Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ γιατί αγωνιούμε για το μέλλον της παράταξης μας.
Είναι βέβαιο ότι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας 
Έχει όμως σημασία να μην μείνουμε στην καταγραφή των διαφωνιών.
Έχουμε ευθύνη να σχεδιάσουμε πώς η παράταξη θα ξαναγίνει μεγάλη.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε::

1.    Η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία .

Οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον του λαμβάνονται από τα όργανα του.
Αυτό που είναι σημαντικό να γίνει, είναι να αποτιμήσουμε το έργο του ΠΑΣΟΚ και να υπερασπιστούμε την ιστορία του.
Κάποιοι χωρίζουν τις εποχές, σε εποχές προ Μνημονίου και μετά Μνημονίου δίνοντας άλλοθι στη δεξιά.
Άλλοι δαιμονοποιούν τις συμφωνίες που έκανε η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία και  περιμένουν ως παρατηρητές να  βγούμε  από τα μνημόνια για να έρθουν να κυβερνήσουν ως «σωτήρες .
Όσοι μας είπαν προδότες και δοσίλογους έριξαν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής.
Δεν θα αφήσουμε αυτή την παράταξη να αποτελέσει το άλλοθι ενός πολιτικού συστήματος που δεν θέλει να αλλάξει και απλώς αναζητεί εξιλαστήριο θύμα.
Έχουμε την ευθύνη να απαντήσουμε στις αγωνίες και τις ελπίδες, να δώσουμε νέα πνοή στο κίνημα, να ανατρέψουμε ιδεολογήματα και να αναμετρηθούμε με τον λαϊκισμό.


2.    Η  ΕΛΙΑ δεν μπόρεσε να υποκαταστήσει τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη

Η ΕΛΙΑ δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια προεκλογική συνεργασία.
Απευθυνθήκαμε στα υπόλοιπα κόμματα του χώρου της Κεντροαριστεράς, χωρίς επιτυχία.
Τα πράγματα δεν πήγαν όπως θέλαμε και τελικά δεν έγινε τίποτα παραπάνω από μια συγκόλληση αποκομμάτων.
Είναι φανερό ότι η ΕΛΙΑ δεν μπόρεσε να υποκαταστήσει τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και να υπηρετήσει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Οφείλουμε όμως μέσα από αυτή την εμπειρία να αξιοποιήσουμε κυρίως τα νέα παιδιά που έδωσαν τη μάχη των ευρωεκλογών.
Κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν ταμπέλες και να διαχωρίσουν τα στελέχη σε αυτούς που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ και σε αυτούς που ήθελαν την ΕΛΙΑ.
Πρέπει επειγόντως το ΠΑΣΟΚ να πάρει πρωτοβουλίες  και να απευθυνθεί στην ευρύτερη βάση της Κεντροαριστεράς και όχι φυσικά μόνο στο 8%.

3.    Άνοιγμα στην κοινωνία

Το έχω πει και το ξαναλέω: Το στοίχημα  μας είναι να κερδίσουμε ξανά τον κόσμο μας .
Η πορεία προς το συνέδριο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
Πρωτοβουλία που ξεκινά από κάτω, από την οργανωμένη βάση  και τους πολίτες και όχι με κινήσεις κορυφής και συνεννοήσεις στελεχών.
Το εγχείρημα αυτό είναι  δύσκολο, αλλά αναγκαίο.
Υπάρχουν συγκεκριμένες  πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για να πετύχει και να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο: Να μην εγκλωβιστεί το εγχείρημα σε μια αναμέτρηση μηχανισμών και να μην αποδειχτεί άλλη μια εσωστρεφής διαδικασία.
Το πόσο εννοούμε όλοι μας ότι θέλουμε να κάνουμε ειλικρινή διάλογο με την ελληνική κοινωνία θα κρίνεται καθημερινά στη πορεία μέχρι το συνέδριο και είναι βέβαιο ότι θα κρίνεται και από τον καθένα από εμάς.
Πέρα από τη διεξαγωγή του συνεδρίου, μεγάλη σημασία έχει η πορεία προς αυτό, γιατί θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πυρήνες σε περιοχές χωρίς παρουσία.
Να ενθαρρύνουμε τα στελέχη μας να ανοίξουν ξανά τις Νομαρχιακές και να υποστηρίξουμε την αυτοοργάνωση. Έξαλλου το ΠΑΣΟΚ κάτι ξέρει από αυτόοργάνωση.
Θα πρέπει να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας ότι αυτό θα είναι ένα ανοιχτό συνέδριο, στο όποιο θα έχει την δυνατότητα να εγγραφεί,  να εκλέγει και να εκλέγεται κάθε πολίτης.
Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, διευρυμένο με εμβληματικά στελέχη του κινήματος θα πρέπει να οριστεί ως οργανωτική επιτροπή.
Επίσης στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα είναι θετικό να συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν ανήκουν στο κόμμα μας , όμως ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την προοπτική χωρίς ιδιοτέλεια.
Πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο πρέπει να μιλήσει για το τέλος του ιστορικού συμβιβασμού, των αναγκαστικών επιλογών, του μνημονίου και της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα.


Θα πρέπει να παρουσιάσουμε την πρόταση μας για την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση  της χώρας, την αποκατάσταση των αδικιών, τη στήριξη της μεσαίας τάξης και  τις μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι καραμέλα, αλλά ουσιαστική αλλαγή στη ζωή των πολιτών, γι αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ποιος εισπράττει το όφελος και φυσικά ποιος πληρώνει το κόστος.
Να απαντήσουμε ανοιχτά και καθαρά σε ποιους απευθυνόμαστε και ποιους εκφράζουμε.
Για μένα είναι καθαρό και καθόλου αόριστο:
Όσο προχωράμε προς την έξοδο από την κρίση, κύριος λόγος ύπαρξής μας είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης.
Η αντιμετώπιση της φτώχειας και η ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους είναι δική μας δουλειά.
Είναι υποχρέωσή μας.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία και όσο προχωράμε στην έξοδο από την κρίση, θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ξαναοριοθετηθούν, να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο.
Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και συνολικά η Κεντροαριστερά μέσα σε αυτό το τοπίο θα κριθεί από το αν θα μπορέσει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το μέλλον της Ελλάδας .

4.    Διάλογο με τις υπαρκτές δυνάμεις

Παράλληλα με το άνοιγμα στην κοινωνία πρέπει να επιδιώξουμε να συνομιλήσουμε οργανωμένα με κόμματα και κινήσεις όπως η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και οι Οικολόγοι.
Επίσης με τις προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση, στις ομοσπονδίες, στα επιμελητήρια, στους συλλόγους και σημειώνουν νίκες.
Με τους ανθρώπους του πνεύματος, της διανόησης, της τέχνης και ιδιαίτερα τους νέους. 
Να διαμορφώσουμε από κοινού μια νέα συμφωνία όχι μόνο για το πώς θα βγούμε από την κρίση, αλλά και για τη χώρα που θέλουμε να χτίσουμε, τις αξίες που  θέλουμε να υπηρετήσουμε.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θεωρούμε ότι με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό  πόλο στο χώρο της Κεντροαριστεράς,  ο οποίος θα έχει προοπτική εξουσίας και δεν θα αποτελεί συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ..

Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε μια ανοιχτή, διαδικασία  Συνεδρίου που θα καθορίσει τις πολιτικές θέσεις, το πλαίσιο συνεργασιών και θα κάνει συμμέτοχους στον προβληματισμό και τις αποφάσεις, τη βάση του ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν στο εγχείρημα.

Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, τη νέα συμπαράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος.  Το εγχείρημα αυτό πρέπει να βασιστεί στο ήθος, την ειλικρίνεια, την αυτοκριτική και μια νέα συλλογικότητα.
Μπορούμε;
Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε.
Απευθυνόμαστε σε όλους όσους πιστεύουν ότι η λύση είναι η Κεντροαριστερά.
Ελάτε ξανά μαζί μας.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top