Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Μπορεί οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ-πρώην ΠΥΡΚΑΛ /ΕΒΟ) να έχουν κάθε λόγο να τα βάζουν με τις μνημονιακές δυνάμεις για την κατάσταση στην κρατική εταιρία και συνολικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όμως έχουν και κάθε λόγο να εξαιρούν από την κριτική τους την Αναπληρωτή Υπουργό Αμυνας κ Φώφη Γεννηματά για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε- στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της – την σωτηρία των ΕΑΣ από τα νύχια των τροικανών, αλλά και την νοοτροπία κάποιων Ελληνων »χαρτογιακάδων» που  δέχονταν μέχρι τότε όλα τα κελεύσματα την τρόικας! Οι ελληνικές βόμβες της Φώφης.

Όμως δεν είναι μόνο ότι η κ. Γεννηματά-με την συνδρομή του Ειδικού Γραμματέα κ. Οικονόμου -  »πάτησε πόδι» και τα κρατικά ΕΑΣ γλύτωσαν από το λουκέτο. Είναι ότι η κ Γεννηματά συντόνισε και φέρνει σε πέρας  μέρα-μέρα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παραγγελιών από το εσωτερικό και το εξωτερικό ώστε να διαμορφωθεί ένα πακέτο βιωσιμότητας μέχρι το τέλος του έτους-ήδη προχθές υπογράφτηκε σύμβαση με την αμερικανική ΑΤΚ για παραγωγή από τα ΕΑΣ πυρομαχικών για λογαριασμό της.

Αν αξίζει η αναφορά δεν είναι γιατί η κ. Γεννηματά έκανε καλά την δουλειά της- γι αυτό είναι εκεί άλλωστε. Είναι, επιπλέον, γιατί τα έβαλε με τον σύγχρονο Λεβιάθαν, την ελληνική γραφειοκρατία, ώστε οι παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων να βγουν από τον λήθαργο ή την αδράνεια  ή -ακόμα πιο σημαντικό – τα έβαλε  με  νοοτροπίες που ήθελαν τις παραγγελίες να παίρνουν τον δρόμο του …εξωτερικού και τώρα να κατευθυνθούν στα ελληνικά χέρια.

 »Πακέτο ελληνοποίησης»

Πρόκειται για ένα  »πακέτο ελληνοποίησης», όπως έχει ονομαστεί, που μαζί με μερικές ακόμα παραγγελίες από το εξωτερικό που ήδη τρέχουν, εκτιμάται από τους αρμοδίους ότι θα αποτελέσουν την ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε τα ΕΑΣ να αποφύγουν την μέγγενη της τρόικας που καραδοκεί:<<Αν η κρατική εταιρία δεν πάρει »γερή ανάσα» μέχρι τον Δεκέμβριο, ο κίνδυνος να επανέλθει η τρόικα με την απειλή του »λουκέτου» είναι ορατός>>, έχει επισημανθεί.

Δικαιολογημένα λοιπόν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι θέλησαν να την τιμήσουν με αφορμή επίσκεψή της στα ΕΑΣ .Έτσι μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την αμερικάνικη  εταιρεία ΑΤΚ, η κ Γεννηματά ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο κ.Γιάννη Δεμίρη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΑΣ  κ. Σωτήρη Χριστογιάννη και εκπροσώπους των εργαζόμενων στη νεοσυσταθείσα έκθεση των προϊόντων της εταιρείας που λειτουργεί πλέον στον Υμηττό. Το Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της αμερικανικής εταιρείας Alliant Techsystems (ATK) που υπεγράφη τις προάλλες αφορά στην συμπαραγωγή και στην από κοινού ανάπτυξη πυρομαχικών για ελικόπτερα «Apache» 30 mm., πυρομαχικών 40L60 και στην ανάπτυξη πέντε ακόμα προγραμμάτων μελλοντικής συνεργασίας. Αναδεικνύει  δε – με’όσα αναφέρονται και παρακάτω- το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται.

Οι αιχμές της κ. Γεννηματά

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Λαύριο, όπου ξεναγήθηκε στη γραμμή παραγωγής των πυρομαχικών και στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης του πυραύλου Patriot που διαθέτει πιστοποίηση κατά NATO.

«Η επίσκεψη αυτή έχει και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα» σημείωσε η κ. Γεννηματά. «Πραγματοποιείται μια μέρα μετά την υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας, που αποδεικνύει ότι η εταιρεία διαθέτει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τη διοίκηση και το κατάλληλο προσωπικό, για να προχωρήσει μπροστά. Κάποιοι, όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν από έναν χρόνο, χαρακτήριζαν τα ΕΑΣ ως καμένο χαρτί. Κάποιοι άλλοι μας είπαν ότι διαλύουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία», συμπλήρωσε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και κατέληξε:

«Εμείς δεν μένουμε στο χθες. Στηρίζουμε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, τους οποίους καλούμε  να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Η Εθνική Αμυντική Βιομηχανία είναι απαραίτητη σε όλους μας».

Οι αιχμές στην ομιλία της είναι καθαρές και έχουν αποδέκτες…Ορισμένοι δε από αυτους βρίσκονται (ή βρίσκονταν) σε ελληνικά υπουργεία…


Με συμπαραγωγές

Δεν είναι όμως μόνο η συμφωνία για τα πυρομαχικά που υπέγραψαν τα ΕΑΣ με την αμερικανική ΑΤΚ.Η κ Γεννηματά κινήθηκε σε δυο κατευθύνσεις:Αφενός την αλλάγή νοοτροπίας  στις παραγγελίες των Γενικών Επιτελείων ,  όπως η αποσπασματικότητα, η έλλειψη πρόβλεψης για υποχρεωτική συμπαραγωγή στην Ελλάδα κλπ και αφετέρου το »τρέξιμο» ενός μεγάλου  προγράμματος ελληνικών παραγγελιών πυρομαχικών που θα αποτελέσουν στην πράξη το σωσίβιο για τα »Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά πέρασε ως αντίληψη στα Επιτελεία και την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών την επιβολή όρου σε συμβάσεις αγοράς από το εξωτερικό για υποχρεωτική απαίτηση συμπαραγωγής στην Ελλάδα του  π.χ. 30% κοκ. Επίσης κλήθηκαν τα Επιτελεία  και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, να επιταχύνουν διαδικασίες για ό,τι υλικό θα μπορούσε να γίνει στα ΕΑΣ ή να συμμετέχουν σε συμ-παραγωγή του.

Μια καταγραφή των κινήσεων »σωτηρίας των ΕΑΣ » που συντονίζει η κ. Γεννηματά και προωθούνται από το Υπ. Αμυνας μέσα από τις σχετικές θεσμικές διαδικασίες (Επιτροπή Βουλής κλπ) παρουσίασε πρόσφατα η αμυντική ιστοσελίδα ΟnAlert.gr :

Από το ΓΕΣ δρομολογούνται  προς ΕΑΣ:

- 1).Ξεκινά   ο διεθνής διαγωνισμός-μαμούθ  για την προμήθεια 30.000 βλημάτων των 120 mm, για τα άρματα Leopard 2, προυπολογισμού περίπου 150.εκ ευρώ. Το πρόγραμμα από πλευράς ΚΥΣΕΑ έχει περάσει από το  2010 και η δαπάνη είναι <<ΟΚ>> από το 2011.  Η προκήρυξη θα προβλέπει συμπαραγωγή τουλάχιστον  30% στην Ελλάδα και  τα ΕΑΣ μπορούν να ελπίζουν σε σημαντική ενίσχυση του τζίρου τους καθώς  έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας για τη συμπαραγωγή των βλημάτων σε ποσοστό ως 40% και με τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες που αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ήτοι τη γερμανική Rheinmetall, την αμερικανική AKT και την ισραηλινή IMI.Το πρόγραμμα θέλει »ωρίμανση » περίπου 12 μηνών.

-2).»Διορθώνεται» διακρατική συμφωνία με την Γερμανία που προέβλεπε  αγορά 9.000 βλημάτων για τα ίδια τανκς από την Ραιμένταλ έτσι ώστε τα ΕΑΣ να μπουν στην παραγωγή με συμπαραγωγή και σε αυτή την σύμβαση.
-3).Ενεργοποιείται οπσιόν για 2.300 πυροβόλα Minimi των 5,56 χιλ. με διόπτρες – αξίας περίπου 60 εκ. ευρω.
-4).Προχωρά σύμβαση για φυσίγγια των 30 χιλ. για τα πυροβόλα των ελικοπτέρων Απάτσι, καθώς τα ΕΑΣ έχουν πιστοποιημένο τον κάλυκα. Κόστος 12 εκ. ευρώ
-5). Υπογράφηκε ήδη   η σύμβαση τριετίας  και » τρέχει » προς υλοποίηση – για τα βλήματα  των 40 μμ αξίας 18 εκ. ευρώ.
-6). Προχωρά  το πρόγραμμα για  αριθμό  βλημάτων Helfire των επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι αξίας 8,5 εκ. ευρώ . Τον βασικό κορμό κάνει ξένη εταιρία αλλά θα μπει όρος για – τουλάχιστον – ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής 30%- παίζουν σχεδόν αποκλειστικά  τα ΕΑΣ που έχουν δικαίωμα συμπαραγωγής με την εταιρία.
-7). Δρομολογείται πρόγραμμα για σημαντικό αριθμό αντιαρματικών βλημάτων για το ΚΟRNET-E, αξίας 9,5 εκ ευρώ.Τον βασικό κορμό κάνει και εδώ η ξένη εταιρία (ρωσική) αλλά θα μπει όρος για – τουλάχιστον – ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής 30%. Και εδώ παίζουν σχεδόν αποκλειστικά  τα ΕΑΣ που έχουν ήδη το δικαίωμα συμπαραγωγής με την εταιρία…..
-8).Ξεκινά διαδικασία έγκρισης αγοράς (έξυπνων) βλημάτων 155 χιλ.HERA  για Αυτοκινούμενα Πυροβόλα, αξίας περίπου 40 εκ ευρώ ( τα ΕΑΣ έχουν την έγκριση και την δυνατότητα κατασκευής πυροσωλήνων και γεμισμάτων).

Το ΓΕΝ δρομολογεί προς ΕΑΣ:

-1). Aγορά  βλημάτων για τα πυροβόλα Οto Melara των πολεμικών πλοίων .Υπάρχει πρόθεση για απ” ευθείας ανάθεση στα ΕΑΣ -λόγω επιτακτικής επιχειρησιακής ανάγκης.Ανάλογο πρόγραμμα έχουν εκτελέσει ξανά τα ΕΑΣ.

Το ΓΕΑ δρομολογεί προς ΕΑΣ:

-1).Πρόγραμμα προμήθειας  βλημάτων DEFA για τα μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 με διαγωνισμό, αξίας 3,5 εκ. ευρώ. Τα ΕΑΣ είναι ήδη πιστοποιημένα από καιρό
-2).Πρόγραμμα παραγωγής  για τα πυρομαχικά Ahead του αντιαεροπορικού συστήματος »Βέλος», αξίας 6 εκ. ευρώ . Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα( ΕΑΣ) στα πλαίσια των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την αναβάθμιση του συστήματος στο παρελθόν έχουν συμφωνία να κατασκευάζονται από τα τα ίδια τα , τα πυρομαχικά Ahead.

Και τα 3 Γενικά Επιτελεία δρομολογούν από κοινού προς ΕΑΣ:

-1).  Μεγάλη παραγγελία για φυσίγγια φορητού οπλισμού (τυφέκια, περίστροφα κ.α.) διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων καθώς και εκπαίδευσης και μάχης. Για το συνολικό πρόγραμμα – αξίας περίπου 19 εκ. ευρώ – θα γίνει διαγωνισμός, ωστόσο τα ΕΑΣ έχουν όλες τις δυνατότητες να τον κερδίσουν.


Και στο εξωτερικό

Αυτά, όσον αφορά αγορές για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.Διότι υπάρχουν και μια σειρά άλλες προωθούμενες αγορές για χώρες του εξωτερικού, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ κ.α.

Γ.ΔΗΜ.

Πηγή : 4people.gr

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top