Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

«Στοίχημα να κερδίσουμε τον κόσμο»
Πολιτική σταθερότητα και αλλαγή πορείας. Αυτό ήταν το διπλό μήνυμα των πολιτών στις εκλογές,
Από την Κυβέρνηση και  ιδίως από το  ΠΑΣΟΚ, που μας αφορά απόλυτα, οι πολίτες περιμένουν να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε  ο προοδευτικός πόλος μέσα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Περιμένουν να προχωρήσουμε σε αλλαγή πολιτικής.  Αυτό σημαίνει  ότι θα μπορέσουμε να πούμε  όχι άλλες θυσίες, όχι άλλη λιτότητα.  Η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές.
Η παρουσία του  ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα αποκτά νόημα με την προώθηση  πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν σταδιακά, αλλά αποτελεσματικά, την υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας και των ανισοτήτων που δημιούργησε η κρίση. Όχι μόνο για λόγους κοινωνικούς, άλλα γιατί οι ανισότητες είναι ανασταλτικός παράγοντας στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Υπάρχουν άραγε περιθώρια για διαφορετικές πολιτικές, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των μνημονίων; Υπάρχουν.  Η υπόθεση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, απέδειξε, ότι τίποτα δεν είναι εκ των προτέρων χαμένο. Έξι μήνες με σχέδιο και αποφασιστικότητα λέγαμε σταθερά όχι στην τρόικα, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσουμε μια δεύτερη ευκαιρία για την αμυντική βιομηχανία και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Σήμερα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, στις θέσεις εργασίας, στην κοινωνική προστασία και  στην στήριξη της μεσαίας τάξης. Γι αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε την προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων σε επίπεδα που να μας επιτρέπουν τη χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών. Κρίσιμο ζήτημα είναι και η αξιοποίηση των  πόρων του νέου ΕΣΠΑ με προτεραιότητα στις δράσεις στήριξης της μικρομεσαίας κα νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ποιο είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, της Κεντροαριστεράς μέσα σε αυτό το τοπίο;  Πιστεύω απόλυτα ότι θα κριθεί από το αν θα μπορέσει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το μέλλον της Ελλάδας . Όσοι χωρίζουν τις εποχές, σε εποχές προ Μνημονίου και μετά Μνημονίου δίνουν άλλοθι στη δεξιά. Όσοι δαιμονοποιούν τις συμφωνίες που έκανε η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία και  περιμένουν ως παρατηρητές να  βγούμε  από τα μνημόνια για να έρθουν να κυβερνήσουν ως «σωτήρες», απλά δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων .Όσοι μας είπαν προδότες και δοσίλογους έριξαν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής.

  Έχουμε δρόμο μακρύ, ανηφορικό και δύσκολο μπροστά μας και μόνο ένα στοιχείο μπορεί να μας βοηθήσει. Η συνεννόηση. Συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων γύρω από μια πρόταση για την έξοδο από την κρίση και τη χώρα που πρέπει να δημιουργήσουμε. Πρόταση  που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινωνική  συναίνεση.

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου  που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία, μπορεί να διαδραματίσει η Κεντροαριστερά.  Η Κεντροαριστερά μπορεί να ενώσει, μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα , να χτίσει και πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία ,να προκαλέσει θετικές εξελίξεις. Μια δυνατή Κεντροαριστερά  όμως, που δεν θα αποτελεί συμπλήρωμα, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του  ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύω ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός και γι αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε ως ΠΑΣΟΚ σε μια σοβαρή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και σε μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς και με ποιους  θα πορευτούμε, με στόχο την  ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δεν συμβιβαζόμαστε με το 8% των ευρωεκλογών .Είναι φανερό ότι πρέπει να απευθυνθούμε τουλάχιστον στο 16% του ελληνικού λαού που στήριξε τα ψηφοδέλτιά μας στους Δήμους και στις Περιφέρειες την πρώτη Κυριακή.

Είναι φανερό ότι έως τις επόμενες εθνικές εκλογές η υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να έχει αποκτήσει υπόσταση.
Τόσο οι διαδικασίες, όσο και η διαδρομή έχουν μεγάλη σημασία.
Πρέπει να συνομιλήσουμε οργανωμένα με υπαρκτές δυνάμεις, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, τους Οικολόγους, τις προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση, στις ομοσπονδίες, στα επιμελητήρια, στους συλλόγους. Με τους ανθρώπους του πνεύματος, της διανόησης, της τέχνης και ιδιαίτερα τους νέους.
Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από το ΠΑΣΟΚ για το ΠΑΣΟΚ  και τη μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο φορέα έκφρασης της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής αριστεράς  με ξεκάθαρο στίγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν  δεν θα τα αποφασίσει κανένας μόνος του ούτε και κανένας άλλος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε μια ανοιχτή, διαδικασία  Συνεδρίου που θα καθορίσει το μέλλον του χώρου μας, τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, τη φυσιογνωμία, το όνομα, τα σύμβολα, την αυτόνομη ή μη κάθοδο στις εκλογές, το πλαίσιο συνεργασιών και θα κάνει συμμέτοχους στον προβληματισμό και τις αποφάσεις, τα στελέχη, τη βάση του ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν στο εγχείρημα.
Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ανασυγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς που δεν μπορεί να στηριχθεί στην αναζήτηση εξιλαστήριου θύματος αλλά στη σύνθεση ιδεών, προτάσεων, λύσεων και στην επίδειξη αποφασιστικότητας και  κυρίως αποτελεσματικότητας. Το εγχείρημα αυτό πρέπει να βασιστεί στο ήθος, την ειλικρίνεια, την αυτοκριτική και μια νέα συλλογικότητα.
Τελικός κριτής στις ενέργειες όλων μας θα είναι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς ο οποίος σήμερα είτε διαμαρτύρεται, είτε μας γυρνά επιδεικτικά την πλάτη, είτε έχει στραφεί προς άλλα κόμματα, είτε περιμένει μην βλέποντας κάτι που να τον εκφράζει.
Θα καταφέρουμε να ξανακερδίσουμε αυτό τον κόσμο; Αυτό είναι το συλλογικό μας στοίχημα και από το αποτέλεσμα θα κριθούμε όλοι.
τόσο προς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όσο και  προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή δεν έτυχε αποδοχής, καθώς δεν έχει διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση, που θα του επέτρεπε να αποκτήσει δυναμική εξουσίας.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας


Top