταν καλές. Αφήνετε καλές εντυπώσεις .. χαμηλών τόνων και δεν λέτε παρόλες όπως συνηθίζω να λέω εγώ.
 Εκείνοι διηγήθηκαν μία σκηνή σε μία μεγάλη εταιρεία … που είχε ένας χάρτης, που μπορούσατε να πατήσετε σε όποια χώρα έχει δουλειές αυτή η εταιρεία εν πάση περιπτώσει, και να δείτε τη συμπαραγωγή και τη βιομηχανία, τα προνόμια που έχει αυτή η χώρα βιομηχανικά από συνεργασία με την εταιρεία.
 Και έτσι δείξατε λίγο «παραπονεμένη» να το πω, ότι εμείς γιατί ρε παιδί μου δεν… έχετε κάνει την αυτοκριτική σας ως πολιτικός αυτού του πολιτικού συστήματος, ότι κάναμε λάθη τα προηγούμενα χρόνια.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Αλίμονο.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Πολλά χρόνια, όχι να το προσδιορίσω σε μία περίοδο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Αλίμονο κύριε Καρβουνόπουλε αν κανείς δεν κάνει κριτική και αυτοκριτική και δεν αναγνωρίζει τα λάθη. Γιατί αν δεν αναγνωρίζεις τα λάθη δεν είναι και εύκολο να τα διορθώσεις και δεν ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις και τι πρέπει να αποφύγεις στο μέλλον αλλά και στο παρόν.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή έχετε σκεφτεί να κάνετε πράγματα τώρα που θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει χρόνια πριν και να μην τρέχουμε τώρα κατοστάρι να προλάβουμε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σημασία έχει να μην χαθούν άλλες ευκαιρίες για αυτή την εταιρία. Όπως σας είπα να μην υπάρχει καταρχήν κανένα πισωγύρισμα.  Ναι, συναντήθηκα και με την LOCKHEED και με την ΑΤΚ
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τους είδατε όλους.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:  Τους είδα όλους, όλους όσους συνεργάζονται με τα ΕΑΣ μαζί με τη διοίκηση των ΕΑΣ προφανώς και συζητήσαμε για περαιτέρω συνεργασίες γιατί νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Και εκτός από αυτό συναντήθηκα και με ομογενείς οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από την πρόοδο και τη δουλειά που έχει γίνει και ζήτησαν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των εταιριών που συμμετείχαν στην έκθεση, γιατί στην Αμερική πήγα για να συμμετέχω στην AUSA, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε με εθνικό περίπτερο.
Άρα πρέπει να το πούμε και αυτό.  Οι θετικές εντυπώσεις δεν ήταν απλώς γιατί είμαι εγώ ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Δεν είναι προσωπικά τα ζητήματα.  Το ζήτημα είναι ότι στην προηγούμενη έκθεση δεν είχε εκπροσωπηθεί η Ελλάδα και αυτή τη φορά πήγαμε με εθνικό περίπτερο, με 5 εταιρίες που συμμετείχαν στην έκθεση και οι ομογενείς ζήτησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους των εταιριών προκειμένου να τους φέρουν σε επαφή με μεγάλες αμερικάνικες εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν υποκατασκευαστικό έργο.
Έτσι κανείς μπαίνει σε αυτή την αγορά. Δεν είναι μια αγορά που πουλά σοκολάτες ή καραμέλες.  Χρειάζεται να υπάρχει η εγγύηση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι πρόκειται για φερέγγυες εταιρίες, αξιόπιστες εταιρίες και χρειάζεται να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα τους φέρουν σε επαφή με τις μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, θα ανοίξουν την πόρτα και θα πουν ότι ναι πράγματι μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη σε αυτές τις εταιρίες. Προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.  Για αυτό σας είπα πριν ότι δίνουμε το βάρος στην εξωστρέφεια.
Πιστεύω ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα, υπάρχει και άλλη μεγάλη έκθεση στην πορεία το Φεβρουάριο στα Εμιράτα. Και συνεργαζόμαστε με το  Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου πια να μπει ως προτεραιότητα η αμυντική βιομηχανία στο σύνολό της και στην ατζέντα του Υπουργείου Ανάπτυξης έτσι ώστε συντεταγμένα για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος να στηρίξει αυτή τη βιομηχανία που έχει χιλιάδες θέσεις εργασίας, περίπου 6.000 θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή, περίπου 80 επιχειρήσεις. Γιατί τώρα ξέρετε φτιάχνουμε και μητρώο. Είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται ένα μητρώο για την αμυντική βιομηχανία, για να γνωριζόμαστε κύριε Καρβουνόπουλε.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να ξέρουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να δουλεύουν σε αυτό το χώρο και τι ακριβώς κάνουν.  Τι παράγουν…
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχουν μπει όλοι στο ίδιο σακί και είναι άδικο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουν μπει όλοι στο ίδιο σακί, έχει δυσφημιστεί ο χώρος. Πρέπει να καθαρίσει ο χώρος, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, πρέπει να ξέρουμε με ποιους συνομιλούμε. Δεν μπορεί να εμφανίζονται κομήτες. Πρέπει να υπάρχει μητρώο, να ξέρουμε ποιοι παράγουν, ποιοι απλώς μεταπωλούν. Έτσι, λοιπόν, να γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το νοικοκύρεμα σε αυτόν τον τομέα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μεγάλη ευθύνη εμείς οι δημοσιογράφοι για τη δυσφήμιση του χώρου γιατί πάντα ειδικά την ιδιωτική βιομηχανία την αντιμετωπίζαμε λίγο περίεργα. Εγώ έχω μείνει έκπληκτος γιατί εξαιτίας του ON ALERT έχω επαφές πλέον με ιδιωτικές βιομηχανίες και έχω μείνει έκπληκτος από τις δυνατότητες που έχουν ορισμένες βιομηχανίες και από τα νούμερά τους.  Δηλαδή έχω ενημερωθεί από ελληνική ιδιωτική βιομηχανία που έχει 98% εξαγωγές το έργο της. Και πραγματικά έμεινα έκπληκτος γιατί νόμιζα ότι τα ήξερα όλα, φυσικά δεν ήξερα τίποτα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είναι γνωστό. Είναι εταιρίες με εξαγωγικές δυνατότητες πάρα πολύ μεγάλες.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα και ανταγωνιστικοί είμαστε και δυνατότητες υπάρχουν.  Δεν υπήρχε πρόγραμμα ποτέ.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και ανταγωνιστικοί.  Και για αυτό ακριβώς προσπαθούμε να τις κάνουμε γνωστές, προσπαθούμε να τις διευκολύνουμε να συμμετέχουν στις εκθέσεις γιατί τα περίπτερα χρηματοδοτούνται από το Enterprise Greece, έχει υπάρξει συμφωνία μαζί τους, μεταξύ των δύο υπουργείων εννοώ, έχουμε συμφωνήσει ότι το Enterprise Greece θα στηρίζει τη συμμετοχή με  εθνικά περίπτερα στις εκθέσεις.
Και επιπλέον έχουμε κάνει και επαφές με τον EDA γιατί προσπαθούμε και εκεί να προωθήσουμε την αντίληψη ότι δεν μπορεί η αμυντική βιομηχανία να είναι μόνο μια βιομηχανία του βορρά και των μεγάλων χωρών και των μεγάλων εταιριών.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπάρχει υποψία ότι για εκεί πάμε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι. Άρα πρέπει τουλάχιστον να δώσει κίνητρα για να δοθεί υποκατασκευαστικό έργο. Και θα πρέπει να στηρίξουμε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου και τις ενδιάμεσες, προσέξτε το αυτό, γιατί οι περισσότερες ελληνικές εταιρίες είναι ενδιάμεσες, ενδιάμεσου μεγέθους σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων.  Οι μικρομεσαίες είναι μέχρι περίπου τα 200, 250 άτομα.  Επομένως θέλει προσοχή αυτό. Και έχει σημασία να βάλουμε και ένα άλλο κριτήριο και για αυτό κάνουμε τις συναντήσεις και εγώ προσωπικό στο EDA, πρέπει να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε την άποψη ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανική βάση σε περιοχές που είναι κοντά στις περιοχές που έχει επιχειρήσεις ή αποστολές η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ποιες είναι αυτές οι περιοχές; Δεν είναι άλλες από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να αρχίσουμε να δρομολογούμε, να στηρίζουμε αυτή την αντίληψη. Εγώ θα αρχίσω να συναντώ και ομόλογούς μου για να στηρίξω αυτή την κατεύθυνση και τη στήριξη στις ενδιάμεσες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την ανάπτυξη και ενίσχυση βιομηχανικής βάσης της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου που είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Και προσπαθήσαμε να κάνουμε και γνωστό στους ανθρώπους της αγοράς της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και στους ανθρώπους των Περιφερειών, των αιρετών Περιφερειών, που χειρίζονται τα κοινοτικά κονδύλια, ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των εταιρειών από τα κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες, στις περιπτώσεις ιδιαίτερα που παράγουν προϊόντα διττής χρήσης.
Τα προϊόντα διττής χρήσης είναι αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λόγους ασφάλειας και για λόγους άμυνας και στον πολιτικό τομέα δηλαδή.
Και αυτή είναι και μία κατεύθυνση. Αν οι εταιρείες γνωρίζουν ότι παράγοντας τέτοια προϊόντα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, καταλαβαίνετε ότι θα κατευθύνουν τις προσπάθειές τους εκεί από όπου μπορούν να έχουν την χρηματοδότηση.
Όλο αυτό είναι και το σκεπτικό της εθνικής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής με κορυφαίο, όπως σας είπα πριν, το θέμα της έρευνας και της τεχνολογίας.
Διαμορφώθηκε, επιτέλους, συνενώθηκαν από τους τρεις κλάδους τα ερευνητικά κέντρα και έχουμε τον ΕΦΑΕΤ, το Ενιαίο Κέντρο για την Έρευνα και την Τεχνολογία και για πρώτη φορά έχει ένα μοναδικό ειδικό κωδικό για τη χρηματοδότησή του. Ξεκινάμε, ελπίζω να προλάβουμε το 2014 να μην επιστρέψουμε πίσω τα 5 εκατομμύρια που έχει αυτός ο κωδικός για αρχή. Κάποιοι διαμαρτύρονται ότι είναι λίγα. Εγώ λέω: ας απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια και εδώ είμαστε να συζητήσουμε.
Γιατί το κλειδί για όλα τα πράγματα είναι η καινοτομία, κύριε Καρβουνόπουλε, και στην αμυντική βιομηχανία. Και εκεί πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες επιχειρήσεις του βορρά. Δεν αρκεί μόνο να παραπονιόμαστε, δεν αρκεί μόνο να αντιδρούμε, πρέπει και εμείς να δούμε τι θα κάνουμε μόνοι μας για τη χώρα μας και πρέπει να στραφούμε στην καινοτομία.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Ωραία. Να αρχίσουμε να περνάμε σιγά, σιγά στο ανθρώπινο δυναμικό που εμείς εδώ στο On Alert το θεωρούμε το νούμερο 1 οπλικό σύστημα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι. Χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό δεν λειτουργεί κανένα οπλικό σύστημα, κύριε Καρβουνόπουλε.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Εκτός του ότι σας έχουν χρεώσει όλη την μέριμνα προσωπικού, ανέμεναν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν εμπλακεί με τις ενώσεις, ότι θα είχαν από εσάς μία πιο, θετική να το πω;, αντιμετώπιση, ότι θα τους βλέπατε, θα τους συναντούσατε, το ανέμεναν αυτό.
Εγώ κατανοώ γιατί δεν το κάνατε. Θα ήταν μία κεντρική πολιτική επιλογή η οποία θα ερχόταν κόντρα σε όλη την Κυβέρνηση.
Θέλω, όμως, να μου πείτε, επειδή αυτές οι ενώσεις είναι αναγνωρισμένες, επειδή το ότι δημιουργήθηκαν, και είναι αρκετές, πολλές, δείχνει ότι υπήρχε κάποια ανάγκη, πώς βλέπετε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο το οποίο εγώ δεν βλέπω να μπορεί να γυρίσει πίσω, δηλαδή να τις κλείσουμε ας πούμε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, κύριε Καρβουνόπουλε….
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Είναι ένα θέμα ταμπού, το αναγνωρίζω, για πολλούς στρατιωτικούς.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων  απολαμβάνει όλα τα συνταγματικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται για κάθε πολίτη και έχει τους περιορισμούς και μόνο που επιβάλλει το Σύνταγμα λόγω της φύσεως του επαγγέλματός του.
Νομίζω ότι όλοι σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ιδιαίτερα των ανωτάτων δικαστηρίων όπως είναι ο Άρειος Πάγος. Ως εδώ νομίζω ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν χωρά καμία διαπραγμάτευση σε σχέση με τη συγκεκριμένη νομολογία.
Από εκεί και πέρα, όμως, παράλληλα κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας στο Υπουργείο, μία δομή, υπάρχει η αναμφισβήτητη αρμοδιότητα των αρχηγών των επιτελείων να εκπροσωπούν το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού.
Επομένως, από εκεί και πέρα και η πολιτική ηγεσία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί αυτή την πραγματικότητα. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.
Και αυτό, αν θέλετε, είπα και στην Βουλή, σε μία συζήτηση που είχε προκύψει, και έγινε αποδεκτό από όλους και από όλα τα κόμματα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Ναι, εντάξει, εγώ, δικό μου σχόλιο είναι αυτό, θεωρώ ότι έχει ξεπεράσει την πραγματικότητα. Το συζητήσαμε με τον κύριο Δένδια που είχε μία επαφή με τους δημοσιογράφους.
Εμένα, να σας πω την αλήθεια, με ανησυχεί περισσότερο ότι φυτρώνουν σαν μανιτάρια διάφορα σωματεία από εδώ, από εκεί, και θα έλεγα ότι το αντίδοτο σε αυτή την ιστορία ίσως να ήταν να νομοθετήσει η πολιτεία κάποια στιγμή ποιο είναι το πλαίσιο που μπορεί να κινηθεί μία ένωση, μία πανελλήνια Ομοσπονδία, δεν ξέρω τι θα είναι, εν πάση περιπτώσει, και να το αντιμετωπίσουμε έτσι. Να δούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και να το αντιγράψουμε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Ούτως ή άλλως γνωρίζετε ίσως, ότι αυτή τη στιγμή τα επιτελεία επεξεργάζονται την αλλαγή του 1400, επιτέλους. Ένας νόμος που φτιάχτηκε σε εκείνη την περίοδο, επιτέλους θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι σύγχρονο και αποδεκτό από όλους στην εποχή μας.
 Οπότε νομίζω ότι τα θέματα που θίγετε, είναι θέματα που με τα οποία καταπιάνεται ο 1400 και προφανώς θα ασχοληθούν και με αυτά.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Ωραία. Έχετε λοιπόν αναλάβει τα πιο σοβαρά κοινωνικά έτσι να το πω, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί.
 Ένα από τα πρώτα που μας θέτουν, είναι αυτό το θέμα της συνυπηρέτησης των στρατιωτικών. Υπάρχουν παράπονα. Υπάρχει κάποια εξέλιξη, κάτι νεότερο ότι η συνυπηρέτηση θα είναι κάτι εύκολο εν πάση περιπτώσει και θα το καταφέρει μία οικογένεια στρατιωτική;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Κοιτάξτε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με τη συνυπηρέτηση. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο 3883 και η υπουργική απόφαση για τις μεταθέσεις έχουν λάβει  μέριμνα.
 Βεβαίως υπάρχουνε προβλήματα. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα κυρίως όταν δεν υπάρχουνε μονάδες μέσα στην ίδια περιφερειακή ενότητα και αναγκάζονται οι σύζυγοι να δουλεύουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, ούτε καν σε διαφορετικές πόλεις.
 Εκεί υπάρχει θέμα σοβαρό, όμως ξέρω και είμαι σίγουρη ότι τα επιτελεία ακόμα και με την υπάρχουσα νομοθεσία, με το υπάρχον πλαίσιο, αντιμετωπίζουν τα ζητήματα με τον δέοντα σεβασμό στους οικογενειακούς δεσμούς.
 Σε κάθε περίπτωση επεξεργαζόμαστε λύσεις και για αυτό το ζήτημα. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη να σας πω. Ξέρω όμως ότι με πολύ μεγάλη ευαισθησία αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της συνυπηρέτησης των ζευγαριών.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Ναι και είναι και ένα θέμα τώρα που με την οικονομική κρίση που επικρατεί.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Ιδιαίτερα σε αυτήν την οικονομική κατάσταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Όλοι καταλαβαίνουμε το πρόβλημα
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεύτερο ερώτημα, επίσης από το κοινό είναι. Προτίθεστε να πάρετε κάποια πρωτοβουλία ώστε οι ΕΜΘ που έχουν αποστρατευθεί από το 2010 έως και τη δημοσίευση του Ν. 4284/14, να λάβουν και αυτοί το εφάπαξ που δικαιούνται;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Μου αρχίζετε κύριε Καρβουνόπουλε τα ερωτήματα του κοινού από αυτά που ξέρετε ότι δυστυχώς δεν έχω ούτε thn αρμοδιότητα, ούτε απάντηση. Όμως, αυτό που θέλω να πω για αυτήν την υπόθεση, επειδή είναι μία πονεμένη υπόθεση και ξέρω ότι δουλεύτηκε πάρα πολύ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρέπει να ξέρετε ότι όταν έφτασε στη Βουλή το ζήτημα, το Γενικό Λογιστήριο δεν δέχθηκε να δώσει την έγκριση για την εκταμίευση των 2,5 περίπου εκατομμυρίων που απαιτούνται για να υλοποιηθεί αναδρομικά αυτή η ρύθμιση.
 Δεν είναι θέμα που εγκαταλείπεται έτσι εύκολα, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι να σας πω θετικό.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Τα επιτελεία σε αυτό το θέμα είναι θετικά; Είναι ..;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Όλοι είναι θετικοί στο Υπουργείο για αυτό και έφτασε η ρύθμιση στη Βουλή. Έφτασε η ρύθμιση στη Βουλή, αλλά δυστυχώς μέσα στη Βουλή το Γενικό Λογιστήριο αρνήθηκε να δώσει την έγκριση για την εκταμίευση. Αυτή είναι η αλήθεια.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Το ερώτημα με το οποίο κυριολεκτικά κατακλυστήκαμε…
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:  Και το λέω γιατί έτυχε να είμαι εγώ στη συζήτηση της Βουλής και πάρα πολύς κόσμος προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί μου, λέγοντας ότι κάνουμε μία μεγάλη αδικία.
 Δεν κάναμε καμία αδικία και πολύ περισσότερο προσωπικά. Γιατί προσπάθησα αυτό να το υποστηρίξω. Όμως ξέραμε πάρα πολύ καλά, ζητούσαμε την αναδρομική ισχύ, όμως δεν δόθηκαν τα χρήματα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Δεν δόθηκαν τα χρήματα. Το νούμερο ένα ερώτημα που δεχθήκαμε από την ημέρα της προ αναγγελίας της συνέντευξής σας, ήταν για το ασφαλιστικό των στρατιωτικών ’90 – ’92.
 Ρωτάνε λοιπόν, ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό ακούμε για τα πλασματικά των 5 ετών, αλλά και για την εξομάλυνση του ασφαλιστικού για τα έτη από 1990 ως το ’92.
 Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Η προσπάθειά σας έχει κάποιο αποτέλεσμα; Το ρωτάνε γιατί οι ’90 – ’92 λένε ότι δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό κόστος για να ρυθμιστεί το θέμα αυτό. Έτσι δεν είναι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Κοιτάξτε, είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας πω για το ζήτημα αυτό, ότι υπάρχει εξέλιξη.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Θετική;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Υπάρχει εξέλιξη θετική. Είναι δύο ζητήματα που τα παλεύουμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες με το Υπουργείο Οικονομικών.
 Έχουμε στείλει συγκεκριμένες διατυπώσεις. Έχουμε προσπαθήσει  να τεκμηριώσουμε το δίκαιο του θέματος και το ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση οικονομική για τα ζητήματα.
 Αυτή τη στιγμή έχω τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Οικονομικών και τον αρμόδιο Υπουργό, ότι έχουν ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
 Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση και αλλαγή στα πλάνα. Είναι θέματα τα οποία δεν μπορούσαμε να περάσουμε εμείς στα δικά μας νομοσχέδια εκ του συντάγματος γιατί αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα και άρα μόνο σε συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο και μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών μπορούν να προωθηθούν.
Εμείς τα έχουμε δρομολογήσει, τα έχουμε στείλει, έχουμε πάρει την πολιτική έγκριση για να τα προχωρήσουμε και όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαμε να πείσουμε και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που με αυστηρότητα λόγω της συγκυρίας εξετάζει το κάθε θέμα και το κατανοούμε αυτό, αυτή τη στιγμή είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι δρομολογούνται.  Ελπίζω χωρίς πισωγύρισμα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον δεν υπάρχει οικονομικός δεν νομίζω να κολλήσει κάπου.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ελπίζω ότι δεν θα κολλήσει ξανά κάπου.  Είναι πάρα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα..
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και το έχουμε καταλάβει και εμείς από τον αριθμό των μηνυμάτων.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αφορά πάρα πολύ κόσμο. Θα μπορούν πλέον να εξαγοράσουν τα 5 έτη ανεξάρτητα από το πού υπηρέτησαν. Όλη αυτή η συζήτηση, ξέρετε, ξεκίνησε ακριβώς γιατί υπήρχε μια σοβαρή αδικία εναντίον των ανθρώπων που δούλευαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και που δεν είχαν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε κάποιες άλλες μονάδες έτσι ώστε να δικαιούνται πλασματικά.
Και ψάχνοντας το ζήτημα σε βάθος διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πράγματι αδικία γιατί δεν έχει τη δυνατότητα το Υπουργείο και τα επιτελεία δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν όλο το προσωπικό από τις μονάδες που προβλέπονταν μέχρι τώρα.  Και αυτή είναι μια ρύθμιση που ισχύει για τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας.  Άρα έπρεπε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και το στηρίξαμε πάρα πολύ.
Τώρα, όσο για την εξομάλυνση του ασφαλιστικού πράγματι όπως γνωρίζετε υπήρχε μια απότομη αλλαγή συνθηκών από μια χρονιά στην επόμενη και άνθρωποι που είχαν καταταγεί με λίγους μήνες διαφορά από συναδέλφους τους έπρεπε να υπηρετήσουν πολύ περισσότερα χρόνια.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λύνεται αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι δεν θα έχουμε άλλο πισωγύρισμα και θα ψηφιστεί από τη Βουλή τις επόμενες μέρες.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, όπως το περιγράφετε δεν νομίζω να υπάρχει πισωγύρισμα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν  υπάρχει Υπουργός στην Κυβέρνηση που λέει…
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Απλώς ξέρετε, κύριε Καρβουνόπουλε, επειδή εγώ θέλω να μπορώ να κοιτάζω και τους ανθρώπους στα μάτια όταν κάτι δεν είναι ψηφισμένο και δεν έχει περάσει από τη Βουλή κρατώ πάντα μια επιφύλαξη γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Έχουμε κάνει όμως πολύ μεγάλο αγώνα για το θέμα αυτό και θα χαρώ ίσως περισσότερο και από τους ανθρώπους που αφορά όταν θα πάρει ΦΕΚ η σχετική ρύθμιση.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή αναφερθήκατε και εσείς με νόημα, ευγενικά βέβαια αναφερθήκατε αλλά με νόημα στο Υπουργείο Οικονομικών, αναρωτιέμαι αν υπάρχει Υπουργός της Κυβέρνησης που λέει καλή κουβέντα για το Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί με όποιον έχω μιλήσει εν πάση περιπτώσει δεν έχουν και την καλύτερη άποψη σε ότι αφορά στο να κατανοήσουν γρήγορα κάποια θέματα τουλάχιστον.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατανοώ ότι αυτός είναι ο ρόλος τους και αντιστέκονται για να δουν και πόσο κανείς επιμένει από την άλλη μεριά. Εμείς επιμένουμε.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, επειδή ήταν ένα θέμα που δεν είχε οικονομική επιβάρυνση για αυτό μου είχε κάνε εντύπωση, εν πάση περιπτώσει.  ΕΜΘ πάλι. Είχατε πει πριν από καιρό στη Βουλή, μας ρωτάτε, για τη βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ ότι εξετάζεται το θέμα για να λυθούν τυχόν αδικίες. Έχετε να πείτε κάτι για αυτό το θέμα; Υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πράγματι είχα πει στη Βουλή ότι το εξετάζουμε. Ζήτησα τις εισηγήσεις από τα επιτελεία.  Οι εισηγήσεις όμως, κύριε Καρβουνόπουλε, είναι αρνητικές.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα επιτελεία;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι αρνητικές αυτή τη στιγμή.  Δεν το εγκαταλείπουμε το θέμα, το μελετάμε και αναζητάμε λύσεις όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι στο στράτευμα υπηρετούν άνθρωποι που έχουν διαφορετικά αντικείμενα, διαφορετική εκπαίδευση, διαφορετικό νομικό καθεστώς πρόσληψης. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα, αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνάει. Από εκεί και πέρα θα το ξανά δούμε.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχουν πείσει εσάς τα επιχειρήματα των επιτελείων;  Γιατί είπατε ότι το παλεύετε ακόμη το θέμα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, αντιλαμβάνομαι την άποψη των επιτελείων και αυτό που έχει σημασία είναι να μην διαλύσουμε το στράτευμα, να μπορεί να υπάρχει η ετοιμότητα που χρειάζεται, να μπορεί να λειτουργήσει η ιεραρχία. Κατανοώ τις ενστάσεις τους αλλά θεωρώ ότι συζητώντας τα πράγματα πάντα κάποιος μπορεί να βρει μια χρυσή τομή. Δεν την έχω βρει, δεν θέλω να λέω πράγματα περισσότερα. Αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μπλέκεε με τα γενικά επιτελεία είναι δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εντάξει, έχει βρεθεί σε πολλά πράγματα όμως.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ελπίζω να βρείτε και σε αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία, έχουμε άριστη συνεργασία μέχρι σήμερα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα πιο ειδικό θέμα μέριμνας για το προσωπικό είναι η άδεια ανατροφής τέκνου, μας ρώτησαν πάρα πολλοί, για στρατιωτικούς των οποίων η σύζυγος δεν εργάζεται. Έχετε κάποιο σχέδιο, σκοπεύετε να κάνετε κάτι σε αυτό;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, άμεσα.  Και σε αυτό έχω θετική απάντηση να σας δώσω, κύριε Καρβουνόπουλε, ίσως είναι και η στιγμή που έτυχε να κάνουμε τη συνέντευξη που πολλά πράγματα ωριμάζουν και μπαίνουν σε ένα τελικό δρόμο.
Ναι, θα αλλάξει άμεσα η ρύθμιση αυτή και θα μπορεί να δοθεί 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου και στον άντρα του οποίου η σύζυγος δεν εργάζεται, γιατί πια έχει έρθει η ώρα και στην Ελλάδα να συμμορφωθούμε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Αυτό ακούγεται πολύ πρωτοποριακό για την Ελλάδα, να παίρνει και ο άντρας…
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Ισχύει στον δημόσιο τομέα. Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, εν πάση περιπτώσει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν ίσχυε στις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχε πρόβλημα σε σχέση με τη στελέχωση των μονάδων, με τις βάρδιες, με τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει το προσωπικό στον τομέα αυτό. Όμως, επειδή σας είπα ότι πρέπει κανείς να βρίσκει τη χρυσή τομή, δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ζητήματα τέτοιων δικαιωμάτων και οφείλουμε να συμμορφωθούμε και θα συμμορφωθούμε άμεσα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Ωραία. Ευχάριστο αυτό. Υπάρχει μία άλλη κατηγορία στρατιωτικών την οποία, ομολογώ, δεν την είχα στο μυαλό μου αλλά με τα ερωτήματα που μου έστειλαν την γνώρισα και εγώ. Τι γίνεται με τα στελέχη που έχουν εκλεγεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως δημοτικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων….
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τους υπαξιωματικούς, γιατί μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Και δεν μετατίθενται στον τόπο στον οποίο έχουν εκλεγεί. Είναι λίγο περίεργο, εν πάση περιπτώσει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, έχω δώσει εντολή να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα με τον απαιτούμενο σεβασμό στην αυτοδιοίκηση και στο ρόλο της.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Μάλιστα. Οπότε όπου μπορεί να συμβεί θα συμβεί.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, ναι.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Ωραία, κρατάμε τη δέσμευσή σας ότι θα προωθήσετε την πληθώρα ερωτημάτων που δεν είναι στις αρμοδιότητές να μεν, αλλά εν πάση περιπτώσει θα κάνετε μία προσπάθεια να πάρουμε κάποιες απαντήσεις και να τις δημοσιεύουμε όποτε τις έχουμε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα τα προωθήσω στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα τα συγκεντρώσω για να ενημερωθείτε.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Γιατί, δεν ξέρω με ποιο τρόπο, με το που είδαν το όνομά σας θεώρησαν ότι μπορείτε να απαντήσετε σε ό,τι έχει σχέση με την μέριμνα προσωπικού.
Κατανοώ την αγωνία των ανθρώπων γιατί εγώ πιστεύω ότι αν είχαν λυθεί πολλά θέματα που έχουν σχέση με το προσωπικό, το οικονομικό θέμα όχι ότι δεν θα επηρέαζε τις οικογένειες αλλά εν πάση περιπτώσει θα τις είχε ανακουφίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ίσως έχει υπάρξει αυτή η παρανόηση ότι εγώ είχα την αρμοδιότητα της μέριμνας την οποία όμως δεν την είχα. Παρόλα αυτά, και στα πλαίσια και της υγειονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση των οξέων κοινωνικών προβλημάτων προσπάθησα να προωθήσω ρυθμίσεις, και έχω προωθήσει αρκετές. Σας είπα πριν πολύ περιληπτικά ότι αφορούν άδειες ή κάλυψη υγειονομική.
Εάν δεν σας κουράζει, να πω δυο τρία πράγματα επειδή ο κόσμος ίσως ενδιαφέρεται.
Καταρχήν, για πρώτη φορά θεσπίστηκε η δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών από 1 έως 3 έτη όταν υπάρχει σοβαρός ιδιωτικός λόγος, αυτό ήταν ένα αίτημα πολύ πιεστικό και ικανοποιήθηκε, έχει ρυθμιστεί, έχει προχωρήσει.
Δίνεται η δυνατότητα για άδεια ανατροφής τέκνου σε άλλο, πλέον, χρονικό περιθώριο, μέσα σε 30 μήνες και όχι σε 14 γιατί αυτό δημιουργούσε προβλήματα σε πάρα πολλές γυναίκες, μας το είχαν ζητήσει και το ικανοποιήσαμε.
Επίσης θέλω να πω ότι προβλέφθηκε ειδική άδεια για τα στελέχη που έχουν παιδιά που έχουν προβλήματα με συχνές μεταγγίσεις, είτε απαιτούν νοσηλεία περιοδική και καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τα στηρίξουν και χρειάζονται επιπλέον άδεια.
Επίσης θέλω να πω ότι επεκτάθηκαν οι κατηγορίες των δικαιούχων μειωμένου ωραρίου εργασίας είτε σε φυσικούς είτε σε αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία, αλλά και σε όσους έχουν επιμέλεια ατόμων με αναπηρία.
Και κυρίως το κομμάτι που με αφορά και άμεσα, διευρύνθηκαν οι κατηγορίες των μελών των οικογενειών των στρατιωτικών που καλύπτονται υγειονομικά. Και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Υπήρχαν πραγματικά στρεβλώσεις απίστευτες.
Έτσι, λοιπόν, για πρώτη φορά μπορεί να έχει κάλυψη στον ασφαλιστικό φορέα ο σύζυγος εφ' όσον αυτός δεν έχει κάλυψη σε οποιοδήποτε άλλο ασφαλιστικό φορέα, και ακόμα και αν βρίσκεται σε διάσταση.
Υπήρχε ο παραλογισμός ότι η γυναίκα στρατιωτικός αν ο σύζυγός της ήταν ανασφάλιστος δεν μπορούσε να τον ασφαλίσει και να έχει …
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:     Ναι, έχετε δίκιο. Είχαν παραπονεθεί πολλές κυρίες.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ή, επίσης υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με γυναίκες που βρίσκονταν σε διάσταση και βρίσκονταν ξαφνικά χωρίς καμία φροντίδα. Αυτό, λοιπόν, το θέμα έχει ήδη λυθεί.
Όπως, επίσης, καλύπτουμε παιδιά με μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ακόμα και στη περίπτωση που εργάζονται περιστασιακά.
 Και επίσης, λύνουμε και ένα θέμα κάλυψης των παιδιών, εφόσον είναι άνεργα μέχρι τα 24 τους χρόνια και αν σπουδάζουν, μέχρι το 26ο έτος, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Εξομοιώσαμε και αυτό το ζήτημα, γιατί και εδώ νομίζω ότι υπήρχε ένας παραλογισμός και μία αδικία.
 Και ταυτόχρονα, προωθούμε μία διακλαδική μονάδα νοσηλείας κατ’ οίκων, που νομίζω ότι θα βοηθήσει και θα ανακουφίσει πάρα πολύ. Μία διακλαδική παιδιατρική μονάδα στο ΓΝΑ.
 Στελεχώσαμε τη μονάδα παιδιού που υπήρχε στο Ναυτικό νοσοκομείο Πειραιά με επικουρικό προσωπικό, που νομοθετήθηκε. Το είχα εξαγγείλει και νομοθετήθηκε και μπορούμε έτσι να καλύψουμε κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες μέσα από αυτήν την διαδικασία και τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει και στο 424 ο γραμμικός επιταχυντής, έτσι ώστε για όλους τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας να υπάρχει η δυνατότητα για άλλο ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας.
 Και βέβαια, όπως σας είπα πριν δώσαμε μεγάλη έμφαση και στο θέμα της συμπαράστασης στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Κατ΄ αρχήν αυτό μπορούσαμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση, με τον Προμηθέα.
 Έχει εξετάσει πάνω από 1.100 συμπολίτες μας στα νησιά αυτά και τις επόμενες ημέρες ξεκινάει, για το επόμενο ταξίδι του. Ίσως τώρα που μιλάμε έχει ήδη ξεκινήσει. Τις επόμενες ημέρες θα περάσει και από τη Σύμη, τη πατρίδα μου, αυτό το μικρό πανέμορφο νησί του Αιγαίου και νομίζω ότι συμβάλει πάρα πολύ στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ακριτών μας και των κατοίκων όλων αυτών των νησιών.
 Ελπίζω ότι δεν ξεχνάω κάτι. Ξέχασα κάτι πολύ σημαντικό. Μου επιτρέπετε να τα βλέπω.. είναι αδύνατον να τα θυμάμαι τώρα όλα αυτά απ’ έξω, όσα έγιναν μέσα σε ένα χρόνο.
 Υπήρξε και συνεννόηση με τη ΔΕΗ, έτσι ώστε να μη κόβεται το ρεύμα σε κατοικίες οικογενειών στρατιωτικών που αντιμετώπιζαν πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Αυτό το έχετε ξαναπεί; Δεν το έχω ξανακούσει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Το έχω ξαναπεί, αλλά δυστυχώς τα θετικά κύριε Καρβουνόπουλε ποτέ δεν αναδεικνύονται. Δεν πουλάνε  και αναδεικνύονται μόνο τα αρνητικά. Γι΄ αυτό ζήτησα να έχω έτσι λίγο τη δυνατότητα να το πω.
 Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμη. Είναι βέβαιο αυτό.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Υπάρχει το στεγαστικό τους. Δεν αφορά εσάς προσωπικά, σε όποια ηγεσία να φέρουμε. Υπήρχε μία υπόσχεση παλιότερα επί εποχής Παναγιωτόπουλου, ότι κάτι θα γινόταν με τα δάνεια. Εντάξει, δεν έγινε αυτό που ανέμεναν οι στρατιωτικοί. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να τους ανακουφίσουν τους στρατιωτικούς.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Υπάρχουνε πάρα πολλά ζητήματα ακόμα που μπορούμε να δούμε. Υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων σε πολλά από αυτά.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτικό περιθώριο πλέον έτσι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Τι εννοείτε;
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Νομίζω ότι εισπράττω όχι από εσάς, από όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς ότι νοιώθουν λίγο υπό προθεσμία πολιτικά. Θα βγάλουμε Πρόεδρο, δεν θα βγάλουμε; Η γνωστή κουβέντα που γίνεται παντού. Δεν είναι θέμα…
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:   Πιστεύω κύριε Καρβουνόπουλε ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να λειτουργεί κανείς σε αυτή τη συγκυρία με το σκεπτικό ότι είναι σε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία.
 Εγώ αισθάνομαι ότι είμαι σε μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια και για αυτό συμμετέχω και για αυτό συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ.
 Και νομίζω πως ακριβώς επειδή είναι μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, πρέπει να συνεχίσει το έργο της. Νομίζω ότι πρέπει να παλέψουμε για να βρεθούν οι 180. Πρέπει να συνειδητοποιήσουνε και άλλες δυνάμεις και ανεξάρτητοι Βουλευτές, ότι η χώρα δεν μπορεί να βάλει σε κίνδυνο όσα έχει πετύχει όλο αυτό το διάστημα.
 Δεν μπορεί να καθυστερήσει. Είδαμε τι έγινε με τις διπλές εκλογές του ’12. Ξέρουμε τα αποτελέσματα. Σήμερα δεν υπάρχει κανείς κύριε Καρβουνόπουλε που να μπορεί να πει ότι δεν αντιλαμβάνεται που βρίσκεται. Δεν αντιλαμβάνεται τι κινδύνους μπορεί να έχει η οποιαδήποτε καθυστέρηση από αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες.
 Άρα, θεωρώ ότι πρέπει όλοι να σταθούν απέναντι στις ευθύνες τους, να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να συνεργαστούν πάρα πολλές δυνάμεις. Δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έτσι ώστε να μη χαθούν όλες αυτές οι προσπάθειες και όλες αυτές οι θυσίες, όσο και αν ακούγεται κλισέ, είναι μία αλήθεια.
 Με αίμα έχουν κερδηθεί η σταθερότητα, η αξιοπιστία που έχει σήμερα η χώρα μας, το σημείο στο οποίο βρίσκεται και δεν πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες όλα αυτά να εξανεμιστούν και να αρχίσει από το μηδέν.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:   Ακούγεστε λίγο ως Πρόεδρος. Συγνώμη που κάνω λίγο χιούμορ, γιατί το έχετε διαβάσει, έχει γραφτεί, έχει ειπωθεί. Θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα διεκδικήσετε ...
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλά αυτό είναι λίγο προβοκατόρικο που λέτε.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά το διαβάζω συνεχώς, εγώ δεν ασχολούμαι με το πολιτικό ρεπορτάζ, διαβάζω τι γράφουν.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι λίγο προβοκατόρικο και δεν ταιριάζει και με αυτό που μου είπατε εσείς ότι είμαι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι άνθρωποι χαμηλών τόνων μπορούν να διεκδικούν.  Πάντως γράφεται από συναδέλφους που κάνουν πολιτικό ρεπορτάζ και υποθέτω ότι δεν το γράφουν από το μυαλό τους ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, τέτοια σενάρια;  Το έχετε στο μυαλό σας;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, κύριε Καρβουνόπουλε. Εγώ έχω μια φιλοδοξία, την ενότητα αυτού του χώρου. Και η ενότητα αυτού του χώρου προϋποθέτει την πολιτική ενότητα πριν από όλα.  Γιατί δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι μεταξύ μας και συμπαθιόμαστε. Βεβαίως και συμπαθιόμαστε και είμαστε πάρα πολλά χρόνια μαζί και σε κοινούς αγώνες και με κοινά βιώματα που σαφώς μας ενώνουν.
Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική ενότητα του χώρου που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Και η πολιτική ενότητα αυτού του χώρου μπορεί να προκύψει μέσα από ένα αναλυτικό σχέδιο για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Με ένα μοντέλο παραγωγής, με μια αναπτυξιακή ταυτότητα για κάθε περιφέρεια της χώρας, με σχέδιο και στοχοθεσία για κάθε περιφέρεια της χώρας έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους, τους ανθρώπους που πιστεύουν στο δημοκρατικό σοσιαλισμό ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, συγκεκριμένο σχέδιο που αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε.
Μαζεύοντας τους λιγοστούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτούς έχουμε, να κάνουμε μια επιλογή να δούμε ποια έργα υποδομής πρέπει να προχωρήσουν, ποιες είναι οι μεγάλες επενδύσεις στις οποίες πρέπει να ομονοήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να τις εμποδίζουμε. Αλλά και με ποιον τρόπο θα στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και μπορούν άμεσα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας διότι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα.
Το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία.  Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιώ, σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικώ και ξέρω να διεκδικώ όπως είπατε πριν παρόλο που είμαι χαμηλών τόνων, και αυτή είναι και η προσπάθεια που γίνεται και μέσα από αυτή τη συζήτηση για το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης. Να ανοιχτούμε στην ελληνική κοινωνία, να μιλήσουμε με τα στελέχη μας. Να μιλήσουμε με αυτά τα έμπειρα στελέχη που είναι εκεί και μας παρακολουθούν και δεν έχουν φύγει και το βλέπουμε.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλες κοινωνικές αναφορές, κύριε Καρβουνόπουλε. Αν δείτε γύρω σας τι συμβαίνει όπου υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες στους κοινωνικούς χώρους το ΠΑΣΟΚ κερδίζει απέναντι στα ψηφοδέλτια και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν ενσωματώθηκαν οι άνθρωποί μας, είναι εκεί.
Απλώς είναι εκεί και περιμένουν γιατί και αυτοί είναι προβληματισμένοι. Γιατί και αυτοί έχουν ακούσει όλο αυτό το διάστημα τις κατηγορίες απέναντί μας ότι είμαστε προδότες, ότι είμαστε δοσίλογοι, ότι υπήρχε κάτι άλλο που μπορούσε να γίνει και δεν έγινε. Δεν είδαμε κανέναν άλλον όλα αυτά τα χρόνια να εκφράζει μια συγκεκριμένη διαφορετική άποψη, ένα ολοκληρωμένο διαφορετικό σχέδιο.
Και η Νέα Δημοκρατία που μιλούσε για το αντιμνημόνιο και σήκωσε πρώτη τη σημαία σήμερα ακολουθεί ακριβώς αυτό το σχέδιο που ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε η Κυβέρνηση Παπαδήμου και ολοκληρώνει σήμερα η Κυβέρνηση Σαμαρά.
Ας αντιληφθούν, λοιπόν, όλοι ότι αυτός ο δρόμος με τα προβλήματα, με τις δυσκολίες, με τις πολιτικές που μας έχουν επιβληθεί και έχουμε αναγκαστεί να κάνουμε έναν ιστορικό συμβιβασμό με τους νεοφιλελεύθερους που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι ένας ασφαλής δρόμος που μας κρατά μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μπροστά στις εξελίξεις και πρέπει αυτό το δρόμο να τον κρατήσουμε πάση θυσία.
Όσο γρηγορότερα και περισσότεροι καταλάβουμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση. Αυτή είναι η άποψή μου. Και ξέρετε τι μας λέει ο κόσμος;  Το είπα και στη Βουλή στη συζήτηση που έγινε πριν από λίγες μέρες. Είναι δυνατόν σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα να έχουν συνεννοηθεί οι πολιτικές δυνάμεις και εσείς να μην μπορείτε να καθίσετε γύρω από ένα τραπέζι όσοι  πιστεύετε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όπως είπα πριν και βεβαίως πλην Χρυσής Αυγής, να καθίσετε γύρω από ένα τραπέζι και να έχετε ένα μίνιμουμ συμφωνίας για ένα σχέδιο που θα μπορέσει να μας βγάλει από την κρίση και να νιώσει ο ελληνικός λαός ασφάλεια;  Μόνο έτσι θα νιώθουν ασφαλείς.
Λοιπόν, εγώ απευθύνομαι και εμείς απευθυνόμαστε ως ΠΑΣΟΚ ως δημοκρατική παράταξη απευθυνόμαστε σε όλον αυτόν τον κόσμο που μας ψήφισε και που δεν ξέρει αν σήμερα μπορεί να μας πιστέψει και να μας εμπιστευτεί. Και στέλνω αυτό το μήνυμα.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέτε ούτε ναι ούτε έχει αλλά λέτε πολλά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ότι πρέπει να στηρίξουμε αυτό το δρόμο.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κατανοητό.  Δεν απαντήσατε με ένα ναι ή με ένα όχι, δεν περίμενα να το κάνετε, είπατε όμως νομίζω πάρα πολλά.
Σας ρωτώ για να γίνω και λίγο κουτσομπόλης, όταν ψάχναμε να βρούμε το νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας δεν ξέρω αν εσείς επιθυμούσατε ή όχι την αναβάθμισή σας, εγώ εν πάση περιπτώσει σας είχα στο μυαλό μου ότι πιθανόν να είναι η κυρία Γεννηματά. Μου είχε πει λοιπόν άνθρωπος κορυφαία πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι ο Σαμαράς πολύ θα ήθελε, δεν ξέρω για τον Βενιζέλο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ελάτε τώρα, εντάξει.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το λέω έτσι όπως μου το μετέφεραν και αναρωτιέμαι μήπως το κόμμα σας δεν ήθελε την αναβάθμισή σας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εντάξει, νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε τα κουτσομπολίστικα και τις υπερβολές και όλο αυτό το κλίμα που δεν βοηθάει σε τίποτα, μα σε τίποτα πραγματικά.
Δεν είναι καθόλου προσωπικό το ζήτημα, δεν τέθηκε ποτέ το ζήτημα του να πάρει το ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο Υπουργείο. Ήταν πάντα εξ αρχής στη Νέα Δημοκρατία και εκεί θα παρέμενε και το γνωρίζαμε όλοι. Τώρα όλα τα υπόλοιπα..
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ θα πρότεινα να το βλέπαμε ποιος είναι πιο ικανός, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία…
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, έχουμε ακόμα δρόμο στο επίπεδο των συνεργασιών. Παρόλα αυτά έχουμε καλή συνεργασία, τουλάχιστον μπορώ να μιλήσω για το κομμάτι το δικό μου, στο κομμάτι του Υπουργείου. Στο κομμάτι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είχαμε προβλήματα. Ούτε με την πολιτική ηγεσία, πολύ περισσότερο με τη στρατιωτική ηγεσία.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και νομίζω ότι και με τον κ. Δένδια έχετε.., είναι και αυτός χαμηλών τόνων. Εγώ το λέω με καλή έννοια των χαμηλών τόνων πάντα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ξεκίνημά μας είναι πάρα πολύ θετικό, νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.  Και πριν κλείσουμε δεν θέλω να ξεχάσω να αναφερθώ στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ακουστεί διάφορα, θέλω να σας ρωτήσω, είναι το επόμενο ερώτημά μου. Επειδή έχουμε ακούσει διάφορα για τις σχέσεις σας με τους αρχηγούς, ότι με άλλους έχετε καλύτερες σχέσεις με άλλους εν πάση περιπτώσει είχατε κάποιες τριβές.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχω με όλους εξαιρετική συνεργασία και άψογη σχέση με όλους.  Όπως είχα και με τον κύριο Τσέλιο και θέλω να αναφερθώ σε αυτόν γιατί και με εκείνον είχα εξαιρετική συνεργασία. Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαιρετικός άνθρωπος.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Και με εκείνον και με όλους τους υπόλοιπους έχω άψογη συνεργασία. Έχουμε μια καθαρή σχέση, έχουμε μια έντιμη σχέση, συνεργαζόμαστε ειλικρινά, συνομιλούμε συχνά σχεδόν σε καθημερινή βάση με τους περισσότερους από αυτούς.
Οι δικές μου οι κατευθύνσεις και όπου χρειάζεται και εντολές είναι ξεκάθαρες. Και νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καθαρή και αποτελεσματική και παραγωγική εκ του αποτελέσματος σχέση. Και όχι μόνο με τους αρχηγούς. Θέλω να αναφερθώ και στους ανώτατους αξιωματικούς με τους οποίους συνεργάζομαι γιατί συνεργάζομαι και με ένα κομμάτι της ιεραρχίας, οι οποίοι πραγματικά με έχουν εκπλήξει. Και με την εμπειρία που έχουν και με την κατάρτιση που έχουν και έχουν βοηθήσει πάρα πολύ να στοχεύσουμε..
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το λένε όσοι πολιτικοί περνάνε από το Υπουργείο Άμυνας, το λένε αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και θέλω να το πω γιατί νομίζω ότι είναι ένας χώρος αδικημένος, όπως είπατε πριν και εσείς για το χώρο της αμυντικής βιομηχανίας. Νομίζω ότι και αυτός ο χώρος έχει αδικηθεί. Δεν γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης πόσο ψηλό είναι το επίπεδο κατάρτισης και γνώσεων σε όλα τα επίπεδα. Πολιτικά, ιστορικά, στρατιωτικά, επιχειρησιακά, πόσο ψηλό είναι το επίπεδο αυτή τη στιγμή των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση, είναι προσωπική περιέργεια. Εγώ το βλέπω θετικά, δεν ξέρω αν το βλέπετε και εσείς θετικά. Πως αισθάνεστε που έχετε καθιερωθεί σε δημοσιογραφικούς κύκλους αλλά και όποτε γίνεται αναφορά σε εσάς να λένε η Φώφη.  Εγώ πολλές φορές στα κείμενά μου πάει να μου βγει η Φώφη αλλά το κάνω κυρία Γεννηματά γιατί μπορεί να σας ενοχλεί. Σας ενοχλεί ή το θεωρείτε στα θετικά;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ίσα-ίσα, είναι μεγάλη μου χαρά. Είναι πάντα η μεγάλη μου χαρά να μιλάνε οι άνθρωποι για εμένα με το μικρό μου όνομα γιατί δείχνει ότι με καταλαβαίνουν, ότι υπάρχει μια αμεσότητα στη σχέση μας, ότι με αισθάνονται κοντά τους και νομίζω ότι ένας πολιτικός σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία που δεν είναι και θετικό το να συμμετέχει κανείς στα κοινά, τι άλλο μπορεί να περιμένει από το να νιώθει ο Έλληνας πολίτης ότι τον εκπροσωπείς και τον νοιάζεσαι και τον σκέφτεσαι. Αυτό θέλω να κάνω μόνο αυτή τη στιγμή. Και είναι χαρά μου να με λένε Φώφη.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήρθατε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα. Καλό κουράγιο και καλή τύχη.  Να είστε καλά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Χρειάζεται και η τύχη.  Να είστε καλά, εγώ ευχαριστώ.
Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Αυτά για σήμερα, ραντεβού την ερχόμενη Πέμπτη.  Γεια σας.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top