Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Τελικά ποιό είναι το μήνυμα που εισπράξατε από τις κάλπες;

Το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ότι οι πολίτες επιθυμούν πολιτική σταθερότητα και αλλαγή πορείας. Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανατροπή δεν έτυχε αποδοχής.  Έχει γίνει κατανοητό, ότι δεν έχει διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση.  Από το ΠΑΣΟΚ  περιμένουν να προχωρήσουμε σε αλλαγή πολιτικής. Όχι άλλες θυσίες, όχι άλλη λιτότητα.   Έχουμε ευθύνη να απαντήσουμε στην αγωνία της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει άλλες αντοχές.


Πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

Είμαστε ο προοδευτικός πόλος, μέσα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και αυτό πρέπει να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών. Η παρουσία του  ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα αποκτά νόημα με την προώθηση  πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν σταδιακά, αλλά αποτελεσματικά, την υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας και των ανισοτήτων που δημιούργησε η κρίση. Όχι μόνο για λόγους κοινωνικούς, άλλα γιατί οι ανισότητες είναι ανασταλτικός παράγοντας στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή , αφήνουν περιθώρια για αλλαγές ;

Υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές πολιτικές. Η υπόθεση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, απέδειξε, ότι τίποτα δεν είναι εκ των προτέρων χαμένο, όταν δεν υποχωρείς και έχεις επιχειρήματα. Υπήρχε  σχέδιο, αποφασιστικότητα και κοινή προσπάθεια.  Έξι μήνες λέγαμε σταθερά όχι στην τρόικα, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσουμε μια δεύτερη ευκαιρία για την αμυντική βιομηχανία και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας.
Σήμερα που τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί, το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, την κοινωνική προστασία και  την στήριξη της μεσαίας τάξης. Γι αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε την προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων σε επίπεδα που να μας επιτρέπουν τη χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών. Κρίσιμο ζήτημα είναι και η αξιοποίηση των  πόρων του νέου ΕΣΠΑ με προτεραιότητα στις δράσεις στήριξης της μικρομεσαίας κα νεανικής επιχειρηματικότητας.


Πιστεύετε πως μετά το αποτέλεσμα μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα ; Ο κ. Τσίπρας λέει πως ο κ. Σαμαράς δεν έχει το δικαίωμα να διορίσει ούτε διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος .

Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του δεν έδωσε εντολή ανατροπής.
Δεν έχουμε κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης.
 Ο κ. Τσίπρας δεν προτείνει θεσμικές αλλαγές σε σχέση με την επιλογή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η ονοματολογία.  Δεν είναι δυνατόν να ενδιαφέρεσαι για το ποιος θα είναι Διοικητής και να αδιαφορείς για το αν θα εξασφαλιστούν πόροι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους άνεργους και ιδιαίτερα τους νέους.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν λέγεται συνεννόηση και συνεργασία.  Αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική.


Με το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ύστερα από μία εκλογική αναμέτρηση σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας χρειαστεί κυβερνητικούς συμμάχους ;

Το πλαίσιο των συνεργασιών είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε συνεργασία μαζί μας χωρίς να απαντά στο ερώτημα με ποιον θα κυβερνήσει αν χρειαστεί.  Κατά την προσωπική μου άποψη τώρα πρέπει να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ, για την ανασυγκρότηση  της Κεντροαριστεράς που δεν θα αποτελεί συμπλήρωμα ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ από το 12% των βουλευτικών εκλογών, βρέθηκε στο 8% των ευρωεκλογών. Σας ικανοποιεί  το αποτέλεσμα;


Το αποτέλεσμα των εκλογών μας επιτρέπει να χτίσουμε την επόμενη μέρα. Είναι καλύτερο από ότι όλοι περίμεναν, αλλά φυσικά δεν μας ικανοποιεί.


Τελικά το 8% το πήρε το ΠΑΣΟΚ ή η «Ελιά»;

Η ΕΛΙΑ δεν κατάφερε με τον τρόπο που υλοποιήθηκε το εγχείρημα, να αναπτύξει δυναμική και να εκφράσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.  Δεν συμβιβάζομαι με το 8% της ΕΛΙΑΣ ποσοστό που κατά τη γνώμη μου οφείλεται στη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Με λίγα λόγια αυτό το ποσοστό είναι από το DNA του ΠΑΣΟΚ.

Στις εθνικές εκλογές θα κατέβετε ως ΠΑΣΟΚ ή θα μετεξελιχθείτε οριστικά σε «Ελιά»; Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει για να ανασυνταχθεί η κεντροαριστερά.

Ως τις επόμενες εθνικές εκλογές η υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να έχει αποκτήσει υπόσταση.
Η επιστροφή και μόνο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ  είναι σημαντική αλλά δεν φτάνει. Δεν αρκούν οι κινήσεις κορυφής.
Πρέπει να συνομιλήσουμε οργανωμένα με υπαρκτές δυνάμεις, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, τους Οικολόγους, τις προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση, στις ομοσπονδίες, στα επιμελητήρια, στους συλλόγους. Με τους ανθρώπους του πνεύματος, της διανόησης, της τέχνης και ιδιαίτερα τους νέους.   Να διαμορφώσουμε από κοινού μια νέα συμφωνία όχι μόνο για το πώς θα βγούμε από την κρίση , αλλά και για τη χώρα που θέλουμε να χτίσουμε, τις αξίες και τις κοινωνικές ομάδες που  θέλουμε να εκφράσουμε.
Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ και να κληθούν όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν.

Το βράδυ των εκλογών ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου το φθινόπωρο. Της ελιάς;

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εμάς για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς  δεν θα τα αποφασίσει κανένας μόνος του ούτε και κανένας άλλος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε μια ανοιχτή, διαδικασία  Συνεδρίου που θα καθορίσει τις πολιτικές θέσεις του κόμματος , το πλαίσιο συνεργασιών και θα κάνει συμμέτοχους στον προβληματισμό και τις αποφάσεις, τη βάση του ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν στο εγχείρημα.
Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς.

Κατεβάστε την συνέντευξη εδώ


«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top